Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 11°C Még több cikk.

Vastolvajokat űznek a határban a vásárhelyi mezőőrök

A vásárhelyi mezőőrök nem csupán a város környéki tanyákon élők értékeit őrzik, de összeszedik a szemetet is, s ha kell, élelmiszert is szállítanak a rászorulóknak. Tavaly kilencszer értek tetten tolvajokat, akik ekét, vaskádat, sőt még közlekedési táblát is loptak.
A vásárhelyi mezőőrök tanyagondnokok is egyben. Fotó: Tésik Attila
Ötmilliós központi támogatás mellé huszonötmillió forintot tesz idén Hódmezővásárhely a mezőőri szolgálat működtetésére – pontosabban a szeptember óta üzemelő Mezei Őrszolgálat és Külterületi Koordinációs Központ költségeinek fedezésére. Ez egyébként nem kötelezően ellátandó feladata a városvezetésnek. Benkő Zsolt, a központ vezetője elmondta: ez a szolgálat tartja a kapcsolatot a külterületen, tanyákon élőkkel, őrzik értékeiket, karbantartják az alacsonyabb rendű utakat, és ha kell, még élelmiszert is osztanak a fegyveres járőrök.

– Korábban a lakosságszolgálati iroda felügyelete alatt dolgoztak a mezőőrök, de az új, részben önálló gazdálkodású központ működésének elmúlt fél éve bizonyítja, hogy életképes és fenntartható ez az ezrek életét segítő szervezet. A kilenc mezőőr legfontosabb feladata az értékek biztosítása, ami külterületen különösen nagy munka, hiszen jókora terület jut az egyébként saját autójukon, motorjukon járőröző kollégáknak. Az utóbbi időben igen kelendőek lettek a fémtárgyak. Sejtjük, hogy egy banda garázdálkodik a város környékén, és most már a lakott tanyákra is betörnek a zsákmány reményében – fogalmazott a vezető.

Megtudtuk: míg korábban inkább a fémhulladékoknak kelt lába, az utóbbi hónapokban már kisebb gépeket, többek között egy ekét is elloptak a tolvajok, de sok vaskádat, sőt még közlekedési táblát is elvittek, ezért a szolgálat tagjai rendszeresen járják a fémátvevő telepeket. Már idén is sikerült tetten érni egy „gyorstermelőt", de a mezőőrök túl korán érkeztek, így a feltartóztatott személy autóján még csak olyan kis mennyiségű vasanyag volt, hogy annak az értéke a szabálysértési eljáráshoz is kevésnek bizonyult. Tavaly egyébként összesen kilencszer értek tetten tolvajokat.

– A mezőőrök összeszedik a külterületi utak mentén eldobált hulladékot is, ami nem a feladatuk. A szemetelés nagyon nagy probléma a környéken, tavaly összesen 800 zsáknyit gyűjtöttek össze a kollégák, és sok esetben tetten érték a környezetszennyezőket is. A külterületen élők rendszeres látogatása mellett vállaljuk az élelmiszersegélyek szétosztását is. Tavaly egytonnányit juttatunk el a rászorulókhoz – összegezte Benkő Zsolt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdték a Family Center építését

Két év után megkezdődött a vásárhelyi Family Center építése az egykori ifjúsági park területén. A… Tovább olvasom