Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Veszélyben a mindszenti művészeti iskola

Veszélybe került a mindszenti Alapfokú Művészeti Iskola működése. A normatív támogatás folyamatos csökkentésével ugyanis többszörösére kellene emelniük a térítési díjat, s ezzel a szülők már nem bírnak el. A sulit működtető kht. ügyvezetője a mindszenti önkormányzattól kért segítséget, s úgy tűnik, hogy kap is.
Krupiczer Ferencék 11 éve indították útjára a művészeti iskolát, amelynek most kérdésessé vált a jövője. Fotó: Tésik Attila
A fennmaradásért küzd a mindszenti Alapfokú Művészeti Iskola. A 11 éve működő, a kisváros tanulói mellett szegedi, vásárhelyi, székkutasi, valamint pusztaföldvári, így összesen közel ezer diák oktatásával foglalkozó iskola léte az állami normatíva csökkentése miatt került veszélybe.

– Már ötszáz diákok elveszítettünk azért, mert a normatíva megnyirbálása után fel kellett emelnünk a térítési díjat, amit egyébként kötelező beszednünk. Most pedig még kevesebb állami támogatáshoz jutunk, így a havi, tanulónkénti ezerötszáz forintot ismét a többszörösére kellene növelnünk. Ezt viszont a gyerekek szülei már nem tudnák kigazdálkodni – vázolta fel az iskola nehézségeit Krupiczer Ferenc, az intézményt működtető MOSZ Kht. ügyvezető igazgatója.

Problémájukról a mindszenti képviselő-testületet is tájékoztatta abban a reményben, hogy a kisváros önkormányzata segítséget nyújt a megoldáshoz. Krupiczer Ferenc három lehetőséget is említett a mindszenti elöljáróknak. Az egyik szerint átvehetné az intézmény működtetését a város, vagy a kht.-val közösen tartsa fenn a sulit. De maradhatna a jelenlegi felállás is, viszont akkor kedvezőbb feltételekkel, mondjuk a Tisza Művelődési Ház használatáért fizetendő bérleti díj csökkentésével, vagy egyéb pénzügyi, esetleg szervezési támogatással segítse az önkormányzat a művészeti iskola megmaradását.

– Jelenleg is folynak a tárgyalások a városvezetéssel, s hiszek abban, hogy sikerül megoldást találni a problémára. Már csak azért is, mert ellenkező esetben szeptembertől megszűnhet a mindszenti Alapfokú Művészeti Iskola, ami persze egyet jelentene a kihelyezett tagozatok bezárásával is – jegyezte meg Krupiczer Ferenc. Mindszenten 224 tanulója van az iskolának, közöttük nem egy olyan, aki a kezdetektől, azaz 11 éve rendszeresen jár zenei, képzőművészeti, tánc- vagy akár színművészeti képzésre. A nagy hagyományokkal bíró oktatási intézmény összesen 60 pedagógust foglalkoztat, igaz, a tanárok fele nem főállásban dolgozik a kht.-nál.

– Mindenképpen segíteni szeretnénk a művészeti iskolának – jelentette ki Zsótér István polgármester, hangsúlyozva: szükség van az ilyen jellegű oktatásra Mindszenten. A segítség egyik formája lehet, hogy a rászoruló diákokat havonta támogatják, tavasszal erről döntöttek is a képviselők. Ugyanakkor megoldást jelenthetne, ha a csoportos művészeti képzést az alapfokú oktatásba integrálnák – vélte a polgármester. De azt is hozzátette: még tárgyalnak a lehetőségekről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzhamisítók a rács mögött

Pénzhamisítókat fogtak a Bács-Kiskun megyei nyomozók. A két kiskunfélegyházi férfi módszere… Tovább olvasom