Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Vásárhelyiek a nagyvilágban: munkavállalás külföldön

Hódmezővásárhely - Becslések szerint minden ötödik magyar felnőtt tervezi, hogy hosszabb rövidebb időre külföldön vállal munkát, adott esetben véglegesen elhagyja az országot. Bár a többség itthon marad, így is több százezer honfitársunk dolgozik a határainkon kívül.
Két Londonban élő vásárhelyi fiatalt kérdeztünk meg arról, ők miért döntöttek a kivándorlás, a külföldi munka mellett.

Milica az első sorban balról a harmadik.
Milica az első sorban balról a harmadik.

Minden ötödik magyar kólföldre menne dolgozni

A magyar lakosság közel 20 százaléka tervezi, hogy hosszabb rövidebb időre külföldön vállal munkát, vagy véglegesen egy másik országban telepszik le – derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet, a témában végzett ez évi kutatásából. Ez a szám, bizonyos korcsoportokban még nagyobb. Míg például a 31-40 évesek harmada vágyik el itthonról, addig a 18 és 29 év közötti korosztálynak már közel a fele gondol alternatívaként a külföldi munkavállalásra.

 
- Tavaly szeptember közepén utaztam ki ide Angliába, miután befejeztem a főiskolát. A páromhoz jöttem ki, aki már 3 éve itt dolgozik. Elsősorban miatta és az otthoni munkaerő-piaci helyzet miatt döntöttem úgy, hogy elhagyom az országot. Azt láttam, hogy a fiatalok nem tudnak elhelyezkedni, és ha sikerül is nekik, csak kevesen találnak olyan munkát, ahol keresnek annyit, hogy félre is tudjanak tenni belőle. Volt kihez jönnöm, a nyelvet is ismertem, így az első lépések sem okoztak nagy nehézséget. Munkát viszont egyedül kerestem. Én úgy látom, biztos angol tudással az ember találhat magának jó állást - meséli élményeit és eddigi tapasztalatait Gázsity Milica, aki Hódmezővásárhelyről költözött a brit fővárosba.

Arra kérdésünkre, tervezik e, hogy hazajönnek, a 23 éves lány elmondta, jelenleg nem látnak maguk előtt olyan perspektívát itthon, amiért érdemes lenne. - Bár haza húz a szívünk, egyelőre nem akarunk visszamenni Magyarországra. Még egy 4-5 évet mindenképpen szeretnénk kint tölteni. Bár nagyon hiányzik a család, az otthoniak, és persze mi is hiányzunk nekik, ők is jól tudják, momentán itt könnyebben tudunk boldogulni. - mondta.

A szintén 23 éves Gál Péter idén tavasszal döntött úgy, hogy a ködös Albionért itt hagyja Hódmezővásárhelyt.

A legnépszerűbb célországok Ausztria, Németország és az Egyesült Királyság


Becslések szerint, jelenleg csak ebben a három országban közel 140 ezer magyar dolgozik. A szigetországban körülbelül 30 ezer, Németországban megközelítőleg 65 ezer, a sógoroknál pedig durván 44 ezer magyar állampolgárt foglalkoztatnak. 

- Nagyon összecsaptak a fejem felett a hullámok, ezért május 10-én elhatároztam, hogy szerencsét próbálok Angliában. Június 4-én már a repülőn ültem. Nem akartam vesztegetni az időmet. Kezdetben borzalmasan nehéz volt. Szokatlan volt a környezet, a nyelv is csak halandzsa szinten ment. A kiérkezésem után három héttel kaptam munkát, egy olasz étteremben, konyhai kisegítőként. Bár csak egy hónapot húztam le azon a helyen, lényegében ott szedtem össze az angol tudásom alapjait. Jelenleg egy webshop áruházában dolgozok. Itt most jól érzem magam, nyelvet tanulok, világot látok, és nem mellesleg sokkal jobban élek mint otthon - meséli a kezdeteket Péter, hozzátéve, egyáltalán nem bánta meg, hogy kiment.

- Bár a családom és az otthoni barátaim nagyon hiányoznak, úgy érzem jól döntöttem. Remélem lesz alkalmam hazamenni meglátogatni őket, de ami a kint létet illeti, hosszabb időre tervezek.

Olvasóink írták

 • 11. korhelyes 2012. november 24. 18:06
  „Vásárhelyiek,köszönjétek meg Lázárotoknak!”
 • 10. tol 2012. november 23. 22:26
  „megnyíltak a határok, mindenki oda megy, ahova jónak látja. Mi ebben a nagy csoda? A baj valóban létezik, tudniillik az itthon maradotak nem fogadják vissza az elszármazottakat. Mint a fészekböl kipottyant fiókákat a madarak. Ez a baj.”
 • 9. pixelplus 2012. november 23. 21:14
  „aki menni akar menjen és legyen szerencséje! a konyhai kisegító gyerek is olyan színvonalon él mint a király. tök egyszerű lázadozni, meg ezzel tömni a gyerekeink fejét, hogy nézz meg engem itthon tespedek egész nap 27eFt rokkantnyugdíjjért szemét állam mindenemet ellopta. szar az ország, el kell menni..... ebbe nőnek fel a fiatalok, marha jó:( persze, hogy ezt fújja sok kis hülye. igen mindenki ismer olyat aki kiment és szarér-húgyér rabszolgamunkát végez az angol meg örül, hogy van egy ilyen balek nép mint a miénk. olyat ki ismer aki elment és jelentős megtakarításokkal tért haza? biztos nem sokan. ha meg kint marad sokra megy a kis pénzével, ha itt a család meg a barátok... nincs aza pénz amiért kimennék, mert az marhára sokadlagos dolog egy egézséges értékrendben.”
 • 8. booo 2012. november 23. 20:51
  „Akik most itt hagyták (családostul) az országot, legtöbbjüket SOHA többé nem tudjuk visszacsalogatni!
  Java részt fiatalok, akik gyorsan családot alapítanak, gyökeret eresztenek. Minek jöjjön vissza? Kint 10-15 évet ledolgozik és karriert csinál. Itthon csak "nyomor a köbön"! Majd visszajön és hozza az unokáját és nosztalgikusan mesél a gyerekkoráról! De azt már nem magyarul....
  Így hal ki a Magyar!
  Szomorú!”
 • 7. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. november 23. 16:53
  „Azt elfelejti a cikk írni, hogy ez a minden 5-ödik ember pont a produktív rétegből származik, mármint aki melózi(na) adózik(na), beletesz abba a bizonyos kalapba, nem csak kivesz.
  Lassan eljutunk egy szintre amikor majd a nav művek saját magát ellenőrizgetheti, azzal a rengeteg atomfölösleges dolgozójával.
  A rendőrurak saját kollégájukat traffipaxolgathatják, vagy a tökéletesen kiépített szociális hálón nevelkedett segíjes réteget”
 • 6. szatyi 2012. november 23. 11:04
  „Csodálkozni kellene?”
 • 5. Qllancs 2012. november 23. 09:12
  „Jelenleg : 400 000 regisztrált magyar dolgozik külföldön. kb. ennyi még a feketén dolgozó !az Euban, Kanadától --Kínáig.
  Nekem már szinte nincs is haverom itthon. a héten 2 család--gyerekekkel kiköltözött németbe. 10 ből már 9 kint él. Sőt nem is tervezik ,hogy haza jönnek.Csak látogatóba. Akik régebben élnek kint, házat--lakást, kocsit vettek, több helyen gyerekek is születtek kint.
  Úgyhogy a becsült 9 millió lakosból --jó ha 8 millió él itthon. Na ennyivel kevesebb a szavazó tábor.”
 • 4. eldorádó 2012. november 23. 09:05
  „felső sor a balról másodikat ismerem, Elizabeth 2-nek hívják.”
 • 3. eldorádó 2012. november 23. 08:59
  „1. vajlingroka 2012.11.23. 08:26
  KIRÁJJJ! :)”
 • 2. eldorádó 2012. november 23. 08:57
  „Ki fogja eltartani Hoffmann Rózsát, ha nyugdíjas lesz?”
 • 1. vajlingroka 2012. november 23. 08:26
  „jobbról a harmadik”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300 ezer forinttal csökkent Tündéék fűtésszámlája

Megegyezéssel zárult a horribilis fűtésszámla ügye Vásárhelyen. Tovább olvasom