Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Villamos erőművet avattak Hódmezővásárhelyen

Száz százalékban a kommunális szemétből fejleszt áramot a tegnap hivatalosan is átadott vásárhelyi biogáz-üzemeltetésű villamos erőmű. Az A. S. A. Hódmezővásárhely Kft. lelei úti telepén működő gázmotor 400 átlagos méretű családi ház energiaszükségletét fedezi.
A lelei úti depóban tárolt mintegy 650 ezer tonna hulladék erjedéséből származó metánnal működik az erőmű, melyet tegnap avatott fel Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő. A hulladék – beleértve a szennyvíztisztítóból származó, itt elhelyezett centrifugált szennyvíziszapot – bomlásából származó biogáz jelenleg egy áramfejlesztő gázmotort hajt. Az óránkénti száz köbméternyi gázból fejlesztett 150-160 kilowattnyi áram éppen elegendő négyszáz átlagos fogyasztású családi ház áramszükségletének fedezésére.

Jelenleg az erőműnek csupán az első blokkja üzemel – próbaüzemként tavaly december óta –, de mivel a szemétben folyamatosan keletkező gáz egyenletes kitermelése is megoldott, hamarosan a második blokk is beindul, majd a harmadik is. Lázár János hangsúlyozta: a város határában 1995 óta működik az uniós szabványoknak is megfelelő hulladéklerakó és ártalmatlanító telep, melyet a város és az A. S. A. közös cége üzemeltet. Az önkormányzat szakmai partnerre lelt az A. S. A.-ban, ennek köszönhető, hogy magas színvonalú, megfizethető árú szolgáltatást nyújtanak nemcsak a vásárhelyieknek, de a környéken élő 115 ezer embernek.

A város első embere szerint a Dél-Alföldön egyedülálló biogáz üzemű villamos erőmű bebizonyítja, hogy a környezetvédelem, a hatékonyság és a gazdaságosság nem egymást kizáró fogalmak. Martin Attila, az A. S. A. Magyarország Kft. ügyvezetője azt hangsúlyozta, hogy az egyébként százmillió forint értékű beruházás – mely hat esztendő alatt térül meg – állami támogatás nélkül valósult meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szoborügy: mindenki fellebbez

Legközelebb a Szegedi Ítélőtábla hirdethet ítéletet a vásárhelyi szoborügyben. A megyei bíróság… Tovább olvasom