Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Végképp leállt a vásárhelyi Majolikagyár

Hódmezővásárhely - Végképp leállt a vásárhelyi Kerám-Pack Zrt.-ben a termelés. A mázas kerámiát készítő cég a költségek növekedését nem tudta érvényesíteni termékei árában. Nem bírtak versenyezni a kínai árukkal. Török Sándor vezérigazgató szerint mégis van jövő, amelyet az általuk két éve megvásárolt Majolikagyárban képzel el.
Véglegesen leállt a termelés a vásárhelyi Kerám-Pack Zrt.-nél. Az egykori agyagipari szövetkezet 60 családnak adott kenyeret.

– Csak az adminisztráció dolgozik, az üzemben nem folyik munka. Néhány nappal ezelőtt véglegesen leálltunk, lévén nincs piacunk – összegezte a történteket Török Sándor vezérigazgató. Hozzátette: két év alatt a gáz ára duplájára emelkedett, a munkabérek is növekedtek. A cégnél pár forintos nyersanyagból nagy élőmunka-ráfordítással készítettek több száz forintot érő termékeket. Költségeik emelkedését azonban nem tudták érvényesíteni az árban.

A megye egyik legnagyobb hagyományú üzemében, a vásárhelyi Majolikagyárban megállt az élet.
Fotó: Tésik Attila

– Nem tudunk versenyezni a Kínában fillérekből előállított kerámiával, s áremelési szándékunkat nem fogadták el vevőink. Lehetetlen helyzetbe kerültünk mi és az egész hazai kerámiaipar – mondta a vezérigazgató. Török Sándornak határozott elképzelései vannak a kilábalásra. 2005-ben megvásárolták ugyanis az akkor felszámolás alatt álló vásárhelyi Majolikagyárat.

– Nagy tervekkel indultunk, s ezekről ma sem tettünk le. Úgy gondoltuk, nemcsak a cég, de a város is profitál abból, ha részlegesen is beindítjuk, és kulturális központtá tesszük a múlt század elején a vásárhelyi képzőművészek által alapított, magának jól csengő márkanevet teremtő Majolikagyárat. Azzal számoltunk, hogy a városba érkező turistajáratok egyik célpontjaként működne az üzem. Ipartörténeti látványosságként, vásárlási lehetőségként, kerámiamúzeumként, oktatóközpontként, s olyan közösségi helyként, ahol az emberek jól érzik magukat – részletezte az elképzeléseket.

A nagy ívű tervek ellenére ma is üresen áll a Majolikagyár. mégis Bíznak a jövőben.
Fotó: Tésik Attila

A tervek azonban a cég, illetve a város erre fordítható anyagi erőinek hiánya miatt csak részben valósult meg: a kerámiaszimpózium művészei a Majolikagyár egyik épületében dolgoznak, illetve a gyári bolt is működik.

– Nagyon fájlalom, hogy eddig nem tudtuk a gyárat olyan turistalátványosságként beindítani, amilyen például Velence egyik attrakciója, a muránói üveggyár. Pedig ha legalább alapszinten beindulna az üzem, már megteremthetnénk az alapokat ahhoz, hogy a kerámia mellett a népi mesterségeket is élvezhető módon, élőben mutassuk be az érdeklődők számára. A gyár nyitott kapuja a város egyik kulturális csomópontját jelenthetné – mondta Török Sándor. Hozzátette: nem mondanak le elképzeléseik megvalósításáról.

Olvasóink írták

  • 2. Zsolt 2008. február 24. 06:50
    „Vannak fejlett demokráciák , ahol a hazai termék védelmére a külföldi árukkal szemben büntető vámot illetve behozatali kvótát szabnak ki.
    Csak azokban az országokban nem a keleteurópai komcsi szemléletú ,megvehető felső vezetés kezében van a hatalom.”
  • 1. alma 2008. január 17. 17:39
    „Szomorú, hogy lassan minden ami hazai az tönkremegy. Remélem tudnak valami megoldást találni a folytatásra!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szövetséget alkottak a tartalékosok

Mindszent - A sorkatonaság megszűnésével eltűnt klasszikus tartalékos állomány helyett újabb civil bázisa lett a honvédségnek, a Magyar Tartalékosok Szövetségének megalakulásával. Tovább olvasom