Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Vérnyomás- és vércukorszintmérés a vásárhelyi romáknál

Több mint kétszáz szülő és gyerek látogatott el a hét végén a romáknak szervezett egészségügyi napra, ahol vérnyomást és vércukorszintet mértek, és a fogápolás szabályairól volt szó. A gyerekek ajándék fogkefével és fogkrémmel térhettek haza. Az érintettek lelkesen fogadták a kezdeményezést: azt mondták, az volt a jó, hogy mindezért nem kellett orvoshoz menni.
A fogápolás szabályainak megtanulása után jöhetett a játék. Fotó: Karnok Csaba
– Nem fog fájni? – kérdezte kissé bátortalanul a 9 éves Németh Dzsenifer a vércukorszintmérés előtt szombaton a vásárhelyi Dobó Katalin utcai játszótéren, a romáknak szervezett egészségügyi napon. A kislány hősiesen állta, hogy ujját megszúrják, a vizsgálat után büszkén mondta: nem volt vészes. A gyerekeket egyébként a fogápolás szabályaiba is beavatták a cigány kisebbségi önkormányzat és a magyar speciális mentők vásárhelyi szervezete által első alkalommal életre hívott programon. A szervezők a kicsiknek fogkrémet, fogkefét és poharat ajándékoztak.

– Naponta kétszer mosok fogat – mesélte büszkén a 11 éves Amanda, aki édesanyjával érkezett az egészségügyi programra. – Az iskolai fogorvos meg is dicsért, hogy nagyon szépek a fogaim – magyarázta tovább a kislány. Amandának két testvére van, s a közeli Észak utcáról sétált át anyukájával, Krepács Máriával a játszótérre. Az asszony szerint nagyon jó, hogy egészségügyi napot szerveztek a romáknak, mert a többség nem igazán szeret orvoshoz menni. Így legalább a rendelőn kívül mérethetik meg vérnyomásukat, vércukorszintjüket. Mint hozzátette: ő is tavaly járt utoljára orvosnál, mert megfázott. A gyerekei szerencsére nem igazán betegek, bár az egyik fia allergiás. Az asszony szerint egyébként az is jó lenne, ha legközelebb a roma és a magyar csemetéknek közösen szerveznének programot, hogy jobban megismerjék egymás kultúráját.

– Amíg nincs gond, addig nem igazán fordulnak orvoshoz a romák. Ezért gondoltuk, hogy a megelőzés érdekében megszervezzük az egészségügyi napot – avatott be Irhás József, a speciális mentők vásárhelyi szervezetének elnöke. Évente kétszer, ősszel és tavasszal szeretnék megrendezni a programot, legközelebb mobil tüdőszűrő állomás is várja majd a romákat, akik közül a hét végén több mint kétszáz gyerek és felnőtt vett részt az egészségügyi napon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavasszal építik a plázát Vásárhelyen

A helyi közvélekedéssel ellentétben nem állt el a vásárhelyi ifjúsági park megvásárlásától a… Tovább olvasom