Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Véradásnak és netezőknek ad helyet az olvasókör Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Az országban mintegy harminc-harmincöt olvasókör működik – ebből huszonkettő Hódmezővásárhely kül- és belterületén található. A városban komoly hagyománya van a kultúrát népszerűsítő köröknek, amelyek haladnak a korral: néhány helyen internetes szolgáltatást is igénybe vehetnek az érdeklődők.
- A reformkorban gróf Széchenyi István hirdette meg az úri kaszinók létrehozását – mesélte a 68 esztendős Szenti Tibor író, néprajzkutató, a vásárhelyi önkormányzat kulturális szaktanácsadója. – És ezeknek bárki tagja lehetett, nyitottak voltak a polgárok számára. Meg is alakult a Budai és a Pesti Kaszinó. Ennek helyi változata lehetett az olvasókör.

Fiatalokat is toboroztak

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc bukása késleltette a társaskörök szerveződését, elterjedését, hiszen ezekben társadalmi, politikai kérdések is napirenden szerepeltek. A kiegyezést követően, 1869-ben kezdődött az olvasókörök szervezése, és a Kossuth-párti Alföldön terjedtek a leginkább. Vásárhelyen 1869 és 1950 között több mint száz alakult és „üzemelt", ebből több mint hatvan a külterületen – a második világháború előtt Mártély és Székkutas is ide tartozott –, a tanyavilágban, és közel negyven a belterületen. A cél a hagyományőrzés, a kultúrával való törődés volt – manapság is ez –, járatták a helyi, a fővárosi lapokat, szakmai folyóiratokat, elkezdték gyűjteni a könyveket. Akadt, amelyik több mint ezer kötettel rendelkezett. A szakmai előadások, a művészek fellépése is rendszeres volt, megülték az országos ünnepeket is, valamint rendeztek gazdabált a Fekete Sasban.

Kórustalálkozó a Csúcsi olvasókörben. A harmadik évezredben is bebizonyították, hogy életképesek. Fotó: Tésik Attila

– Széles társadalmi rétegeket mozgattak meg ezek a körök – mondta Szenti –, ifjúsági szervezeteket is létrehoztak. A tanyai fiatalságnak sokat jelentettek ezek az összejövetelek, az, amit ott tanulhattak. Ennek is köszönhetően nem kallódtak el a jó képességű gyerekek, többen kerültek közülük főiskolára, egyetemre. Sajnos 1950. január 1-jétől belügyminiszteri rendeletre megszüntették az olvasóköröket, amelyek egy ideig ifjúsági szervezetekben, termelőszövetkezetek kultúrcsoportjaiban működtek, vegetáltak, majd 1960-ra teljesen elhalt a mozgalom. Kivételt jelentett a vásárhelyi Sóshalmi Általános Iskola köre, ezt Kenéz Sándor és felesége, Juliska tovább üzemeltette. Téli esték címmel a szülőket gyakran beültették az iskolapadba: folytatódott hagyományőrzés, a képzés. Olyan volt, mint egy búvópatak.

Segítik a szegényeket

Hosszú szünet után, az 1990-es rendszerváltozástól – és az azt megelőző egy-két évtől – ismét alakultak olvasókörök. Pillanatnyilag harminc-harmincöt működik az országban, ebből huszonkettő Vásárhelyen – 1000-1200 taggal –, ezek lefedik a város egész területét. Munkájukat, tevékenységüket az önkormányzat is segíti, például a rendelkezésükre bocsátott ingatlanokkal, a képviselőkön keresztül anyagilag, és a kiírt pályázatokon nyerhető támogatásokkal felújításra, karbantartásra. Az éves tagdíj jelképes, 500 forint, de a termek bérbeadásából is jutnak bevételhez. A híd szerepét játszó körök a hagyományőrzés mellett véradást szerveznek, kirakodóvásárt tartanak, olcsó, de jó minőségű áruhoz juttatva így a szegényebbeket.

A Csúcsi és a Szabadság

A két legjelentősebb olvasókör Vásárhelyen talán a Csúcsi és a Szabadság. Előbbi vezetője, Simon Imréné lett az országos szövetség társelnöke. A csúcsiak 1990-ben hatvanöt taggal alakultak – ma kétszázöten vannak, és rendezvényeik közül kiemelkedik az aratóünnepség, a pünkösdi és a szüreti bál, de irodalmi teadélutánt és kiállítást is szerveznek. Hat olvasókörnek van könyvtára, köztük az említett Szabadság, mely internetes szolgáltatással is várja az érdeklődőket. Az 1989-ben alakult Susánban lévő Szabadságnak saját tulajdonában van az épülete, ilyen még az országban a rákóczifalvai és a balmazújvárosi – tudtuk meg Ágoston Magdolna vezetőtől. Könyvtárukban kétezer saját és a Németh László Városi Könyvtár 1100 könyve közül válogathat a százkilenc tag.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Grezsa helyett Mészáros lett az MDF vásárhelyi elnöke

Hódmezővásárhely - Grezsa István helyett Mészáros Tamás lett a Magyar Demokrata Fórum… Tovább olvasom