Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 33°C Még több cikk.

Visszafelé halad a történelemben

Időben visszafelé kezdte írni és kiadni a magyar történelemről szóló háromkötetes feldolgozását a vásárhelyi Endrey Antal.
Nemrég jelent meg Magyar Történelem című könyvének második része – a harmadik már korábban napvilágot látott. A szerző, aki súlyos agyvérzéséből felépülve Ásotthalmon él, elmondta: e munkáját is, amely az Árpád-ház kihalása és Buda török alóli felszabadítása között eltelt majd négy évszázadot foglalja össze, elsősorban az ifjúságnak szánja.

A 83 éves Endrey Antal nem amatőr történész. Saját sorsa regényes, hiszen summa cum laude jogi doktori oklevelet kapott a budapesti Pázmány Péter egyetemen, majd volt a Külügyminisztérium ösztöndíjasa a berlini Friedrich Wilhelms Egyetemen. Jogi tanulmányai mellett behatóan foglalkozott történelmi témákkal, így dolgozott a híres jogtörténész, Eckhard Ferenc szemináriumában. 1947-ben tette le az ügyvédi vizsgát, irodát nyitott szülővárosában, majd politikai tevékenysége miatt kénytelen volt disszidálni. 1949 áprilisában Ausztráliába vándorolt ki, ahol 1956 áprilisában másodszor is jogászdiplomát szerzett, majd sikeres ügyvédi praxist nyitott. A melbourne-i egyetemen posztgraduális kutatóként két évig tanulmányozta az ókor történetét és a magyarság eredetét. A rendszerváltás idején aztán visszatért Vásárhelyre. Ausztráliában tizenegy könyve és egy kisebb tanulmánya jelent meg, míg Magyarországon a jelenlegi a kilencedik kötete.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bursa Hungarica

Felsőoktatási tanulmányaikat kezdő, hátrányos szociális helyzetű fiatalok számára ír ki pályázatot a… Tovább olvasom