Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Vastag, puha homok a felszín alatt

Mindszent - Kemény a mindszenti tiszai strand partja, nem lehet ott lefeküdni, sütkérezni – panaszkodtak az egyik rádióállomáson az Aranypart strandfürdő állapotára. Utána néztünk: ám a parton vastag homokréteget, s csak némi töredezett agyagot találtunk. A helybéliek inkább a padokat és a büfét hiányolják.
Kemény a talaj a mindszenti tiszai strandon, nincs homok ahová kiüljenek, vagy majd strandidőben kifeküdjenek az emberek – panaszkodtak az egyik rádióállomás műsorában. A hét végén magunk tapasztaltuk meg a helyzetet. A mindszenti tiszai Aranypart Strandfürdő és Kemping a megye egyik legkedveltebb, leghangulatosabb fürdőhelye volt, egészen addig míg 2007-ben a helyi önkormányzat szerződést nem kötött a terület tereprendezésére. A munka a helybéliek véleménye szerint partrombolás volt, a homokkitermelés miatt holdbélivé vált a táj. A part rehabilitációját végül tavaly nyáron végezték el.

– A part már nem a régi, s nem is lesz az egy darabig. Azt hallottam, amikor kitermelték a homokot, megváltozott az íve, így sosem lesz már olyan, amilyen volt – mondta a helyszínen a helybéli Urbán Ildikó, aki sütkérezni, sétálni érkezett a strandra. Fölk Alexandra szerint tavaly nyár végére állt helyre a jelenlegi elfogadható állapot.

A Tisza most iszapot terít a partra. Fotó: Tésik Attila
A Tisza most iszapot terít a partra.
Fotó: Tésik Attila

A part nagy részét ugyanis ismét vastag homok borítja, igaz az még nem száradt ki, így a teteje valóban kemény. Ám csak annyira, hogy a parton játszó kisgyerekek már sikerrel láttak neki kisebb homokvárak építésének. Ahogy a folyó visszahúzódott, 3-5 centi vastag agyagos iszapréteget hagyott maga után. Ez borítja most a homokföveny és a víz széle közti másfél-két métert. Jól látszik, hogy ahol ez az iszap réteg már kiszáradt, gyorsan kisebb nagyobb darabokra tört. Alatta, mi tizenöt-húsz centire ástunk le kézzel könnyedén, s nem találtuk meg a homokréteg alját.

– Ilyen szokott lenni ilyenkor a parti föveny – árulta el a szintén helybéli Mészáros Tamás és Lévai Péter. Hozzátették: a kiszáradt iszapréteget minden évben összegereblyézik, s máris ki lehet feküdni a puha homokos partra.

A szintén helybéli Kovács István azt mondta, gyakran kijár a partra, s neki már most is hiányoznak azok a padok melyeket a szezon elején szoktak kitenni. – Nincs hová leülni a városból ide kiballagóknak, akár magányosan, akár párosával jönnek – mondta.

Iszapot hoz a lassú víz

– Teljesen természetes jelenség, hogy a Tisza alsó szakaszán, így Mindszentnél is iszapot rakott le a partra, ugyanis elmaradt a nagyobb vízhozam. Így nem volt olyan nagy hordaléklerakó ereje a folyónak, hogy homokot hozzon, s rakjon le a parton – tudtuk meg Andó Mihály, az Alsó-Tiszavidék Környezetvédelmi igazgatóság főmérnökétől.

Olvasóink írták

  • 1. misty.cum 2009. április 27. 17:51
    „A part rombolása nem történt volna meg, amennyiben hagyják befejezni az elkezdett munkálatokat. A most oly divatos orvosi szóhasználattal élve:
    a sérült ember rehabilitációját sem hagyják félbe, mert nem tetszik a főorvosnak a szakorvos képe, aki miatt feljelentést tesz a beteg rosszra fordult állapota végett, és elzavarja a szakorvost. A beteget pedig össze kell rakni, ahogyan sikerül.
    A megoldás az lenne, ha a "főorvos" levonná a következtetést, és végre vállalná a következményeket a feljelentgetések helyett. A beteg gyógyultan távozna, a kórház működése helyrerázódna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűrőnap a Hódtói Olvasókörben

Hódmezővásárhely - A Hódtói Olvasókör és az Egészséges Vásárhely program közös szervezésében… Tovább olvasom