Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -4°C | 4°C Még több cikk.

Végre Mindszenté lehet a külterületi csatorna

A helyi gazdákat is bevonnák a mindszenti külterületi csatorna felújításába. Legalábbis ezt szorgalmazza Hevesi István mezőgazdasági tanácsnok. Más vélemények szerint a szentesi vízgazdálkodási társulás kezelésébe adhatnák a csatornát és pályázhatnának a felújítására. A közmű egyébként hamarosan a város tulajdonába kerülhet.
Több év után végre rendeződhet a mindszenti külterületi csatornák sorsa. A kisváros önkormányzata a megyei földművelésügyi hivatalhoz fordult, hogy a város tulajdonába kerülhessen a mintegy 45 kilométeres közmű. A csatorna körüli kálvária akkor kezdődött, amikor hiába kérték az egykori Agro szövetkezet felszámolóbiztosát, hogy a hozzá tartozó létesítményt adja át az önkormányzatnak. Tavaly a felszámolóbiztos úgy nyilatkozott lapunknak: ő is szeretné, ha minél előbb rendeződne az ügy, de időközben megszűnt az a jogszabály, mely szerint a felszámolás alatt lévő, jogutód nélkül megszűnő, forgalomba nem hozható, azaz nem értékesíthető területek az önkormányzatokat illetik meg. Ezért tárgyalni kell: hogyan tovább.

Miután azonban továbbra sem történt változás a csatornakérdésben, az önkormányzat a földművelésügyi hivatalhoz fordult. Zsótér István polgármester bízik abban, hogy immáron hamarosan a városé lehet a létesítmény. A kisváros képviselő-testülete ugyanis már nyilatkozott arról, hogy önkormányzati tulajdonba szeretné venni a csatornát, s csak az ügyintézés van hátra. Sőt már az is szóba került testületi ülésen, hogy miként tehetnék rendbe az elhanyagolt, már-már használhatatlan rendszert.

Hevesi István képviselő, mezőgazdasági tanácsok javaslatára a földtulajdonosokat is megkérdezik arról, hogyan tovább. Több mint 200 gazdálkodónak küldött levelet a tanácsok, melyben azt kérdezi: érdekelné-e őket a csatorna állapota, hozzájárulnának-e a munkálatokhoz. Már többen jelezték, hogy társadalmi munkával, gépekkel kivennék a részüket a munkából – tudtuk meg Hevesi Istvántól. Szerinte egyébként néhány millióból használhatóvá lehetne tenni a rendszert.

A testületi ülésen azonban más vélemények is megfogalmazódtak. Egyesek szerint ugyanis a szentesi vízgazdálkodási társulás kezelésébe lehetne adni a csatornát, s pályázati pénzből kell megoldani a felújítást. Az AVOP-s támogatással maximum 80 millió forinthoz juthatnának, ennek önrésze közel 27 millió lenne. Hevesi viszont továbbra is úgy gondolja, hogy ennél jóval kevesebből megoldható a probléma. Zsótér István egyébként hajlik arra, hogy úgymond házon belül oldják meg a felújítást, s ne vonják be a szentesieket, viszont ehhez ki kell derülnie, hogy a város össze tud-e fogni a gazdákkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárman versenyben az alkotóházak vezetéséért

Húszan indultak, s hárman maradtak versenyben a vásárhelyi közös műterem, valamint a helyi és a… Tovább olvasom