Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Virtuális időutazás a Google-lal

Hódmezővásárhely - Magyarországon is elindult a Google Street View, azaz Utcakép szolgáltatása, amellyel virtuális körsétát tehetünk az ország valamennyi településén, így Vásárhelyen is. Az internetes cégóriás képei jó néhány évvel ezelőtt készültek, így a netes városnézés, apró időutazás is egyben.
A Google fényképezőgépekkel felszerelt autói először 2009-ben jelentek meg a magyar utakon, hogy utcakép részletességű fotókat készítsenek a Google Maps Street View elnevezésű internetes szolgáltatása számára, ám a program magyar indulását akkor, Jóri András adatvédelmi biztos aggályai miatt elhalasztották. Az internetes cégóriás képviselőinek csak 2011-ben sikerült megegyezniük a biztossal. A Google vállalta, hogy a képeken megjelenő arcokat és rendszámokat elhomályosítva jeleníti meg, az eredeti felvételeket pedig, a lehető legrövidebb időn belül megsemmisíti, így a projekt ismét zöld utat kapott.

Hódmezővásárhely arculata is jelentősen megváltozott az Utcaképben látható fotók elkészülte óta - GALÉRIA

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

A kedden élesített Street View szolgáltatásba az ország összes útja és települése bekerült, ám a képek aktualitása jelentősen eltér.
Hódmezővásárhely arculata is jelentősen megváltozott az Utcaképben látható fotók elkészülte óta. A Google belvárosi képein még javában zajlanak a sétálóutca, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ és a Tornyai János Múzeum felújítási munkálatai, de a futópálya, több szobor és jelzőlámpa is hiányzik a képekről. A Street View adatbázisa folyamatosan frissül. A cég kamerás autói legközelebb idén májusban gurulnak át az országon, ám ekkor már jóval kevesebb települést, illetve utcát ejtenek útba.

Olvasóink írták

 • 3. THK 2013. április 25. 07:35
  „1. mattil,
  ???
  A joszegeden régóta halott, csak előnézeti képek maradtak, a NORC gyengébb minőségű, kisebb fölbontású képeket ad (nem beszélve arról, h még pár évvel régebbieket, azt hiszem 2009-ből) az irányítása is elég vacak - és mivel szintén autót használtak, ők sem mentek be a Kárász utcára...

  Annyi gáncs után, amit itthon próbáltak, az is csoda, hogy végre van egyáltalán Street View - a finomításra ráérnek később (a Google is használ triciklit olyan helyekhez, ahová autóval nem szabad behajtani, úgyhogy megoldható lesz). Eddig miért tették volna?”
 • 2. xanadu 2013. április 24. 17:03
  „Sokkal nagyobb gond, hogy a térképen (így az útvonaltervezőben is) a 45-ös út még a régi nyomvonalon, a lassan 2 éve lezárt Dr. Rapcsák András utcán halad, ugyanakkor az összes, később épült körforgalom szerepel. Gondolom, az önkormányzattól az arra illetékesek ezekre felhívták a Google figyelmét, nem tudom, hogy az előbbi miért kerülte el a figyelmüket?”
 • 1. mattil 2013. április 24. 15:27
  „A NORC utcaképe szerintem jobb, nem is beszélve a joszegeden.eu féle utcaképről. Legérdekesebb az, hogy úgy kommentálják milyen jó, mert pl. a túrizmus mennyit profitálhat belőle, és eközben kihagyták a legtöbb városban épp a látnivalókat, főtereket stb. Szegeden az Indóház térre nem lehet bemenni, a Dóm térre csak az egyik oldalról, Kárász utca stb. mintha nem is létezne. Kőszegen pedig a várkörön belülre tehát a belvárosba ahol a látnivalók és a szállodák 80%-a van egyáltalán nem lehet benézni,. Viszont sok olyan kis mellékutcába ami nem a legjobb képet mutatja a város(ok)ról nem csak végig lehet menni de szinte centinként nagyfelbontású részletgazdag képeket közöl.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Neten szörföznek a nagyik

Számos módon használják ki újonnan szerzett tudásukat a székkutasi Kattints nagyi! számítógépes tanfolyamsorozat diákjai. Tovább olvasom