Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Visszaküldik a feladónak a megyéből a német szemetet

Nem maradnak Mindszenten a német szemétbálák. Ha véget ér az eljárás, vagy a felelős, vagy a német állam költségén visszaviszik a hulladékot a feladónak. A minap újabb bálák kerültek elő, ezúttal a Bács-Kiskun megyei Kiscsengődön. Az importszemét ügye felkeltette a Nemzetbiztonsági Hivatal érdeklődését, de továbbra is a rendőrség nyomoz.
A rendőrség két céget gyanúsít a szemét ideszállításával. Fotó: Tésik Attila
Eddig tíznél több illegális hulladéklerakót fedezett fel, és közel 3500 bálányi Németországból érkezett szemetet talált a rendőrség. A minap a Bács-Kiskun megyei Kiscsengődön, fedett helyen találtak bálázott háztartási hulladékot. A nyomozást a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya irányítja, hulladékgazdálkodás megsértése bűntett miatt. Tetten értek egy osztrák rendszámú kamiont, amely a fuvarlevél tanúsága szerint Németországból jött. Eddig nyolc embert hallgattak ki gyanúsítottként, négyen előzetes letartóztatásban vannak, így Kunbaja polgármestere, Halász István és felesége is. Utóbbi a Szinkron 99 Kft. ügyvezető igazgatója. Egy másik cég is érintett, az Egál-Bau Bt.

Bár mindkét vállalkozás Bács-Kiskun megyei, azért a mi megyénkbe is jutott a szemétből. Decemberben Mindszenten 24 egytonnás bálát találtak a használaton kívüli Mihási úti szeméttelepen. A rendőrség nyomoz, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség szintén szemlét tartott, szabálysértési ügyben is indult eljárás.

Mivel a németországi szemét nem számít veszélyes hulladéknak, a vizsgálat befejezéséig a helyén marad. Ám nem örökre. Mint azt Mindszenten, a polgármesteri hivatalban elmondták: a felelősségre vont emberek költségén, vagy a német állam pénzén, de mindenképpen visszajut a szemét Németországba egy környezetvédelmi egyezménynek köszönhetően.


A Nemzetbiztonsági Hivatal is figyel

Nemzetbiztonsági ügy lett a német szemétből – hangzott el tegnap este az RTL Klub egyik műsorának ajánlójában. A Bács-Kiskun megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Nyikos Tamás lapunk kérdésére azt mondta, nem tudja megerősíteni a kereskedelmi tévé értesülését. Annyi biztos: ha a Nemzetbiztonsági Hivatal venné át a nyomozást, ő nem adhatna tovább tájékoztatást arról, hogy mostanáig mennyi bálát találtak. A csatornától megtudtuk, a Nemzetbiztonsági Hivatal most megjelent évkönyvére hivatkoztak. Ebben az áll, hogy a titkosszolgálat figyeli a környezetvédelemmel kapcsolatos bűntetteket, és a németországi szeméttel kapcsolatos fejlemények is felkeltették a hivatal érdeklődését. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márciusban avatják az emlékművet

A tervek szerint márciusban avatják fel a 47-es út mellett, a vásárhelyi kisállomás közelében a főút… Tovább olvasom