Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Visszaérkeztek Vásárhelyre a spanyolországi zarándokok

Visszaérkezett spanyolországi zarándokútjáról az erdélyi Kárpát Egyesület négy tagja, akit Hódmezővásárhely önkormányzata tiszteletbeli polgárrá fogadott. Útjukat, vállalkozásukat a város és több magánszemély is támogatta anyagilag. Hétszáz kilométert gyalogoltak Pamplonától Santiago de Composteláig.
Az erdélyi Kárpát Egyesület négy kolozsvári tagja, a hatvankét éves Nagy Lajos, a hetvennyolc esztendős Nagy Ludovik, valamint a hatvannégy éves Feischmidt János és kortársa, Gyurka Előd megérkezett Vásárhelyre spanyolországi „gyalogtúrájáról", melynek során minden felszerelésüket a hátukon cipelték. A vállalkozó kedvű örökifjak a Pamplona és Santiago de Compostela közti több mint 700 kilométeres Szent Jakab-zarándoklatot teljesítették, és már nem ez volt az első ilyen tettük. Így, gyalogszerrel jutottak el korábban Tordára és Csíksomlyóra, valamint a 2005. december 5-i népszavazás előtt Nagyváradról Budapestre, és közben azért imádkoztak, hogy minél többen mondjanak igent a határon túli magyarok kettős állampolgárságára. Kószó Péter alpolgármester látta vendégül a fáradt vándorokat.

Az út 35, a zarándoklat 30 napig tartott, és naponta 25-30 kilométert tettek meg, a szállásokon pedig csak egy éjszakát tölthettek el, nem maradhattak tovább. Viszont mindegyik helyen kaptak az „útlevelükbe" igazoló pecsétet, a végállomáson, Santiago de Compostela székesegyházában pedig kiállítottak számukra egy latin nyelvű diplomát, oklevelet, mely tanúsítja: teljesítették a zarándoklatot.

– Akadtak kisebb-nagyobb problémáink – mondta a korelnök, Nagy Ludovik. – Minden napra jutott valami, izomfájás, hideg, eső. De tudtuk, hogy ez az út több-kevesebb szenvedéssel, megpróbáltatással jár majd. Ezért zarándoklat, tanúságot tesz a hit ereje mellett. Naponta kétezerötszáz-háromezer ember járja a Szent Jakab-utat, mi is találkoztunk dél- és közép-amerikaiakkal, ázsiaiakkal és magyarokkal is. Mindig imádkoztunk, vagy azért, hogy ne essen az eső, vagy azért, hogy a nap végén legyen megfelelő szállásunk, ennivalónk. És a fohászaink meghallgatásra találtak.

Érdekességként megemlítették, akadnak olyanok, akik egyedül vállalkoznak a 700 kilométeres zarándoklatra, de olyanok is, akik a könnyített verziót részesítik előnyben, és kerékpárral teszik meg az utat.
A vásárhelyi önkormányzat és több magánszemély is támogatta anyagilag a kolozsváriak vállalkozását, előbbi többek között azért, mert a zarándokok annak idején, 2005. március 15-én az elsők között kapták meg a tiszteletbeli vásárhelyi polgár címet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bukmékeriroda nyílhat Vásárhelyen

Több mint négyszázan kapnak lakás célú támogatást, önkormányzati telkeket értékesítenek, a kórház… Tovább olvasom