Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Vásárhelyt ismét elárasztották a firkálmányok

Hódmezővásárhely - Két 14 éves vásárhelyi fiú nyolc házat fújt le a hét végén vörös akrilfestékkel a vásárhelyi Béketelepen. A rendőrség gyorsan kézre kerítette a fiatalokat, akik azóta már bocsánatot kértek az ingatlantulajdonosoktól. A félmilliós kárt a szülőknek kell megtéríteniük. Vásárhelyt ismét elárasztották a firkálmányok.
Ismét firkálmányok árasztották el Vásárhelyt, a város több pontján, a Kertváros, a Belváros kiesebb részein újra feltűntek különös ábrák és vonalak a házfalakon. Ahogy arról beszámoltunk, két 14 éves gyereket fogtak el a rendőrök a napokban, akik Béketelepen nyolc házat és egy Barkast fújtak le vörös akrilfestékkel – félmillió forintos kárt okozva ezzel. Az ügyben rongálás bűntette megalapozott gyanúja miatt folyik az eljárás.

A fiatalok – szüleikkel együtt – azóta bocsánatot kértek az elcsúfított házak tulajdonosaitól.

– Alaposan meglepődtem, amikor megláttam a kerítésünkön a piros hullámos vonalat, majd kiderült, a szemközti szomszédom Barkasát és több környékbeli házat is összefirkáltak. A kisteherautóról lejött a festék, ám a kerítésünkről nem – mondta lapunknak Barna Jánosné, az egyik károsult.

Bata Györgyné háza falánál. Ide nem csak egy csíkot rajzoltak. Fotó: Tésik Attila
Bata Györgyné háza falánál. Ide nem csak egy csíkot rajzoltak.
Fotó: Tésik Attila

Sokkal rosszabbul jártak Batáék. Házuk Mester utcai falára nem csak egy csíkot rajzoltak.

– Nagyon sajnálom a két gyerek szüleit, hiszen végül is ők a legnagyobb áldozatok, nekik kell megfizetniük a kárt – mondta Bata Györgyné.

Védett a Fekete Sas

Vásárhelyen ritkán jelennek meg falfirkák középületeken, néhány épület pedig egyenesen védett azok ellen. Ilyen a Fekete Sas Szálló, amelynek a külsejére olyan anyagot hordtak fel, ami megakadályozza a falfirka festékének megtapadását.

Lőrincz Béla tavaly nyáron felújított Lőrincz pap utcai épületét csúfították el talán a legjobban. A hosszú homlokzat teljes egészén csíkok futnak, amelyek nem szakadnak meg az ablak szúnyoghálóján sem.

– Amikor megláttam, olyan rosszul lettem, hogy alig tudtam kiszállni a kocsiból – mondta a ház tulajdonosa. Hozzátette: a háza falát tavaly nyáron maga festette le.

Az érintett háztulajdonosok most azt várják, hogy a gyerekek szülei, ígéretüknek megfelelően, rendbe hozassák házuk falát.

Mint azt Dezső József városi rendőrkapitánytól megtudtuk, munkatársai gyűjtik, fényképezik és katalogizálják a városban megjelenő graffitiket, falfirkákat, amelyek egy-egy későbbi eljárásban akár írásszakértőknek is támpontot adhatnak.

Olvasóink írták

 • 8. gyarmati nő 2008. augusztus 30. 21:28
  „Kíváncsi vagyok, vajon a 14 éves kiskölykök fényes nappal művészkedték-e oda a szép piros firkákat.”
 • 7. Írástudatlan. 2008. augusztus 30. 10:01
  „Az ilyen gyerekekben biztosan mozog valami. Tehetség vagy kukac! De szerintem az utóbbi.Hát igen bizony ez a szülők felelősége! A nem törődömség szabadúlni a gyerektől hogy ne keljen vele foglalkozni.Inkább még a szülő jól ellássa zsebpénzzel is csak hagyja őtet békében.Így hát ugye a tengő lengő gyermekecske megvásárolja a festéket ami bizony nem ólcsó és úgy dönt hogy hódol az általa gondólt képzőművészeti hajlamának.Persze csak is és kizárólag a más háza falára! Mert azért annyi ésszel meg áldotta az isten hogy ne az ő saját házukra alkotgasson. Úgy hogy azon kívül hogy letakarítatnám velük még jól és kiadóssan segbe is rugdalnám őket persze ha bírnám mert örülök hogy járni tudok.A szüleiket meg valami jó kis közmunkára itélném! Persze tudom hogy a fellegekben járok! De szerintem meg érne egy próbát nem????”
 • 6. @@@@@@@@@@ 2008. augusztus 28. 06:51
  „seals ötlete még jobb!”
 • 5. seals 2008. augusztus 28. 00:46
  „Egy kerteszeti konyvben azt olvastam,hogy hogyan lett a konyv szerzoje kertesz.Leirta,hogy amikor gyerek volt es uj helyre koltoztek,kiszemelte a szomszed kertesz uveghazat es kovet dobott ra,amitol az uveg betort.Az edesapja persze azonnal felajanlotta a kar megfizeteset a szomszednak,de annak jobb otlete tamadt.
  Azt mondta,hogy a gyerek jarjon el hozza es dolgozzon az uveghazaban,amig a kart le nem dolgozza.Igy tortent.Kozben megszerette a novenyeket es megtanulta,hogy nem szabad kart okozni senkinek.
  En ezt a modszert is tudnam javasolni.Jarjon oda a gyerek es dolgoztassak addig,mig a kar erteket le nem dolgozza.Ez lenne a buntetese,de a szuloknek is jar buntetes,ok meg fizessek meg a renovalas koltseget,mert nem figyeltek oda a gyerekre.”
 • 4. sajt 2008. augusztus 27. 17:10
  „Legközelebb majd becsönget a gyerek és megkérdezi: "Kezitcsókolom, szeretném ide fölfirkálni pirossal, hogy "niccA", tetszik megengedni? Vagy ha gondolja, najó, írok mást, ha ez nemtetszik, jó?" Ez a módszer, ez egyenes....”
 • 3. csibefutam 2008. augusztus 27. 14:31
  „igaza van @@@@@@@@@@!
  elcsúfítani volt ész?? akkor legyen letakarítani is!
  lehet nekikezdeni egy kis mosószeres vízzel meg kefével!”
 • 2. Nornora1 2008. augusztus 27. 12:01
  „Hát én nem sajnálom a szülőket. Talán foglalkozni kellene a gyerekekkel, nem csak hagyni őket lődörögni.”
 • 1. @@@@@@@@@@ 2008. augusztus 27. 06:55
  „Javasolnám, hogy a kicsi kezükkel pedig takarítsák le bocsánatkérés helyett!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Luxusnak számít antik tárgyakat vásárolni

Hódmezővásárhely - Tíz emberből hét eladni akarja régiségeit, vásárolni keveseknek van pénze –… Tovább olvasom