Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Visszakéri a vásárhelyi önkormányzat a tiszti klubot

Már a Honvédelmi Minisztérium jogi osztálya vizsgálja a vásárhelyi helyőrségi klub átadásával kapcsolatos együttműködési megállapodás tervezetét. A város ingyen kéri vissza az ingatlant, cserébe máshol biztosítana helyet a helyőrségi klubnak. A megállapodás heteken belül megszülethet.
Régóta szeretné megszerezni a vásárhelyi önkormányzat az egykori tiszti, jelenleg helyőrségi klubnak helyet adó, a Cukor és a Szántó Kovács János utca sarkán álló épületet. A nagypolgári házat – amelyben annak idején József Attila is gyakran megfordult – a hírhedt 1952. évi IV. törvénnyel államosították, azaz vették el eredeti tulajdonosaitól, hogy nem sokkal később a honvédség kezelésébe kerüljön. Az ingatlanra nem sokat költöttek az utóbbi évtizedekben, így a hatalmas épület állagromlása régóta szemmel látható. A házat jelenleg a 2000-ben megalakult Honvédelmi Minisztérium Honvéd Kulturális Szolgáltató Közhasznú Társaság kezeli.

– Nincs a tulajdonunkban az épület, azaz nem szólhatunk bele, hogy költözünk-e vagy sem, csak a véleményünkre volt kíváncsi a Honvédelmi Minisztérium – mondta lapunknak Molnár István. A HM Kulturális Szolgáltató Kht. ügyvezetője hozzátette, ezért csak azt írták, milyen feltételek mellett működhetne a klub tovább, ha azt a Petőfi Művelődési Központban vagy más helyen helyezné el a város. Molnár István elmondta: a helyőrségi klub működéséhez a költözés után elegendő lenne három irodahelyiség, illetve az, hogy évente tizenkét alkalommal az egész PMK-ban tarthassanak rendezvényeket.

A vásárhelyi közgyűlés tavaly nyáron már vita nélkül hozott határozatot arról, hogy kezdeményezi a minisztériumnál a klub épületének ingyenes városi tulajdonba adását. Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő, a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke már akkor azt mondta, hogy az épületért cserébe a város más részén szeretnének a laktanya számára kulturális lehetőséget teremteni. A városi önkormányzat pályázat segítségével felújítaná az épületet, amit kulturális vagy üzleti célra hasznosítana.

Információnk szerint jövő év elejére már kitűzték az átadás-átvétel időpontját. Neparáczki Ferenc, a klub vezetője a szakminisztériumhoz irányított bennünket az ügyben. Kocsi László alezredestől, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs és toborzó főosztályának kiemelt főtisztjétől megtudtuk: még nem született meg az épület átadásáról szóló szerződés, így senki sem tudja, meddig maradhat a klub a jelenlegi helyén.

– A Honvédelmi Minisztérium jogi osztálya vizsgálja a klub átadásával kapcsolatos együttműködési megállapodás tervezetét. Ha ezt nem kell módosítani, akkor egy-két héten belül megállapodhatnak a várossal. Az átadás időpontját pedig csak ezt követően egyeztetik – mondta Kocsi László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint ötvenezer látogató a mezőgazda napokon

A Hódmezővásárhelyen tartott XIV. alföldi állattenyésztési és mezőgazda napok szakkiállítás és… Tovább olvasom