Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Vendégségben jött világra a nyolcadik baba

Hódmezővásárhely, Balástya, Szeged - Hordágyon vitte ki tegnap hajnalban a „Vásáregyes fecskendő" tűzoltóegység a mentőautóhoz azt az asszonyt, aki nem sokkal azelőtt egy Kopáncs környéki tanyán szült, ahol vendégségben járt. A tűzoltókat a nagy eső miatt riasztották, autóval ugyanis nem lehetett megközelíteni az épületet. Az anyuka és az újszülött is jól van.
A hódmezővásárhelyi mentőszolgálat kérte a tűzoltók segítségét tegnap hajnalban: egy Hódmezővásárhely külterületén található tanyára, egy szülő nőhöz riasztották a mentőszolgálat szakembereit. A tanyaépületet a rossz útviszonyok miatt az orvosok nem tudták autóval megközelíteni, ezért gyalog mentek be a házhoz.

Torma Sándor, Lele Mátyás, Karácsonyi Miklós és Horváth László tűzoltó. A csapat tagja Szántó Tibor is, aki a képen nem szerepel. Fotó: Antal Sándor
Torma Sándor, Lele Mátyás, Karácsonyi Miklós és Horváth László tűzoltó. A csapat tagja Szántó Tibor is, aki a képen nem szerepel. Fotó: Antal Sándor

– Hajnalban kaptuk a riasztást a mentőszolgálattól, hogy Kopáncs térségében egy kismama hamarosan megszül, de a mentők az autójukkal nem tudnak bejutni a tanyához. Mi is csak 500 méterre tudtunk megállni a háztól, annyira felázott a talaj – emlékezett vissza a tegnap reggeli eseményekre Torma Sándor.

Mire a „Vásáregyes fecskendő" tűzoltóegység – amelynek tagja Lele Mátyás, Karácsonyi Miklós, Szántó Tibor és Horváth László is – megérkezett a tanyához, a kisbaba már világra jött. A 44 éves vásárhelyi tűzoltó 3 társával vitte ki az út végén várakozó mentőautóhoz a hordágyon fekvő asszonyt. – Nagy sár volt, úgy baktattunk kifelé, de az édesanya jól viselte. A babát a szülés után a mentők ölben vitték ki az kocsihoz, szerencsére a kicsi is jól van – tette hozzá a kétgyermekes családapa, aki 18 éve tűzoltó. Azt mondja, látott már pár esetet: a mentőszolgálat gyakran kér tőlük segítséget, amikor nem tudják mozgatni a beteget, egyszer például az emeletről az ablakon át mentettek ki egy túlsúlyos embert – mesélte.

Elekesné Dani Ibolya és kisfia is jól van. Fotó: Frank Yvette
Elekesné Dani Ibolya és kisfia is jól van.
Fotó: Frank Yvette

Az édesanyát és kisbabáját a szegedi szülészeti és nőgyógyászati klinikára szállították. Tegnap délután felkerestük őket. Ismerősként üdvözölt bennünket, hiszen családját 2013-ban karácsonyi akciónk során támogatta a Lapcom Média Alapítvány.

– A férjem anyukájánál voltunk. Éppen ezt a helyzetet akartuk elkerülni – mesélte mosolyogva Elekesné Dani Ibolya. – A balástyai tanyánkhoz vezető út már járhatatlan volt a sár miatt. Azért mentünk el a nagyszülőkhöz, hogy ott biztonságban legyünk. Csakhogy másnapra az a környék is teljesen felázott.

Az anyuka egy héttel későbbre volt kiírva, szerda este 11 óra után azonban beindultak a fájások. Fél óra alatt meg is született Ábrahám Márk. – Olyan gyorsan történt minden, hogy esélyünk sem volt elindulni. Utóbb kiderült, így jártunk jól, hiszen semmiképpen sem értünk volna be Szegedre – mondta az édesanya.

Mivel már van hét másik gyermeke, tapasztalatai is segítették. Miután az ágyon világra hozta a babát, nem vágták el a köldökzsinórt, de nem is tették az újszülöttet a hasára, hogy a vér ne folyjon vissza a méhlepénybe. Törülközővel betakarták, és így várták a segítséget. Végül három órával a szülés után kerültek be a klinikára.

Elekesék többi gyermeke átaludta az eseményeket, a két legkisebb is csak a csecsemősírásra ébredt fel. A testvérek már nagyon várják haza kistestvérüket és édesanyjukat, aki azt mondta: annyi segítsége lesz, hogy szinte nem is akad majd dolga.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Edzés után szabad az út az élményfürdőbe

Az egyesületi edzésekre járó gyerekek – 12 éves korig –, a tréning után, edzői felügyelettel 30 percig ingyenesen használhatják a vásárhelyi sportuszoda új élményfürdőjét. Tovább olvasom