Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Végeztek a kutatófúrással Mindszent határában

Mindszent - Befejeződött a kutatófúrás Mindszent határában, a Mihási út mentén, ahol a Mol és az ExxonMobil közösen igyekszik feltérképezni a földben rejlő szénhidrogénkincset. A munkák jövő tavasszal folytatódnak, nyárra dől el, hogy kitermelhető-e a földgáz.
Megírtuk: augusztus végén kutatófúrást kezdett Mindszent határában a Mol Nyrt. és az ExxonMobil Hungary Exploration and Production Kft., hogy feltérképezze a helyi, a Makói-árokhoz tartozó gázmezőt. A vállalatok 50-50 százalékos partneri viszonyban dolgoznak, de a munkálatokat az ExxonMobil finanszírozta, finanszírozza. A próbafúrások során, majd az eredmények kiértékelése után kaphatnak képet a szakemberek a gázvagyon nagyságáról és kitermelhetőségéről. A körültekintés nem véletlen: az itt rejlő szénhidrogén ugyanis csak a költségesebb, nem a hagyományos módszerrel hozható felszínre. Ezzel kapcsolatban az amerikai világcég, az ExxonMobil Corporation és leányvállalatai nagy tapasztalatokkal rendelkeznek.

A Mindszent–3 elnevezésű kúttal az utóbbi hetekben, hónapokban már megbarátkoztak a környékbeliek, tudták, milyen tevékenységet végeznek az ott dolgozók, és azzal is tisztában voltak, vannak: a kutatási program sikere esetén ebből városuk is profitálhat, például iparűzési adó formájában. Az erre az évre tervezett kutatófúrási munkálatokkal határidőre, november végére végeztek. A fúrótornyot, a kutat már elbontották, leszerelték és elszállították a Mihási úti helyszínről, ott csupán konténereket láthatnak az arra járók.

Az impozáns fúrótorony már nem áll Mindszent határában. Nemrégiben elszállították, mert befejeződött a kutatófúrás. Fotó: Tésik Attila
Az impozáns fúrótorony már nem áll Mindszent határában. Nemrégiben elszállították, mert befejeződött a kutatófúrás. Fotó: Tésik Attila

– Tevékenységünket jövő tavasszal, kútmunkákkal folytatjuk Mindszent határában – tudtuk meg Bacsur Györgytől, a Mol Nyrt. kommunikációs munkatársától. – Az adatok feldolgozása megkezdődött, de az eredményeket az üzleti gyakorlatnak megfelelően mindaddig nem kommentáljuk, míg a munkálatok teljesen be nem fejeződtek, és ki nem értékeltük azokat. Azt, hogy kitermelhető-e a földgáz, csak ezt követően – előreláthatóan 2009 közepén, nyarán – hozzák nyilvánosságra. Értelemszerűen a kitermelés időpontját a kutatás sikeressége szabja meg. Amennyiben az eredmény pozitív lesz, a vállalkozó kérésére bányatelekké nyilvánítható a terület, majd meghatározzák a kitermelésnél alkalmazandó technológiát és a várható bekerülési költséget.

Gázmező – több mint 4 kilométeres mélységben

Az úgynevezett Makói-árokban, pontosabban a 106. és 107. blokkjában folytak az elmúlt hónapokban a kutatófúrások. A gázmező 4300 méteres mélységben található, valódi nagysága, fekvése, hogy alkalmas-e ipari értékű, gazdaságos, tehát kereskedelmi célú hasznosításra, ezután derül ki.

Olvasóink írták

 • 2. vadlab 2008. december 09. 22:12
  „Amikor levonultak a helyszinről, beszélgettem egy mérnök sráccal. Azt mondta jelentős mennyiségű és igen jó minőségű gázt találtak. A kérdésemre hogy mennyi a gáz, csak annyit mondott hogy geofizikai módszerekkel térképezték fel a talajréteget is igen nagy mennyiségű a kút hozama.
  Ebben megint üzletpolitika van. Egy halom "alvó" kutat fúrtak (Székkutas, Földeák..) és ezek le lesznek addig zárva mig a gáz ára csillagos égbe nem szökik. Székkutason is voltam, az is próbafúrásnak indult és mégis végleges lett.
  Sajnálom hogy a MOL szélnekeresztette a fúrómestereket! Rengeteg kutat megfúrtak és nem hiszem hogy -igy hogy egy külföldi vállalat finanszírozta a fúrásokat- miénk lesz a gáz. Nekem nagyon gyanús hogy már azt is eladták!

  A Miási utat tényleg rendesen hazavágták! Ha megcsinálják, jó lenne ha ki is szélesítenék!”
 • 1. dugo 2008. december 08. 17:29
  „A mihási úttal mi lesz ? Asz ígérték hogy ha végeznek rendbe hozzák az úttat. Amit nagyon tönkre tettek a nagy gépjárműveikkel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a vásárhelyi jégpálya

Hódmezővásárhely - Nagy élvezettel vették birtokba a vásárhelyi gyermekek a tegnap délután megnyílt… Tovább olvasom