Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Visszamennének Afganisztánba a megtámadott katonák - fotókkal

Hódmezővásárhely - Újra vállalná az afgán missziót az a két katona, akinek autójára februárban páncéltörő gránátot lőttek ki. Lengyel László századost és Kovács Árpád tizedest, valamint 276 hazatérő társukat szerdán köszöntötték Vásárhelyen.
Büszke családtagok jelenlétében köszöntötték az Afganisztánból visszatérő katonákat szerdán Vásárhelyen, a Kossuth téren. A ceremónián Lázár János polgármester hangsúlyozta: örül annak, hogy a misszióban részt vevő 278 honvéd épségben, egészségesen érkezett haza. Külön kiemelte Lengyel László századost és Kovács Árpád tizedest, akik február 7-én sérültek meg feladat-végrehajtás közben. A városvezető szerint az, hogy nem esett nagy bajuk, a felkészültségüknek köszönhető. Hozzátette: hazánk számára fontos, hogy a jövőben is sikerrel járjon a misszió.

– Veszélyes és fontos küldetést teljesítettek a katonák – fogalmazott Szekeres Imre honvédelmi miniszter. 44 ország 90 ezer katonája szolgál Afganisztánban. A magyarok nemcsak újjáépítési és egyéb feladatokat látnak el, de nekik köszönhető az úgynevezett „aranyóraprogram", ami annyit jelent, hogy 1 órán belül kórházi ellátást kapnak a sebesült katonák. Így történt ez a két magyar honvéd esetében is – állapította meg a szaktárca vezetője.

Még mindig nem gyógyult meg Lengyel László és Kovács Árpád. A századost súlyos, artériás vérzéssel szállították kórházba a konvojukat ért támadás után.

278 katona tért haza Afganisztánból. Fotó: Schmidt Anita (galéria)

– Páncéltörő gránáttal találták el az autónkat. A biztonsági üveg valamennyire megvédett bennünket, de a belső felületéről leváló repeszek ellen nem tudtunk mit tenni – magyarázta a 34 éves László, aki volt már Cipruson és Koszovóban is. Itthon Hajdúhadházon szolgál századparancsnokként, és egy 3 éves kislány édesapja. – Erre nem lehet felkészülni, csak jól reagálni – tette hozzá. Hogy ez pontosan mit jelent, arról nem beszélhetett. Sem ő, sem pedig Kovács Árpád, a sofőrje nem akarta a történtek miatt megszakítani a missziót.

A Vásárhelyen szolgáló 35 éves, kétgyermekes Kovács Árpád az arcán és a kezén sebesült meg. Először járt külszolgálaton, de a történtek után is úgy gondolja: számára nem ez volt az utolsó. A visszafogadó ünnepségre eljött a tizedes felesége, Kovácsné Simon Szilvia is. Elmondta: személyesen szóltak neki, hogy a férje megsebesült. Majd Árpád írt egy SMS-t: jól van, ne idegeskedjen miatta. Később pedig telefonon is tudtak egymással beszélni. Hazaérkezésére zsíros és fűszeres ételt rendelt tőle párja, így a fiatalasszony kiadós bablevessel várta.

Korábban írtuk

Az afganisztáni misszió a magyar honvédség egyik legfontosabb vállalása, és így nemzeti érdekérvényesítésünk fontos eszköze – jelentette ki Szekeres Imre (MSZP) honvédelmi miniszter szerdán Hódmezővásárhelyen. Az afganisztáni küldetésben Magyarország erejéhez mérten, közmegelégedésre vesz részt - mondta a politikus. Szekeres Imre azon a visszafogadó ünnepségen beszélt, amelyen a tartományi és újjáépítési csoport (PRT) hetedik váltásában és egyéni beosztásokban 2009 szeptembere és 2010 márciusa között szolgáló 278 katonát köszöntötték a hódmezővásárhelyi főtéren.

A feladat nagyságát mutatja, hogy 44 ország – a 28 NATO-tagállam mindegyike – összesen 90 ezer katonája szolgál Afganisztánban, hogy „béke legyen a távolban és béke legyen itt Európában".

A miniszter emlékeztetett rá, magyar kezdeményezés volt, hogy valamennyi Afganisztánban szolgáló katona sebesülése esetén egy órán belül megkaphassa a szükséges egészségügyi ellátást.

Szerdán 278 hazatérő társukat szerdán köszöntették Vásárhelyen. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Szekeres Imre kitért beszédében arra is, hogy az elmúlt időszakban szükség volt a nemzeti konszenzusra a magyar honvédség átalakításához, és szükség lesz erre a jövőben is.

Lázár János (Fidesz) Hódmezővásárhely polgármestere, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta: az, hogy valamennyi katona épségben és egészségben hazatért, a kemény felkészülés eredményei is.

A politikus közölte, mindent megtesznek azért, hogy a következő időszakban valamennyi szükséges feltétel biztosítva legyen feladataik sikeres ellátásához.

A Magyar Honvédség 2006 októberében vette át egy tartományi újjáépítési csoport vezetését az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban; a mintegy 240 tagú alakulat Puli-Kumriban állomásozik.

A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, de részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is. A PRT egyaránt ellát katonai (békefenntartás, járőrözés, őrzés-védelem, konvojkísérés) és polgári feladatokat.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Democracy 2010. március 20. 14:25
  „11. hozzászólás dark79 2010.03.17. 19:24
  Még mindig vannak puncsosok a hadseregben?”
 • 22. cikicakk55 2010. március 19. 16:50
  „Én életem nagyobb részt, a Kádár korszakban éltem át.Most már úgy tűnik, hogy semmibe nem jártunk jobban.Akkor az Oroszoknak nyaltunk, most az USÁ-nak.Államadósság akkor is volt, de lényegesen kevesebb,mint most.,És ami a legfontosabb, lényegesen kevesebb szegény ember élt ltt az országban.Volt munkájuk.”
 • 21. Norman_Bates 2010. március 19. 15:12
  „"Visszamennének Afganisztánba a megtámadott katonák "
  Azért a lóvéért... hülyék lennének itthon gályázni.”
 • 20. Filctoll 2010. március 18. 17:41
  „Mi köze Magyarországnak Afganisztánhoz? Ezért érdemes volt a NATO-hoz csatlakozni! Nekem -megbocsássanak- de olyan csicska feladatnak tűnik.
  Olyan háborúban résztvenni ami értelmetlen, rengeteg kiadással jár és országunk esetleges célpontjává válhat a teroristáknak.
  A katonák jöjjenek haza!”
 • 19. flexsnake 2010. március 18. 06:21
  „A NATO tagjaként kötelezettségek vannak. A misszió is ilyen. Ki is írta alá? JA Orbán :)
  Az ilyen missziók meg jelentős bevételi források a katona számára.
  A terroristákat a világ minden részén ki kell irtani. Könnyű egy olyan országból pofázni ami nem viselt a területén háborút régóta.”
 • 18. Csecs 2010. március 18. 00:24
  „Menjenek ki, szerezzenek harci tapasztalatot, aztán jöjjenek haza. A Gárdának szüksége van a harcedzett férfiakra/hímleányokra.”
 • 17. efje 2010. március 17. 23:17
  „A pár hete látott Al-quaida szóvivőről meg kiderült hogy egy amerikai zsidó arabnak öltözve. LOL”
 • 16. efje 2010. március 17. 23:14
  „Nemrég nézem a műholdról fogható current tv-t mely rövid riportfilmeket sugároz esténként. A stáb egy afganisztáni, katonai repűlőtéren forgatott amikor az egyik hazafele készülődő amerikai katona odahívta az operatőrt hogy mutasson neki valamit a zsákjában. 1,5 kilo heroin volt a zacskóban. Kb.15milla.
  Nagyon hasonlít a sztori egy Russel Crowe filmre. Csak nem jut eszembe a címe.
  Mesélték a farmerek is hogy azért termesztenek mákot mert a paradicsomból éhenhalnának. Afganisztán állítja élő az egész világon kapható heroin 90%-át.
  Ja, Bin Laden 2001 decembere óta halott.
  Peace!”
 • 15. Hód 2010. március 17. 22:51
  „F.V., dehogy volt berúgva Szekeres honvéd, csak a szélt fújt nagyon, azért nem tudott azon a nevezetes felvételen beszélni! :-)”
 • 14. majdénmegmondom 2010. március 17. 20:21
  „Nem csodálkozom. Márha igaz a cím. Még Afganisztánban is jobb, még akkor is ha páncéltörő gránáttal lövik az embert. Honvágy ellen meg ott van Szekeres elvtárs meg Lázár elvtárs.”
 • 13. Filctoll 2010. március 17. 20:18
  „Miért vették le a JOBBIK OGY képviselőjelöltjéről készült cikket az oldalról? Helyette ez olvasható!”
 • 12. TrombiFrédi 2010. március 17. 20:04
  „2: Flexi! Nem örökre mentek, így hazatértek! De te leválthatod őket, biztos örömmel fogadnak!!!:)”
 • 11. dark79 2010. március 17. 19:24
  „Külön kiemelte Lengyel László századost és Kovács Árpád tizedest, akik február 7-én sérültek meg feladat-végrehajtás közben.

  Mi a fenét keresett ott egy tizedes???Más éveket vár hogy kijusson külszolgálatra,ez meg épp hogy elvégezte az alapkiképzést.”
 • 10. FűzfaVessző 2010. március 17. 19:16
  „Ritka pillanat részese voltam ma délelőtt ,Szekeres Imre színtiszta józan volt. Az "afganisztáni misszió" szót elsőre minden dadogás nélkül kitudta mondani.
  F.V.”
 • 9. infiel 2010. március 17. 18:23
  „Lázáron nem csodálkozom, a "honvédelmin"sem. A baloldal megcsúfolása.”
 • 8. kugel 2010. március 17. 17:20
  „http://nativefusion.hu/zeitgeist/
  ennyit amerikáról!”
 • 7. Laurens 2010. március 17. 16:40
  „A 300 :D”
 • 6. bootscode 2010. március 17. 14:41
  „Ez is .... usa miatt van. Miért kell mindenben utánozni őket? Az afgán háború is csak érdekeltségek miatt van. Amcsiban pár mamut cég jól jár belőle és kész. Milyen nemzetvédelmi érdekek? Ne vicceljenek már :)
  El kellene már szakadni az usától, nem csak Magyaroszágnak de az egész eunak. Semmi közünk hozzá, ő végezze a piszkos ügyeit de minket hagyjon ki belőle.”
 • 5. little_john 2010. március 17. 13:57
  „"...tartományi újjáépítési csoport..."
  "...építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, de részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is..."

  Tipikus újjáépítési munkák. Emlékszem régen mennyi kis erőmű volt azon a tájon, de sajnos tönkrementek, ahogy a korszerű egészségügyi központok is. Pedig Afganisztán ezekről volt híres évszázadok óta!”
 • 4. majdénmegmondom 2010. március 17. 13:40
  „Kár, hogy Szekeres elvtárs nincs ott.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spanyolországból tért haza a Jobbik vásárhelyi jelöltje

Nem lépett be a Jobbikba, mert nem politikus, hanem közgazdász – ezt mondja Kristó Gabriella, a párt 37 éves vásárhelyi országgyűlésiképviselő-jelöltje. Interjú. Tovább olvasom