Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Világhírességekkel muzsikált

Hódmezővásárhely - Szülei hatására kezdett zenét tanulni, több zenekarban is első klarinétosként játszott, muzsikált a londoni Royal Albert Hallban, világhírű karnagyok is dirigálták. Zoltán Péter klarinétművész eddigi munkásságát a vásárhelyi közgyűlés nemrégiben Bessenyei-díjjal ismerte el.
– Édesanyám a vásárhelyi zeneiskola vonós tanszakát vezette. Édesapám ugyan nem játszott semmilyen hangszeren, de nagyon szerette a zenét, főleg a dixielandet. Otthon mindig szóltak a slágerek, így egyenes út vezetett a zenetanulásig – avatott be a családi háttérbe Zoltán Péter (36) klarinétművész, a vásárhelyi Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanára, aki eddigi munkásságáért a magyar kultúra napján tartott díszközgyűlésen kapta meg a Besenyei Ferenc Művészeti Díjat.

A zene iránti szeretete Szalay Györgyné zeneóvodájában mélyült tovább. Édesanyjának az oboa hangja tetszett, de édesapja ragaszkodott a mindenféle zenei műfajban kedvelt klarinéthoz, így Péter Szalayéknál két évig furulyán tanult, majd Felletár Bélánál kezdett klarinétozni.
Zenei tanulmányait a szegedi Tömörkény-gimnáziumban Török János klarinétművésznél és Bódás Péter zongoraművésznél folytatta, majd 1996-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola szegedi konzervatóriumában szerzett kitüntetéses klarinétművészi diplomát. Azóta a vásárhelyi zeneiskola tanára, a fúvós tanszak vezetője.

– Főiskolás koromban hallottam a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekarról. Akkor a pesti próbajáték után néhány nappal telefonon hívtak, hogy két nap múlva Bécsbe kellene utaznom, hogy a vezető karmester személyesen is meghallgasson. Végül a salzburgi Mozarteumban hallgattak meg, s ez alapján én lettem a zenekar első klarinétosa. Életem két legszebb éve volt.

Zoltán Péter klarinétjával. Fotó: DM/DV
Zoltán Péter klarinétjával. Fotó: DM/DV

Zoltán Péter ezzel a zenekarral lépett fel Európa legnevesebb koncerttermeiben, a bécsi Musikveremben, a londoni Royal Albert Hallban, Salzburgban, Zürichben, Luzernben, Prágában és Párizsban. Olyan világhírű karmesterek dirigálták, mint Pierre Boulez, Claudio Abbato vagy Fischer Iván. Olyan nemzetközileg ismert szólistákkal dolgozott együtt, mint Polgár László, Maxim Vengerov, Rost Andrea, Ránki Dezső vagy José Cura. A vásárhelyiek a városi fúvószenekar tagjaként is ismerik, 2007 óta pedig a Szegedi Szimfonikus Zenekar első klarinétosa.
– Nagyon szeretek zenekarban játszani, inspirál a közös muzsikálás – mondta. – Diákkoromban azt hittem, az az igazi, amikor az ember egymaga áll a színpadon. Ma már belátom, igaza volt Török János mesteremnek, aki azt mondta: a zenekar olyan világot jelent a zenésznek, amelyet a szóló fellépés nem ad meg.

Elismerések

Zoltán Péter számos elismerésben részesült már. 1993- ban második lett a Weiner Leó-emlékversenyen, művészeti díjat nyert zenetanár kollégáival az 1998-as kaposvári Országos Kamarazenei Versenyen, s 2008-ban megkapta a Hódmezővásárhely Közszolgálatáért érdemérmet.

Olvasóink írták

 • 2. hb 2011. február 01. 12:48
  „grarutálok, de a cikket író szégyellje magát!!!!
  Cladio Abbado
  és Musikverein!!!!!!”
 • 1. Zugbrugiel 2011. január 31. 09:18
  „Gratulálok a tanár úrnak ehhez a díjához is, mely nem is az első és remélhetőleg még sok-sok díj fogja követni.
  Igazi, ízig-végig zenész ember, tudásával sokaknak szerez örömet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem vette észre a parkoló járművet - súlyosan megsérült

Súlyos sérüléssel járó baleset történt Hódmezővásárhely belterületén pénteken este. Tovább olvasom