Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Vásárhelyi szégyenlista: nyilvánosságra hozták, ki mennyi helyi adóval tartozik

Hódmezővásárhely - Tegnap reggel közzétette honlapján a vásárhelyi önkormányzat annak a 3706 magánszemélynek és vállalkozásnak a nevét, akik, illetve amelyek 112 millióval tartoznak a városnak.
Korsós Ágnes, Vásárhely címzetes főjegyzője múlt szerdán jelentette be, hogy nyilvánosságra hozza a város mindazon magánszemélyek és cégek listáját, akik, illetve amelyek nem fizették be határidőre a helyi adójukat. Akkor 5159 adóst tartott nyilván az önkormányzat. Az azóta eltelt időben több mint 1400-an rendezték hátralékukat, összesen csaknem 40 millió forintnyi adót fizettek be.

Tegnap nyilvánosságra hozták a város honlapján a maradék 3706 adós nevét, címét és adótartozásának nagyságát. A legnagyobb összeggel, 5,3 millió forinttal a Lirezsán Kft. tartozik a városnak.

A listán szereplő adat szerint a céget a Zrínyi utca 53. szám alatt lehet elérni. Utánajártunk, innen a Lirezsán Kft. Kiskőrösre költözött, s ma egy zentai asszony tulajdonában van. A listán második helyezett Kispál Sándort azonban megtaláltuk Vásárhelyen. A 2,6 millió forintos adótartozással rendelkező férfi azt mondta: kamionos vállalkozást indított néhány évvel ezelőtt, de az üzlet befuccsolt. Szerinte adótartozása a be nem fizetett súlyadóból származik. – Szívesen ledogoznám a városnak az adóhátralékomat, de hiába tárgyaltam ez ügyben többször is a városházán, nem sikerült megegyeznünk úgy, hogy az nekem is megfelelő legyen – mondta lapunknak Kispál Sándor.

Kispál Sándor második a listán. Szívesen ledolgozná a tartozását, erről többször tárgyalt is a városházán. A szerző felvétele
Kispál Sándor második a listán. Szívesen ledolgozná a tartozását, erről többször tárgyalt is a városházán.
A szerző felvétele

2 millió 90 ezer forinttal tartozik a városnak a Delta-Nóvum Kft., amelynek cégvezetője Rárósi Imre volt városatya. Rárósi érdeklődésünkre elmondta: a kft. a tulajdonosi kör kérésére végelszámolás alatt áll. Az 1,2 milliós forintos adótartozást felhalmozó Hód-Sentinel Kft.-t – amelynek 2008 nyarán 20 új munkahely teremtésére 10 millió forintot szavazott meg a városi közgyűlés – idén márciusban törölték a cégnyilvántartásból. Az 1,1 millióval tartozó Hód-Mező Kft.-nél közölték, októberben rendezik a tartozásukat. A legkisebb összeggel, 1000 forinttal Szabó Krisztina tartozik a városnak.

A listán szereplő adósok túlnyomó többsége magánszemély. A lajstromban több ügyvéd és orvos neve is megtalálható. Az önkormányzat szerint többségük évek óta ugyanaz. Az önkormányzat vizsgálata szerint nagyjából ugyanarról a körről van szó évek óta, akik vélhetően nem pénzügyi problémák miatt nem teljesítettek, mivel sem fizetési haladékot, sem részletfizetést nem igényeltek.

– Akiknek ismerjük bankszámlaszámát, azok inkasszószámlát kapnak, akinek nem tudjuk, azok ellen napokon belül elindul a behajtási eljárás – mondta lapunknak Korsós Ágnes. Hozzátette: hétfő délutánig ötvennél is többen rendezték tartozásokat, így a lista napközben folyamatosan apadt.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. kukus 2011. október 30. 13:23
  „Két dolog jut erről eszembe: demagógia és kettős mérce.Különben pedig mindenkire érvényesek a Magyar Köztársaság törvényei,no meg az Ombudsman megállapításai - kivéve ugye a gyevi bírót és városunk bölcs vezérét.”
 • 50. cikicakk55 2011. október 01. 17:55
  „Azért ez felháborító.A gyilkosoknak,rablóknak,tolvajoknak,sikkasztóknak stb.van személyiségi joguk,mert a nevüket csak így lehet olvasni,hogy L.Aladár,K.Romeo,H. Mátyás,stb..Aki viszont épp csak tartozik valamivel,azoknak neve, lakcíme, számlaszáma közlésre került.Ne is csodálkozzanak ha ezek után még kevesebben fognak adót fizetni,mert jobban megéri majd sumákolni ,mint becsületesen vállalkozni.Itt természetesen nem az ügyédekre és orvosokra és a sok nagy kutyára gondolok.”
 • 49. Mountain 2011. október 01. 17:38
  „harsona2011 ! Én nem hogy határozatot, de még egy levelet sem kaptam. Ismerősöm szólt hogy nézzem meg a listát! Hopsz, rajta vagyok, na mondom utalom a pár ezer forintot. Akkor döbbentem rá hogy zárolva van a bankszámlám! Az érdekessége a dolognak "csak" annyi, hogy a számlaszámomat nem adtam meg senkinek! Valamikor év elején erről a számláról utaltam, az esedékes adómat. Csak sejtem hogy innen tudhatták meg a számlaszámomat!
  Természetesen elismerem hogy késve fizettem és nem volt egy fikarcnyi szándékom sem kibújni a fizetés alól! Egyszerűen elfelejtettem és még egy levélben sem "emlékeztetett" senki. Puff, tiltva a bankszámlám !
  Az év elején amikor megkaptam a levelet hogy megszűnik a sárga csekk és internetről vagy személyesen lehet befizetni, én rendesen beugrottam, hiszen az internetes befizetést választottam. Ez rossz döntés volt, személyesen kellett volna kivárni a sor végét! Azóta rendeződött a dolog, feloldották több órai várakozás után a számlaszámomat.
  Nem tehetek mást, bankot kell váltanom, tanultam az esetből!”
 • 48. info 2011. szeptember 30. 22:32
  „40. ttku 2011.09.28. 09:29 ---és van aki nem fizet mert nem is akar, ugyanis a nagy tartozása ellenére kb 700e felett inkább még mindig feketén dolgozik,csakhogy ne vonjanak tőle semmit sem. Ugyanakkor igencsak ´nagy lábon él.”
 • 47. hajnalka 2011. szeptember 30. 20:54
  „Menekülni kellene innen, jó messzire!

  Az Alkotmány már nem érvényes? Tudom, asztala van az új Alaptörvénynek, de a régi érvényességét ez nem befolyásolja. Szerintem...
  Erő- és hatalomfitogtatás.

  Nyilván lazábban kellene felfogni: olyan ez, mint a szaknévsor: aki számít, rajta van.”
 • 46. harsona2011 2011. szeptember 30. 19:27
  „46. portis 2011.09.30. 09:35

  Kérdezném, hogy azok az emberek, akiknek zárolták a bankszámláját kaptak-e a zárolásról határozatot ?”
 • 45. portis 2011. szeptember 30. 09:35
  „42. Daei 2011.09.28. 15:54
  37. portis 2011.09.27. 22:28

  Falra festettük az ördögöt... úgy hírlik az önkormányzat zárolta a késedelmes magánszemélyek bankszámláját.”
 • 44. orszagzaszlo936 2011. szeptember 29. 23:28
  „Micsoda? Behajtás?

  A város nekünk tartozik egy élhető várossal, infrastrukturával, alacsonyabb vízdíjjal, a hitgyüliseknek adott épületekkel, közlekedési koncepcióval. Ezen felül normális iskolarendszerrel, arroganciától mentes városházi alkalmazottakkal. Tartoznak a választási igéretek betartásával, tisztességgel és becsülettel. Én ezeket hajtanám be!”
 • 43. gofrika 2011. szeptember 28. 18:46
  „Szeretnék egy listát azokról is akiknek túlfizetésük van!!!! És azt hivatal még nem vezette át! Akkor most ki is mulasztott?????? Érdekes azt nem hozza le senki, ha jól tudom 09.15-e volt a határidő. Lehet, hogy sok több műszakos szétdolgozott állampolgár egyszerűen csak nem jutott oda, hogy befizesse és már 6 munkanap múlva ott díszeleg a neve a listán FELHÁBORÍTÓ. Persze nem azt mondom azok a cégek, akik már régóta tartoznak és amúgy meg milliókat pakolnak zsebre ne legyenek kilistázva, na de most is a kicsi szív!!???”
 • 42. Lótusz9 2011. szeptember 28. 17:27
  „http://data.hodmezovasarhely.hu/docs/Infobox/adoslista_hmvh_abc_4.pdf

  Én is rajta vagyok, de engem nem érdekel!! Ki nincsen rajta ???”
 • 41. Daei 2011. szeptember 28. 15:54
  „37. portis 2011.09.27. 22:28

  Daei
  Utalni, hogy a polgármesteri hivatal megtudja a számlaszámod? Merész!

  Éppen ezért 2 bankszámlám van, s az egyiken épp annyi van, amennyit utalnom kell! ;)”
 • 40. portis 2011. szeptember 28. 10:29
  „J.G.
  Rendörségi ügy?
  Ehhez semmi köze a rendörségnek. Egyszerű tartozás, ráadásul a nagyrésze nevetséges 10.000 Ft alatti.
  Ha lenne céged tudhatnád hogy Mo.-on nagyon gyakori a lánctartozás. Ráadásul a lánctartozások végén
  jó eséllyel ott áll fő tartozóként maga az állam, vagy egy-egy önkormányzat mint például Hódmezővásárhely.
  Az önkormányzatnak a tartozások beszedésére megvan a törvényes lehetősége mint mindenki másnak, sőt
  mivel adóhatóság élhet az inkasszó lehetőségével is. És persze él is vele, pézéhességében már egy hét késedelem alatt is inkasszózik, ami felettébb szokatlan, a NAV ehhez képest egy türelmes kezes bárány.”
 • 39. ttku 2011. szeptember 28. 09:29
  „J.G. van aki azért nem fizet mert NEM TUD. Nincs jövedelme! Azoktól is kérik, tudod? Nem hinném, hogy a börtöntől rögtön egy kupaccal nyomna ki.”
 • 38. J.G. 2011. szeptember 27. 23:27
  „Hát rohadjak meg ha értem ezt a szégyenlista dolgot, ez szimpla rendőrségi ügy nem? Miért nem nyomják rács mögé a nem fizetőket? Azonnal lobogtatnák a pénzt.”
 • 37. ttku 2011. szeptember 27. 23:18
  „Booo teljesen igazad van. Az eljárás az egyenesen undorító. Az ahogyan intézik és csak a pénzt növelik, mintha attól magától több teremne itthon.”
 • 36. portis 2011. szeptember 27. 22:28
  „Daei
  Utalni, hogy a polgármesteri hivatal megtudja a számlaszámod? Merész!”
 • 35. booo 2011. szeptember 27. 21:26
  „34. VásárhelyiÁgi - Lehet hogy azoknak is, de a biztosítási és egyéb reklámügynököknek nem kell több mint név és lakcím. Pont ezért is mondta az Ombudsman anno hogy a személyes adatok sérültek az első lista megjelenésekor.

  Csak azt nem értem ez mire volt jó?

  Ha valaki elfelejtette, miért nem küldtek fizetési emlékeztetőt ami mondjuk került volna +500Ft-ba és abban le lehetett volna írni hogy 8 napon túli nem fizetés esetén megy a végrehajtó. Ezt én is elfogadtam volna, oké feledékeny voltam és szó sem volt olyanról hogy nem akarok fizetni. Igen, én is rajta vagyok a listán. Engem nem érdekel hogy a város milyen adósságokkal küzd, mert ha fényűző szökőkutas sétálóutcára és látványberuházásokra van pénz (önrész) addig ne szóljon egy szót se senki! Ha jól értem a cikkben, az önkormányzat összegyűjtötte a polgárok adószámát és a nem fizetők számlájára inkasszót tesz? Na most esett le hogy miért kellett a sárga csekket megszüntetni! Igy meg lehetett az emberek számlaszámát szerezni, amire egyből inkasszót lehet kivetni?
  Én nem vitatom hogy tartozom, hiszen az adókat be kell fizetni, kibújni nem akarok a fizetés alól. Egyedül az eljárás számomra gusztustalan és el nem fogadható módján vagyok felháborodva! Ez ám a polgári, családbarát fidesz hozzáállás! Gratulálok!”
 • 34. smalltown 2011. szeptember 27. 21:10
  „szemet, undorito es felhaborito modszer. Jellemzo a kitalalojara. Szegyenpadra kellene ultetni a fo-teren.”
 • 33. VásárhelyiÁgi 2011. szeptember 27. 20:43
  „Anyósomat tegnap délben, világos nappal kirabolták. Kérdésem csak egy: ez a lista nem ad-e tippet a rablóknak?”
 • 32. Daei 2011. szeptember 27. 20:37
  „VásárhelyiÁginak:

  http://www.hodmezovasarhely.hu/oldalak/szamlaszamok-91

  Szerintem itt megtalálod a bankszámlaszámot! Közleménybe Én biztos, ami biztos beírtam a rendszámot is az utalásnál.”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bringázz Vásárhely!

Közel kétszázan indultak neki kétkerekűjük nyergében tegnap a Bringázz Vásárhely! program keretében megrendezett 5 kilométeres távnak. Tovább olvasom