Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Visszaszámlálás a vásárhelyi romatelepen

Hódmezővásárhely - Hamarosan lebontják a vásárhelyi Észak utca 90–92. számú házsor egyik épületét – a vásárhelyi önkormányzat 2011-ig fokozatosan felszámolja a romatelepet. Az érintettek egy részét már elköltöztették.
A vásárhelyi köznyelvben ma is cigánytelepnek nevezik az Észak utca 90–92. sz. alatti két, 42 lakásos épületsort. A meglehetősen lepusztult, komfort nélküli vályogépületek sorsa már eldőlt, a város 2011-ig kiköltözteti lakóit, s a házakat lebontatja. Ennek érdekében már tavaly megkezdte a legrosszabb állapotban lévő, úgynevezett D épületből elköltöztetni a családokat. Az érvényes szerződéssel ott élő 7 családot a város már elhelyezte, a 7 jogcím nélküli lakót pedig kilakoltatták.

A lakások ajtaját és ablakait is kivették, ennek ellenére kettőt önkényesen mégis visszafoglaltak. Az egyiket éppen az, akit korábban onnan kitettek.

Fehér István, a telep koordinátora elmondta: az épületek állagát még tavaly felmérte a város, kiderült, 70 millió forint kellene a felújításukra, közművesítésükre. – Az itt élők közül sokaknak egyszerűen túl kicsi a jövedelme ahhoz, hogy máshol éljenek. Itt a lakbér nagyon jutányos, négyzetméterenként csak 35 forint, ami azt jelenti, hogy a havi lakbér két doboz cigaretta ára – magyarázta Fehér.

Visszaszámlálás a vásárhelyi romatelepen. Fotó: Tésik Attila
Visszaszámlálás a vásárhelyi romatelepen.
Fotó: Tésik Attila

Néhányan nem örülnek, hogy a közeljövőben a másik három épületrészt is lebontják. Van, aki úgy hiszi, a rossz állapotban lévő házak még 100 évig is állnának. Rácz Sándor János maga csinosította otthonát, ám a szomszéd lakrészben januárban kiütött tűz oltásához használt víz eláztatta holmijait, s azok máig nem száradtak meg. A férfi lakásában villany sincs. Kiderült, egy évig az állam „vendégszeretetét" élvezte, addig nem fizette sem ezt, sem a lakbért, így abból is hátraléka van. Klepács Árpád Zoltán sem örül, hogy el kell menniük. Édesanyját már elköltöztették, ő pedig nem kapott még lakást.

– Havi 53-54 ezer forint a rokkantsági nyugdíjam, nem tudom, hová fogok menni. Ennyi pénzből nem lehet albérletet fizetni és megélni. Lopni nem akarunk, csak normálisan élni – fogalmazott a többiek nevében is. Mások örülnek, hogy megszűnik a ma szeméttel borított, lepusztult telep, de aggódnak, hol lakhatnak majd ilyen olcsón.

Hamarosan lebontják a vásárhelyi Észak utca 90–92. számú házsor egyik épületét. Fotó: Tésik Attila (galéria)

Makó Andrástól, a polgármesteri hivatal lakosságszolgálati irodájának vezetőjétől megtudtuk: az épület bontási tervei készülnek, az ott élőket már szociális lakásokba költöztették. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a bontáshoz már áprilisban hozzákezdhetnek.

Támogatják a roma szervezetek

Támogatja az Észak utcai telep megszüntetését Ajtai Éva. A Hódmezővásárhelyi Romák Egyesületének elnöke, valamint a cigány kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese szerint a romákat mindaddig lenézik, míg ők ilyen, lakhatásra alkalmatlan telepeken élnek.

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. JB007 2009. március 21. 08:27
  „Ezekneknek az embereknek kb. a fele még nincs eltiltva a közügyektől. Így tekintélyes szavazóbázist jelentenek bárkinek, aki megteremti nekik a kényelmes, langyos élet lehetőségét.
  Azt azért lássuk be, hogy mindig csak annyit kapnak, hogy elmondhassák kaptak valamit, a hosszútávú megoldás, a félállati sorból való kitörés lehetőségét nem teremti meg senki nekik. (A gettósítás nem ez)

  Minket borzolnak az ilyen intézkedések, juttatások (jogosan), a romákon ez mit sem segít. Csak a politikusok járnak jól. De azok nagyon.”
 • 59. Sziti 2009. március 20. 20:44
  „58.
  Én igazat adnék neked abban, hogy zavarják dolgozni ezeket az embereket, de hát hova.
  Annak semmi értelme ha csak látszatmunkahelyeket teremtenek.
  Szerintem nem azokkal van a baj akik kihasználják a lehetőségeket.
  A baj azokkal van akik ezeket a lehetőségeket megteremtették.”
 • 58. maestro 2009. március 20. 19:27
  „Jó a cím!!Tán rájuk lesz gyújtva vagy velük együtt lesz begyalulva a földbe???”
 • 57. Norman_Bates 2009. március 20. 16:54
  „Sziti ! ennek semmi értelme sincs (mármint cigánnyal szembe nincs) A tetvek rájöttek évek sora alatt, hogy a nyálverés a sírás rívás célravezető.
  Én megoldanám, kirúgnám az összes beszari nyálgép hivatalnokokat, akik elkapatták a tetveket, vagy beállítanék minden irodába 1-2 kemény kötésű emberkét, hogy hajítson ki minden síró rívó balhézó cigányt az utcára " TAKARODJÁL DOLGOZNI!!!" jelszóval.
  Tudom, hogy ez pénzbe kerülne, de még mindig olcsóbb mint segélyt osztogatni.
  Ha egy márc 15. szabad véleménnyilvánításért megmogyorózás jár, akkor az egyik legsöpredékebb "emberi" fajjal szembe nehogymár nelehessen fellépni. Basszameg a kur*a istenit!!”
 • 56. Sziti 2009. március 19. 21:04
  „Most arra van esély, hogy elveszik attol aki kölcsönökből próbált saját othonhoz jutni.”
 • 55. flexsnake 2009. március 19. 20:37
  „Azért ebből a szempontból jobb volt a komcsi világ. Vártál a lakásra de aztán volt is. Most még csak esély sincs rá.”
 • 54. Sziti 2009. március 19. 20:01
  „Igazad van cipész.
  Sokmindenről még utólag sem tudunk.
  Ezen (is) kellene változtatni.”
 • 53. cipész 2009. március 19. 19:35
  „Figyu, mi parasztok ha nem fizetünk kilakoltatnak, de most akik megkapják a felújított lakásokat, gondoljátok majd fizetnek, az adóságukat majd miránk fogják táblázni.
  Majd meglátjátok.
  Rokon koma jó barát ezek kapnak lakást, de a mi gyerekeink beledöglenek az albérlet fizetésbe.
  Mit akarunk a LJ jobb keze roma nő már hanyadszor költözik, és a famíliája.
  Sok minden történik amiről nem is tudunk, csak utólag, és mérgelődünk.”
 • 52. Sziti 2009. március 19. 19:14
  „Én csak annyit mondanék.
  Ha bárki rászoruló lakást kap, írassanak alá vele egy papírt, mely szerint ha a lakást nem rendeltetésszerűen használja, megrongálja, nem tartja rendbe azt és annak környezetét kilakoltatásra kerül.
  Ezt ne az önkormányzat embereinek kelljen végrehajtani, hanem valami erre szakosodott szervnek, ami nem városi hanem országos szintű lenne.
  Bocs. elkalandoztam.”
 • 51. flexsnake 2009. március 19. 18:13
  „http://flexsnake.blog.hu/2009/03/19/felrement_reklamok
  Hát ez kész :D”
 • 50. flexsnake 2009. március 19. 17:50
  „A képek feliratai a putri felett:
  magányos koszos ágy felette : ,,Lcd tévére vágysz?"
  zsúfolt belő szoba romos falakkal,felette: ,,Lakberendező lennél?"
  :D bakker ez iszonyú. Szedjék már ki a hírdetések mert már fáj a hasam a röhögéstől :D”
 • 49. flexsnake 2009. március 19. 17:13
  „Az meg gondolom a gondolatmenetből kihámozható hogy ha nincsenek a ,,nem rászorulók" a segélyrendszerben akkor a tényleges rászorulóknak több jut, vagyis normálisabb a rendszer. Mert senki nem tudhatja hogy mit hoz a jövő és még az is lehet hogy mi állunk sorba segélyért. A rendszert kell úgy kidolgozni hogy csak a tényleges rászorulté legyen, de ők meg normálisan. Én még most is azt mondom hogy nem a pénz a kevés ami befolyik. Nem jól gazdálkodunk. a világ összes pénze sem lenne elég arra a rendszerre ami most van. Ez politikailag független, ez ilyen szar mióta világ a világ mert baszott bárki is változtatni rajta.”
 • 48. flexsnake 2009. március 19. 17:08
  „46. hozzászólás bambinaXX 2009.03.19. 15:37
  Oké, és aki például nem tud dolgozni? Mert nem mindenki roma meg munkaundoros aki segélyezett...
  Nem a megszüntetés a megoldás hanem az olyan szűrés ami névtelen. Hogy a hivatali dolgozó ne kerüljön személyes kapcsolatba azzal akiről dönt. Mert nem lesz pártatlan, kés lesz a nyakán. őt fogják megvárni munka után. Ezt akárhogy tekered ezek a fenyegetések ott lesznek.
  A családi pótlék megint olyan dolog hogy a gyerek nem év végén eszik hanem minden nap. Nem hülyén kell szabályozni hanem úgy hogy a rászorulok normális ellátásban részesüljenek úgy hogy akik nem szorulnak rá azok ki legyenek zárva abból a rendszerből amire nem jogosultak. Ehhez olyan megoldás kell ami megakadályozza a visszaélést, a fenyegetéseket.”
 • 47. florian70 2009. március 19. 15:57
  „Bocsánat ! A munka egy ördögi kör és a mit kérték követelték FELCSERÉLŐDÖTT!”
 • 46. florian70 2009. március 19. 15:51
  „!5, Flexsnake!" Ha a lakosság 10%a roma akkor a szociális lakások 10%a legyen roma bérlő kezében".hidd el volt már annyi lakás a kezükben ,csak mind eladták .Tudok olyan esetről megkapták a lakást az Önkormányzatól és egy az az egy hét alatt eladtak belőle mindent és kérték a másikat, A munka egy ördögi kőr.

  "Ha dolgozni akar, nem veszik fel, miért nem veszik fel? Mert nem szívesen dolgoztatnak romával, ez a tapasztalat.mit kérték követelték."Azért azok a cigányok akik akarnak is és viselkedni is tudnak, azért dolgoznak javarészt kb 1%.”
 • 45. bambinaXX 2009. március 19. 15:37
  „másik lehetőség ha holnaptól megszüntetik a segélyeket-és CSAK közhaszmunka ellenében. ha felülvizsgálják az összes rokkantnyugdíjast, ha megszüntetik a gyest és a családi pótlékot - és adójóváírásként adják azt vissza a családosoknak. a gond, h mhelyeket kellene teremteni.
  és megértetni "velük", h az öngondoskodás nem lopást és egyéb bűncselekményeket jelent..”
 • 44. flexsnake 2009. március 19. 15:17
  „A lehetőség adott, nevet kell változtatni lacatosra vagy kolompárra és minden megoldható kis cipőkrémmel :D”
 • 43. bambinaXX 2009. március 19. 14:22
  „Ne irígykeggyetek má´, nekik is lakni kell vhol!! :D

  viccen kívül: Mér´ nem vesz nekik lakást az a nagytiszteletű vajdájuk?? vagy egyéb cigány vezetőjük? Neki vóna miből!! Mohácsiviki! Te is jól keresel az eu-i parlamentben - mér´ nem segítesz hát rajtuk? addoda nekik! hisz értük dolgozol, NEEM!?”
 • 42. flexsnake 2009. március 19. 14:07
  „A romákat meg kell érteni, a problémákat akkor lehet kezelni.
  A romáknál az a nő aki meddő azt kitagadják. Náluk a család abban mutatkozik meg hogy viszonylag fiatalon megtalálják egymást és családot alapítanak. Nincs ezzel gond, teszik ezt nem romák is.
  Sokan nyomorognak közöttük is, nem mindenki győzike meg ilyen-olyan vajda.
  Ha egy szegénynek ételt adnak és nem lehetőséget hogy megtermelje akkor gyorsan rászokik hogy így könnyebb az élet. Könnyebb lenne mindenkinek.
  De ez nem sokáig működik mert valakitől el kell venni ahhoz hogy oda lehessen adni.
  Ugyanakkora eséllyel kellene mindenkinek indulnia. Tudjuk hogy mindig lesznek szegények meg gazdagok is. De legalább a szegények között se tegyünk különbséget. Arányosan. Ha a lakosság 10%a roma akkor a szociális lakások 10%a legyen roma bérlő kezében. Mert az igazságosság abban mérhető ha a szegényeken egyaránt lehet segíteni. Nem azért mert roma vagy nem roma hanem azért mert szegény.
  A munka egy ördögi kőr. Ha dolgozni akar, nem veszik fel, miért nem veszik fel? Mert nem szívesen dolgoztatnak romával, ez a tapasztalat. Ezt akárki kezdi tagadni ez akkor is így van. Mivel nem dolgozhat ezért másképpen él meg, segélyből. Aztán már minek dolgozna mikor úgysem engednék meg segély is van... Ebből az őrdögi kőrből nehéz ám kijutni.”
 • 41. Naca 2009. március 19. 11:38
  „"a romákat mindaddig lenézik, míg ők ilyen, lakhatásra alkalmatlan telepeken élnek" - idézet a riportból. Nem hiszem, hogy azzal nő a renoméjuk, hogy magas színvonalú lakásokba költöztetik őket. Sőt. Nagyon sok magyar család nyomorog egészségtelen lakásban, méreg drága albérletben, rajtuk ki segít? A cigányok itt sem fuóizették a rezsit, akkor mi lesz egy komfortos lakásban? Végre nekik is le kellene valamit tenni az asztalra (pl. dolgozni, tanulni, nem lopni), nem csak mindig a sült galambot várni!”
60 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliókat szeretnének megspórolni

Hódmezővásárhely - Iskolabusz-üzemeltetőt keres közbeszerzési pályázaton a vásárhelyi önkormányzat és a kistérségi társulás. Tovább olvasom