Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Vasárnap 10–30 ezer forint jut a perselybe

Hódmezővásárhely - A vasárnapi istentisztelet után 10–15 ezer forint perselypénz gyűlik össze a hódmezővásárhelyi református Ótemplomban. Az ünnepek alkalmával ennél nagyobb összeget is ad a gyülekezet: anyák napján 28 ezer forint jött össze
A katolikus misét követően pedig mintegy 30 ezer forinttal járulnak hozzá így a hívek az egyház fenntartásához. A megyés püspök nem tartja nyilván, mennyi adomány folyik be a plébániákon.

Ha van nála pénz, akkor mise után mindig adományoz a katolikus egyháznak a vásárhelyi Herczeg Mihály, a levéltár egykori igazgatója. – Legfeljebb 500 forintot, de leggyakrabban 200 forintot adok egy-egy alkalommal – árulta el Mihály bácsi. – Családi hagyomány, hogy a vasárnapi szertartást követően adakozunk. Kisgyermekként, az 1930-as évek elején az én feladatom volt bedobni a pénzt. Akkor még 4 fillérrel támogattuk az egyházat. A pénz értéke változott, viszont azt tapasztalom, a gyerekek még mindig szeretik bedobni a pénzt – magyarázta Herczeg Mihály. Elmondta: ő azért adakozik, mert így is szeretné kifejezni háláját azért, hogy a mise után lelkileg feltöltődve távozhat a templomból.

Vasárnaponként és ünnepnapokon mintegy 30 ezer forint gyűlik össze a szertartást követően a belvárosi katolikus templomban. Kopasz István atya érdeklődésünkre elmondta: a mise utáni felajánlásokat gyertya, ostya, misebor vásárlására, a templom rezsiköltségének finanszírozására fordítják. Tavaly több mint egymillió forint gyűlt össze. Ugyanakkor önkéntes adományokat is kapnak. Egy évvel ezelőtt összesen 550 ezer forint érkezett. Ebből fizetik a kántort, a sekrestyést.

Mindenki tárcájához mérten tesz pénzt a perselybe. Fotó: Segesvári Csaba
Mindenki tárcájához mérten tesz pénzt a perselybe.
Fotó: Segesvári Csaba

A református Ótemplomban a vasárnapi istentiszteleteken összesen 10–15 ezer forint perselypénzt adnak a hívek. Ünnepi szertartásokon ez az összeg magasabb. Legutóbb az anyák napi istentiszteleten 28 ezer forint gyűlt össze – hallottuk Bán Csabától, az Ótemplom lelkészétől. Ezenkívül többen adományoznak is az egyháznak, amely saját bevételéből tartja fenn magát. Tavaly 226 névhez köthető felajánlás érkezett. A perselypénzt, valamint az adományokat is fenntartásra, a templom szépítésére fordítják. Évente mintegy 100 ezer forintot költenek hitoktatásra is. Hivatalos elszámolást készítenek arról, mire költik el a pénzt.

A református egyház belső ügyének tartja Kása Ferenc a felajánlások összegét. A Újtemplom lelkésze nem is beszélt erről. Isten pénze becsületes, Isten pénzét komolyan veszik, visszaigazolják, hogy mire fordították – mondta. Hozzátette: a reformátusok maguk is adományoznak, szeretetszolgálatot működtetnek, erdélyi árvákat támogatnak. Fenntartják a Bethesda kórházat, valamint missziós tevékenységet végeznek.

Nem tartják nyilván

Nem tartják nyilván a megyés püspöki hivatalban, hogy a megye 120 plébániájában összesen mennyi perselypénz gyűlik össze, tájékoztatták lapunkat. Az év bizonyos vasárnapjain országos gyűjtéseket tartanak, az így befolyó pénzt meghatározott célokra fordítják, például a katolikus iskolák vagy a missziók támogatására.

Olvasóink írták

 • 5. jq 2009. május 15. 11:54
  „Sőt, a gyerekem se ad nyugtát a zsebpénzről és adót se fizet utána”
 • 4. kamera 2009. május 09. 13:22
  „És a nyugtát hol adja a persej ???????

  Vagy csak politikus vagy vallási szellemi szabad foglalkozásúaknak jár a hivatalos feketepénz ?????”
 • 3. Én2 2009. május 07. 07:28
  „Igen egy pártnak sem adnék állami támogatást különösen nem a válság alatt- vonják meg tőlük- nagyon sok pén. Éljenek a tagokból, mint régen.”
 • 2. qutya 2009. május 06. 18:04
  „Így kellene tenni a pártoknak is.
  Nem a közös kosárból kell adni. Tartsák fenn magukat, ha működni akarnak.”
 • 1. Én2 2009. május 06. 16:39
  „Jó sok pénz ez hetente, okosan el lehet költeni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simonyi a világűrből köszönt Lórándnak

Hódmezővásárhely - Hegyi Lóránd eddig titokban tartott privát beszélgetése a véletlennek köszönhető. Tovább olvasom