Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Virágokat, csokrokat fest a mindszenti nyugdíjas asszony

A mindszenti Kósa Lajosné négy éve fest virágokat, csokrokat, és a képekkel tele van a lakása. Férje is naiv festő. Kiállításokon is szerepeltek már Mindszenten, Szegeden és Vecsésen.
A 63 esztendős Kósa Lajosné nyugdíjas – harminckét évig dolgozott titkárnőként az ÁFÉSZ-nél és a Vegyesipari Szövetkezetnél –, de a hétköznapokat aktívan, alkotással tölti. Négy évvel ezelőtt, 2003-ban kezdett el festeni, tagja a mindszenti Perspektíva Alkotókörnek.

Palya is ecsetet ragadott

A mindszenti Kósa házaspár a 19. évében járó libának, Palyának köszönhetően tett szert országos ismertségre. A matuzsálemi korú szárnyas családtaggá vált, és ilyen beosztásában természetesen alkotni is segített. Még tavaly történt: Marika pingált, ő pedig érdeklődve figyelt, vizsgálta a festékeket, majd a kis agyában összeállt a kép, és kikapta gazdája kezéből az ecsetet. Művészeti tevékenysége ezzel befejeződött, az akcióért alaposan leszidták.

– Virágkötészetet tanultam Szegeden és meg akartam örökíteni azokat a csokrokat, amelyeket készítek. Először a fotózással próbálkoztam, de a fényképek nem sikerültek, nem tetszettek; majd mindszenti művészeket kértem meg, fessék le. Ezeket a virágokat én is termeltem meg. Aztán elkezdtem festeni. Mindig csokrokba rendezve, vázába téve örökítem meg a virágokat, a kedvencem – a családé is –, a tavaszi csendélet nárcisszal és tulipánnal.

Eddig mintegy hatvan képet készített, amelyekből adott ajándékba a Pesten élő fiának is. Zsolt tervezi, hogy ő is elkezd festeni. Férje, Kósa Lajos már kedvet is kapott – korábban egyébként már festett –, két éve újra kezdte, és dunántúli származású lévén ottani tájakat, illetve a mindszenti Tisza-partot és templomot vitte fel a vászonra. Kiállításokon is szerepeltek már Mindszenten, Szegeden és Vecsésen.

– A téma mindig a virág, és minden évben ugyanazokat festem. Összehasonlítom az előzővel, keresem és általában megtalálom a hibát, és legközelebb már figyelek. Az egész lakás tele van a festményekkel, valaki meg is jegyezte, már csak a mennyezet szabad...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötszáz motoros gyűlt össze a mindszenti Tisza-parton

Az egykori keletnémet csodától, a Simsontól kezdve a Suzuki Marauderig szinte minden motorosztály… Tovább olvasom