Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Virágzik a vásárhelyi lilaakác

Hódmezővásárhely - Akár egy parfüméria, úgy illatozik a lilaakác Magony Ferenc és felesége, Rozália háza előtt. A vásárhelyi Rostély utcai virágerdőnek napok óta csodájára járnak a környékbeliek.
Nagyon sokan nemcsak az illatát élvezik, hanem magot is kérnek a tulajdonosoktól. Magonyék mindenkinek adnak a hatalmas lapos magvakból, de az eredményt nem garantálják. Zolika, a fiuk is elültette, ám a virágládában sajnos csak egyetlen satnyácska példány indult növekedésnek.

Rozália és fia, Zolika is szereti az akácvirág illatát. A szerző felvétele
Rozália és fia, Zolika is szereti az akácvirág illatát.
A szerző felvétele

– Annak idején az anyai nagyszülők, Takács Bálint és felesége ültették a lilaakácot ide a házuk elé, az árokpartra. Mi a fát a házzal együtt tőlük örököltük – árulta el a házaspár. Az akác dús virágot hajtott, oly hatalmasra terjeszkedve, hogy ráfutott a szomszédos szilvafára is. A lila ákác – amelyről Szép Ernő egész szerelmes regényt írt – az idén húsvét körül borult virágba anélkül, hogy leveleket hajtott volna, s akár egy hónapig ilyen marad. Ráadásul az elmúlt években az első virágzást egy második is követte.

– Éjszaka nyitott ablaknál alszunk, amióta szép az idő, hiszen az illata beáramlik a szobába. A fa különösebb ápolást nem igényel, és nemcsak bennünket gyönyörködtet, de mindenkit, aki erre jár – tette hozzá a házaspár.

Olvasóink írták

 • 5. azénéletem 2011. május 13. 13:53
  „Nekünk is van lilaakácunk. Mi szomszéd nem túl szép kerítését takarjuk vele. Csináltunk neki állványt és azon fut a kerítés előtt. Szerintem a hagyományos akác /fehér/ virágjának van édes íze. Gyerekkoromban egy osztálytársam nagymamája palacsintába sütötte bele az akácvirágot. Nagyon ízlett! Pár éve kipróbáltam már nem "ugyanaz az íz" volt. Ha puha talaj veszi körül belelövi a magját a talajba és kikel.”
 • 4. queenmargareth 2011. május 06. 19:03
  „gyönyörű, de Székkutason már egy hete majdnem elnyílt és sokkal nagyobb területen lehetett látni. Gyönyörű volt én ugyan a lilaakácot megkóstoltam, de nem volt édes íze.”
 • 3. booo 2011. május 06. 16:12
  „Az akácvirágot el is lehet rágcsálni. Kellemes, édes az íze.”
 • 2. jotty 2011. május 06. 10:17
  „Valóban nagyon szép és gondolom az illata is kellemes. Én nagyon szeretem az akácot. :)”
 • 1. VásárhelyiÁgi 2011. május 06. 09:32
  „Nagyon szép!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Féltonnásan tért vissza Béla

Béla, az immár 560 kilósra hízott magyar lapály is visszatért a ma nyíló XVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra. Tovább olvasom