Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -5°C | 4°C Még több cikk.

Vásárhelyről is lehet vért küldeni

Egy vásárhelyi család szeretett volna segíteni műtét előtt álló barátjukon, de nem tudtak neki vért küldeni - legalábbis azonnal. Csütörtökönként van véradás Vásárhelyen, de előre egyeztetett időpontban máskor is van erre lehetőség.
Vásárhelyi olvasónk, Krizsán Zoltán egy ismerősük műtétjéhez szeretett volna vért adni és küldeni. Azzal hívott minket, hogy erre nem volt lehetősége. – Csütörtökön délben hívta a feleségemet a barátnője, akit a kecskeméti kórházban műtöttek. Mint kiderült, újra operálni kell. Ezt azonban egyelőre elhalasztották, úgy tudtuk, vérhiány miatt – mondta Zoltán. Ők pedig azonnal segíteni akartak, szervezkedtek, hat fő is jelentkezett, akik adtak volna vért, de a vásárhelyi állomás egyik dolgozója arról tájékoztatta őket, hogy aznap erre már nincs lehetőség ott, Szegeden viszont bármikor fogadják őket. Végül oda nem mentek át, és kiderült az is, nem azonnal kell a segítség. Azt javasoltuk, kérjenek időpontot a vásárhelyi véradó állomástól.

– Vásárhelyen is, ahogyan az ország több pontján, lehet irányítottan vért adni, amit a megjelölt beteg fog megkapni – válaszolta megkeresésünkre Mayer Klára, a vásárhelyi véradó állomás osztályvezető főorvosa. Hozzátette, olyan a számítógépes rendszerük, hogy az ország összes véradó állomásán látják, hogy ki kinek küldött vért, és az tényleg el is jut annak, akinek szánják. Kis állomás a vásárhelyi, nem tudnak minden pillanatban a véradók rendelkezésére állni. – Csütörtökönként fél 8 és 10 óra között fogadjuk a véradókat, tartunk kiszállásos véradásokat is, de ezeket mindig előre meghirdetjük. A többi napon a véradó állomáson betegellátás zajlik. Ha azonban valaki előre jelzi, hogy szeretnének többen is vért adni, akkor állunk rendelkezésükre más napokon is, szervezett formában. Volt már erre példa – tette hozzá Mayer Klára. Azt is mondta, akinek szüksége van vérre, az mindig kap.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pockok eszik a lucernát

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal néhány napja hívta fel a gazdák figyelmét, hogy Békés, Csongrád, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyében nőtt a kártevők száma. Tovább olvasom