Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Veszélyben a vásárhelyi hímzés

Utánpótlásra lenne szükség ahhoz, hogy a város még sokáig meg tudja őrizni a vásárhelyi hímzés hagyományát. Ezzel a technikával jelenleg hivatalosan tizennyolcan dolgoznak az önkormányzati fenntartású Hódfó Szociális Foglalkoztató munkatársaként. Almási István alpolgármester szerint a hímzést kötelező gyakorlati tárgyként be lehetne vezetni az általános iskolákban.
Marton Sándorné, a népművészet mestere is segít a hímzés népszerűsítésében. Fotó: Tésik Attila
Veszélybe kerülhet a vásárhelyi hímzés. Utánpótlás hiányában ugyanis elképzelhető, hogy a jövőben nem lesz olyan, akinek szó szerint az ujjaiban lenne ez a speciális technika. Jelenleg hivatalosan összesen tizennyolcan foglalkoznak a városban a vásárhelyi hímzéssel – az önkormányzati fenntartású Hódfó Szociális Foglalkoztatóban. Közülük nyolcan a terítők, a különböző dísztárgyak, blúzok, táskák, övek hímzését a foglalkoztató hímzőműhelyében végzik, tízen pedig bedolgozók.

– A munkatársaink hatvan és hetven év közöttiek. Az utánpótlás érdekében iskolákban próbáltuk népszerűsíteni a hímzést, de nem jártunk sok sikerrel – magyarázta Chappon Adrienne, a Hódfó vezetője. Elmondta: megrendelésük bőven akad. Két budapesti üzletbe is szállítanak vásárhelyi hímzéses textileket, amelyeket még a Váci utcában is árusítanak.

A vásárhelyi szőrhímzés különlegessége a sodrott, kalászöltéses technika, valamint a kék-piros-barna árnyalatú színvilág – tudtuk meg Marton Sándornétól, aki tizenévesen tanulta meg a hímzés fortélyait, s most a hímzőműhely tervezője. 1966-ban kezdett el dolgozni a Népművészeti Háziipari Szövetkezetben. Martonné augusztus 20-a alkalmával Hiller István oktatási és kulturális minisztertől megkapta a népművészet mestere címet. A 62 éves Sárika néni is bekacsolódott a hímzés népszerűsítésébe. Mint elárulta: a szakmunkásképzőben volt olyan fiatal lány, aki azt mondta: még tűt sem vesz a kezébe, nemhogy hímzést. Az általános iskolákban pedig egy idő után egyre kevesebben látogatták a foglalkozásokat.

Almási István alpolgármester szerint a vásárhelyi hímzés egyedülálló, a város kincse, amit mindenképpen meg kell őrizni. Úgy vélte: kötelező gyakorlati tárgyként lehetne bevezetni az általános iskolákban, s ha a diákok kedvet kapnak hozzá, akkor a későbbiekben a művelődési központban akár szakkör is indulhatna. Már az is eredménynek számítana, ha száz fiatalból kettő szívesen foglalkozna a vásárhelyi hímzéssel – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli közgyűlés Hód-Strand-ügyben

Rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte tegnap egy munkáspárti, egy független és négy… Tovább olvasom