Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Világító padok Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely, Csongrád - Újításai, ötletei lennének, jelenleg azonban a megrendelésekre koncentrál a fényáteresztő pixelbeton feltalálója, a csongrádi Losonczi Áron. Az építész ideje egy részét a bíróságokon tölti, pereskedéssel küzd a hamisítók ellen, sikerrel. Vásárhely új sétányát is üvegbeton kockák díszítik – hazánkban csak a fővárosban található még ilyen.
– Este mutatnak igazán – jegyezte meg Losonczi Áron, a fényáteresztő pixelbeton feltalálója Vásárhely új belvárosában, a Dr. Rapcsák András utcán kihelyezett üvegbeton kockákról. A csongrádi építészmérnök nem a levegőbe beszél, maga is megnézte a vásárhelyi Csomiép Kft. által gyártott, összesen 41 fényáteresztő alkotással – amelyekre le lehet ülni – díszített sétányt. Szerinte a sétálóutca kialakításánál kitettek magukért a tervezők, az Új Irány tájépítész-stúdió.

Világító padok Hódmezővásárhelyen. Fotó: Szilágyi Gergely (galéria)

Vásárhely belvárosa mellett Budapesten, a XIII. kerületben találhatók még ilyen különleges betonkockák – a fővárosban viszont csak 8 kapott helyet. Az üvegbeton hazai gyártásából is Vásárhely került ki győztesen, itthon csak a Csomiép Kft.-vel dolgoznak, akik a pixelbeton kizárólagos gyártói hazánkban.

Több zenekarban is gitározik

A csongrádi építész jelenleg kétlaki életet él – Csongrád és Budapest között ingázik. A zenélés jelenti számára a kikapcsolódást, még tinédzserként kezdett el gitározni. Több zenekarban játszik, egyik legemlékezetesebb fellépése a Balkán Brothers nevű formációval volt, amikor ős-Bikini-számokat adtak elő Nagy Feró és a Beatrice vendégeként egy budapesti klubban – mesélte Losonczi Áron.

– Az optikai szálas verzió gyártására külföldi partnerünk is van. A pixelbetonra egy török, illetve egy német céggel kezdtünk együttműködést. A megrendelések zöme is külföldről származik. A Vásárhelyen is látható betonkockából viszont eddig még csak itthon van – magyarázta Losonczi Áron. 2004 óta sokfelé a világban használják már találmányát. A Boeing amerikai repülőgépgyártó központjában recepciós pult készült a fényáteresztő pixelbetonból, de Japánba és Kanadába is szállítottak a találmányból.

Bár külföldön nagyobb a piaca, a hazai felkéréseknek is igyekszik eleget tenni Losonczi Áron és csapata. A fővárosban egy újonnan nyíló étterembe világító falburkolat készül pixelbetonból, egy szintén budapesti kulturális központot pedig optikai szálas variáció díszít majd, de egy érmet tartó posztamenst is rendeltek már tőlük. Újdonságként pedig a fentebb említett étteremben egy fényáteresztős pixelbeton órát is készítenek.

– Ötletek lennének még, de szerencsére most annyi a megrendelés, hogy a munkára kell koncentrálnunk. A kisebb, hazai megrendeléseket a cégünk teljesíti, a nagyobbakat a Csomiép – magyarázta az építész. Azt, hogy annak idején Losonczi Áron különlegeset, egyedit álmodott meg a fényáteresztő pixelbetonnal, mi sem bizonyítja jobban, hogy „sokan próbálják meg lenyúlni az ötletét". A megrendelések mellett ideje egy részét bíróságokon tölti. Az idén eddig két pere volt amiatt, hogy megpróbálják ellehetetleníteni a szabadalmát, egy pedig még várat magára. Eddig minden hamisítási, szabadalmi ügyet sikerült megnyernie, bízik benne, a jövőben sem lesz gond ezzel. 

Olvasóink írták

 • 10. UtólagKapitány 2012. szeptember 22. 10:06
  „2. portis-nak igaza van, tényleg olyan foltokban világítanak főleg ott a múzeum előtt, ki kellene deríteni az okát!”
 • 9. kekeczke 2012. szeptember 13. 07:01
  „világváros!!! :DDD”
 • 8. xenopus 2012. szeptember 12. 20:52
  „2. portis Meglehet hogy akciós volt a lámpa valamelyik szupermarketben. Meg kell hagyni, a vásárhelyi emberek alig várták hogy kiülhessenek megcsodálni. A képeken jól látható a tömeg.”
 • 7. portis 2012. szeptember 12. 16:36
  „200.000 huf körül van a négyzetméter ára, az a padocska saccom szerint van vagy félmilla, ennyiért ne már ilyen
  selejtes darabok legyenek.
  Így még referenciának sem jó!”
 • 6. portis 2012. szeptember 12. 16:36
  „200.000 huf körül van a négyzetméter ára, az a padocska saccom szerint van vagy félmilla, ennyiért ne már ilyen
  selejtes darabok legyenek.
  Így még referenciának sem jó!”
 • 5. hajnalka 2012. szeptember 12. 16:36
  „Hurrá! Megelőztük Budapestet!
  Hiába, a mi Jánosunk...”
 • 4. Qllancs 2012. szeptember 12. 11:32
  „Végre egy olyan találmány amit értékelnek , igaz külföldön. Na ezt kéne a kormánynak támogatni a világszinvonalú és gyártani éjjel..nappal .A GDP. megemelné valami. mert most ez : O.”
 • 3. FattyúMatthew 2012. szeptember 12. 11:06
  „Szerintem meg szép.Úgy látszik egyesek már semminek sem tudnak örülni...”
 • 2. portis 2012. szeptember 12. 09:34
  „Elég csúnya a kivitelezés, a képen is látszik de élőben még feltűnőbb hogy tenyérnyi foltokban
  másképp világítanak egyes pixelek.
  Olyan mintha selejtesek lennének!
  Ha az én kertemben lenne, tuti hogy reklamálnék...”
 • 1. bölcsleo 2012. szeptember 12. 09:17
  „jó hogy világít.....legalább este is látszik a nyomor....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Digitális menetrend: szép, nyugati, de minek?

Hódmezővásárhelyen, a két Tóalj utcai autóbusz megállóban, július óta digitális információs táblák segítik az utasok tájékozódást. Tovább olvasom