Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Vásárhelyre vándorolt a vándortérkép

Hódmezővásárhely - Gyökereink, értékeink nélkül nehezebben boldogulnánk a világban – mondta szombaton Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke abból az alkalomból, hogy a Magyar Értékek Vándortérképe és Vándorkódexe Vásárhelyre érkezett.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

A Kossuth téren látható vándortérképet és a kódexet az első alkalommal megrendezett Magyar Értékek Napján, tavaly szeptember 14-én mutatták be a közönségnek a fővárosban, a Szent István-bazilika előtt. Onnan indult országjáró útra. A kezdeményezéshez a megyei közgyűlés csatlakozott, megalapította a megyei értéktár bizottságot, amelybe már 40 különböző érték gyűlt össze, így a Pick és a Herz téliszalámi, a szegedi és szentesi paprika, a Feszty-körkép, a makói hagyma, a csongrádi halászfalu és Szent Rókus-templom. Vásárhely a szőrhímzéssel, a kerámiával és a sós-túrós lepénnyel képviselteti magát az értéktárban.

Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere arra emlékeztetett, a városnak 7000 éves a múltja, és értékeinek ott kell lenniük a megyei értéktárban. Megemlítette az olvasóköröket és a realista festészetet is. Magyar Anna és Almási István is írt a kódexbe, majd ott hagyták ujjlenyomatukat a térkép Csongrád megyei részén. A rendezvényen Pokomándy Zsuzsanna foltvarró elismerést vehetett át.

Fotó: DM
Fotó: DM

– 26 éve művelem az Amerikából elterjedt foltvarrást, ami annak idején azt célozta, hogy ne dobjanak ki semmit, minden anyagot, a legkisebb darabot is hasznosítsák. Az évek során több száz ilyen munkát készítettem, és 15 éve csoportom is működik Vásárhelyen – mondta Pokomándy Zsuzsanna, aki a közelmúltban a Magyar Kézművességért Alapítványtól díjat vehetett át kékfestő anyagból összeállított garnitúrájáért, csillagmintás ágytakarójáért és egy darázsolásos technikával készült faliképért. Az alapítványi kiállításmegnyitón az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri nagydíját is átvehette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikai film készült a lovas vadásznőről

Jövőre mutatják be Amerikában a Bakonyban élő Lipp Adrienn lovas vadász főszereplésével a J. Alain Smith bestselleríró könyvéből készült filmet. Tovább olvasom