Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Vincze Gábor biciklivel jár dolgozni

Hódmezővásárhely - Három éve kerékpáron teszi meg a deszki lakása és a vásárhelyi munkahelye közötti oda-vissza 66 kilométeres utat Vincze Gábor, az Emlékpont Múzeum történésze. Csak akkor nem pattan nyeregbe, ha rossz az idő.
– Három esztendeje teszem meg kerékpárral minden munkanap az utat. Körülbelül egy óra alatt érek Vásárhelyre. Eddig szerencsém volt, nem esett nagyobb bajom. Egyszer leszorított egy autós az útról éppen akkor, amikor lefelé gurultam az algyői hídról. Nekimentem a nehezen észrevehető padkának, ami bedobott az út közepére. Azon vettem észre magam, hogy a felezővonalnál fekszem, a kerékpárom pedig néhány méterrel arrébb hever az úttesten. Szerencsére éppen senki sem jött arra – mondta Vincze Gábor. Elárulta: ritkán dudálnak rá az autósok, de óvatosan is hajt. Ha kerékpárja visszapillantójában azt látja, hogy nagy vagy gyors jármű közeledik, inkább lehúzódik az úttest legszélére. Azt is szerencsésen megúszta, amikor néhány évvel ezelőtt biciklistől belezuhant egy kisebb vízmosásba Erdélyben.

– Számomra nem nagy távolság a lakásom és a munkahelyem közötti 33 kilométeres táv, hiszen nagy túrázó vagyok, s a biciklizés az egyetlen sport, amit egész életemben szerettem. 16 éves koromban például fogtam magam, s Békésről elkerekeztem Szolnokra, ott megebédeltem az egyik osztálytársamnál, majd hazagurultam. 1979-ben pedig egyedül indultam útnak Kolozsvárra, ami szokatlan vállalkozásnak számított akkoriban. A határőrök mindkét oldalon alaposan rám csodálkoztak. Persze nem volt még akkora forgalom, mint most, így édesanyám viszonylag könnyen elengedett – mesélte korábbi élményeit.

Vincze Gábor biciklije nyergében. Egy óra alatt ér kerékpárral Deszkről Vásárhelyre. Fotó: Tésik Attila
Vincze Gábor biciklije nyergében. Egy óra alatt ér kerékpárral Deszkről Vásárhelyre. Fotó: Tésik Attila

Azóta számtalanszor útra kelt kétkerekűjén: 1982-ben például végigpedálozta Erdély legszebb tájait. Két éve elkarikázott a 300 kilométerre lévő Gyergyószentmiklósig, ráadásul kerülő úton, menet közben ugyanis beugrott Nagyszebenbe és Segesvárra is.

– Két hét múlva indulok Bácskába, a Zenta mellett levő táborba. Azt tervezem, hogy onnan elmegyek a Fruska Goráig, kíváncsi vagyok a hegyekre. Különösen nem edzek ezekre az utakra, hacsak a munkába járást nem számítom annak – tette hozzá.

Vincze Gábor most otthonról a munkahelyére is kerülő úton jár, a 47-es építése óta ugyanis nem mer ráhajtani a leszűkített szakaszra. Most az algyői hídról egyenesen a Tisza-töltésre kanyarodik, majd onnan a Bodzási útra kanyarodva éri el Vásárhelyt.

Biciklileltár

Vincze Gábornak eddig nem volt szerencséje a kerékpárjaival. Az első cseh gyártmányú kétkerekűjét a rossz román utak tönkretették, majd ellopta valaki a szegedi Móra-múzeum elől. A Kolozsváron vett első mountain bike-ját a szegedi egyetem Ady téri épülete elől kötötte el valaki, a következőt pedig szegedi lakása lezárt kerékpártárolójából vitték el.

Olvasóink írták

  • 3. dmdmdm 2009. június 26. 11:31
    „33 km-es. Bocs.”
  • 2. dmdmdm 2009. június 26. 11:30
    „Az a padka tényleg szar helyen van. Egyébként a körülbelül egy óra alatt teszi meg a 3 km-es utatból csak a körülbelül a hihető. 33-as átlagtempóval tekerni egy montit szerintem nem egyszerű. Ha mégis így van, akkor gratula!”
  • 1. varadipal 2009. június 25. 17:00
    „Komoly sportteljesítmény. Képzeeed ee, nekem még biciklim sincs!!Legalább a bringatolvajokkal kitolok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feszülnek a vitorlák a Papi-féle szélmalmon

Hódmezővásárhely - Május elején kezdték el a vásárhelyi Papi-féle szélmalom felújítási munkálatait. Tovább olvasom