Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Viszik az autót az adó fejében Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Majdnem meghiúsult a nyaralása annak a vásárhelyi családnak, amely nem fizette be a teljesítményadót, ezért az önkormányzat lefoglalta az autóját. Nyolc másik gépjármű is erre a sorsra jutott nemrég – az adósok rögtön rendezték tartozásukat.
A városnak még 90 milliós helyiadó-tartozást kell behajtania. Nem tréfál a vásárhelyi önkormányzat azzal, aki minden határidőt elmulasztva nem fizeti be a helyi adót. A múlt héten az elmaradt teljesítményadó behajtása miatt ugyanis kilenc gépjárművet foglaltak le, ezek között volt egy munkagép, három Opel, egy-egy Toyota, Volvo, Suzuki, Skoda és Fiat. Egyik alkalommal különösen kínos volt az eljárás, mert éppen utazni készült a család, és emiatt pár nappal csúszott a nyaralás kezdete. Viszont minden esetben hatékonynak bizonyult a fellépés, mert az adósok napokon belül kifizették elmaradásukat.

Ennek kapcsán tudtuk meg Antal Istvántól, az önkormányzat adócsoportjának vezetőjétől, hogy a vásárhelyiek 90 millió forint helyi adóval (ebből az iparűzési 43, a gépjármű 22 millió) „lógnak" a városnak. Már minden teljesítési határidő lejárt. Március 15-éig kellett befizetni a gépjármű- és a telekadót, a vállalkozók kommunális adójának és az iparűzési adónak az előlegét; május 30-áig az iparűzési és a kommunális adó különbözetét, míg június 15-éig az építményadó második harmadát. Ezeket sokan elmulasztották.

– Két hete 6 ezer 400 felszólítást postáztunk, mintegy 110 millió forintról – mondta Antal –, ez lényegesen több, mint tavaly. Mindez az életszínvonal csökkenésével, a körbetartozások kialakulásával magyarázható. Az elküldött levelekben leírtuk, hogy július 3-án elindítjuk a végrehajtást az adósok ellen.

A figyelmeztetés – kis túlzással – süket fülekre talált, ugyanis csütörtökig még több mint 4 ezren nem törlesztettek, ez mintegy 90 millió forintos kintlévőséget jelent. Antal hozzátette: velük szemben megindítják a behajtást, és a zéró tolerancia elvét alkalmazva minden esetben érvényesítik követelésüket.

Ennek négy, törvény által biztosított módja ismert. A leghatékonyabb az azonnali beszedési megbízás, vagyis az inkasszó (a bankszámláról leemelik a pénzt, ha van), de munkabérből való letiltást, valamint ingó és ingatlan foglalást is alkalmazhatnak. Részletfizetés is lehetséges, ezt írásban kell kérvényezni. A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb a helyzet a gépjárműadó elmaradásánál, ekkor, ahogy írtuk, a munkagépet, autót foglalják le; ingatlan esetében bírósági végrehajtók járnak el, és ennek költsége az adóst terheli.

Olvasóink írták

 • 17. orbit 2008. július 07. 15:46
  „És akiknek a város tartozik? Ott is ilyen kurva keménynek tetszik lenni? Hányinger...”
 • 16. pederzoli 2008. július 07. 08:27
  „Ami elromolhat,el is romlik. Ma reggelre szépen eltűnt egy csomó felhasználó regisztrált kapcsolatainak zöme a myvip-en. Ugyebár ez az a Generál Média Kft.-s közösségi portál,akik banner-ért vettek iskolát Hmv.helyen. Megbízható cég...”
 • 15. maci52 2008. július 07. 06:35
  „Az államtól nem illik lopni,csalni,adót nem fizetni,külömben miből élnének grófi szinten az elvtárs-urak,??”
 • 14. nonemán 2008. július 06. 08:54
  „Egy kis olvasnivaló:

  http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/arviz_utani_ferto_csongrad_megyeben/2045081/

  Szeged és Vásárhely fizetett.

  Megkaptuk a vis maior alapból?”
 • 13. városlakó 2008. július 05. 21:59
  „Kedves Brutalfalanx!

  Önnek teljesen igaza van!
  Adót fizetni kell, hiszen az állam az itt élők szövetsége és bizonyos terheket közösen kell vállalnunk, hogy előre tudjunk jutni.
  Igen! Kérjük, hogy az útjainkat annyi pénzből javíttassák meg, amennyi azért valóban kifizethető, becsületes szerződések köttessenek, amiből nem jár vissza senkinek semmi, mert a köz pénzt osszuk be olyan racionálisan ahogy a sajátunkkal is tennénk. És ne kerüljenek rá szorzók, amiből aztán futja mindenkinek egy kis plusz pénzre. (remélem, ez Vásárhelyen így is van, de láttunk már ilyet, ugye?)
  Nem kell dramatizálni a dolgot, nem az adózás, és a pedagógusok fizetése ellen vagyunk, hanem a pazarlás és a terhek elviselhetetlen növelésével vannak problémáink. Legalább a 30 százalékot hagyják már meg az emberek zsebében. (Ugye még soha nem számolta ki, hogy egy átlag ember fizetésének hány százaléka megy el különböző adókra? Számoljon egyszer utána! ..és próbálja megtudni, hogy az a durván 87 százalék amit elvesz az állam (a pedagógustól is) vajon hová lesz?
  Fűnyírás? De! A befolyó adókból vágják csak. Mi csak szeretnénk, ha a fűnyíróelv nem érvényesülne rajtunk is.
  Pályázzanak csak többet. Biztos lehetne még több pályázati pénzt is behozni. Ehhez ugye nem kell pályázati adót kivetni ránk? Vagy mégis? Mire tetszett gondolni.? Lemaradtunk volna valamiről? Vagy ez is olyan mint a labdarúgás? Kis pénz kis foci?
  Segélyeket annak adjanak aki rászorul és nem élősködni próbál a rendszeren. Ne osztogassák ész nélkül. Már úgy tűnik, egyre többen veszik észre, hogy ezzel valami nem stimmel, mert ez a rendszer nem szolgálja a társadalom érdekeit. (....ez se, meg az se...!!)
  Panelprogram? Miért ne? Ki mondta, hogy nem akarunk adót fizetni. Mit gondol Kedves Brutalfalanx az állami bevételek honnan vannak, ha nem tőlünk? Mit gondol, hogy a nagy lenyúlások, az eltenderezett adóforintok milyen összegekből tűnnek el, ha nem a mi adóforintjainkból? (reméljük ez Vásárhelyen nem így van, de az államgépezetben azért erre is vannak példák, nem?)
  Az (mármint óvoda) mint tudjuk nem kell, meg kórház sem, meg egészségügy sem, meg iskolák sem, meg vasútvonalak sem, meg ...majd ha privatizáljuk, akkor igen! Mint a közműtársulások esetében nem kevés településen, ahol az ott élők pénzéből épült közműhálózatot eladták, csak elfelejtettek részesedést adni, a "tulajdonosoknak" (nem mintha kértek volna, csak úgy megjegyzem) ...Persze óvoda is kell. Meg becsületes fizetés. Meg gyerek, ha még felelősséggel be merünk vállalni egyet.
  Persze nem a segélyek begyűjtése ügyén, csak úgy bele a világba, hanem megadva az elvárható körülményeket, ezáltal biztosítva a normális jövő lehetőségét.
  Mezőőrség? Hajrá! Csak hagyják őket dolgozni!! Arra adunk magunktól is! Akár Nekik is!
  Tényleg ilyen hülyének tetszik nézni a kifosztott, megnyomorított és a politikába, és a politikusokba vetett hitüket elveszített embereket? Nem érzi, hogy a hatalom ezeket az embereket nap mint nap megalázza, megfélemlíti és kifosztja? Ön szerencsés, vagy ügyesebb az átlagnál, vagy csak közel van a tűzhöz, ezért sok dolgot nem érez a saját bőrén, és máshogy látja a dolgokat. Az emberek nem adót nem akarnak fizetni, csak néha picit élni is szeretnének és próbálják beosztani azt ami van. A baj csak az, hogy nálunk az állam mindent visz. És a tetejébe még ez a zéro toleranciás szöveg, hát ez szerintem sokaknál kiverte a biztosítékot. Azért ezek után elgondolkodtató az ötlet, hogy tényleg vezessük be mi is a zero toleranciát az önkormányzat által elkövetett hibák és esetleges, értelmetlen költekezések miatt keletkező veszteségek tekintetében. Mi kin hajtsuk be, amit elherdálnak? Ez vajon nem elvárható? Nem vádaskodok, mert lehet, hogy hibátlanul dolgoznak, de a hangvétellel tessék vigyázni, és néha gondoljanak bele, hogy nem csak a nem akarás miatt nem jönnek be időben a kivetett adók. . . Higgye el, hogy józan ésszel gondolkodva, ebben az országban már senki nem menne el szavazni, mert lassan nincs kire. Ez az eszmefuttatás persze nem azt jelenti, hogy nincsenek simliskedő adókerülők, de higgye el, hogy a többség igyekszik eleget tenni a rá rótt terhek tekintetében. Tehát igenis legyen tolerancia, és egyéni elbírálás, az igazságosság és emberség nevében. Mert nem mi vagyunk az államért, hanem az állam lenne értünk... vagy ez is hülyeség?
  .....Tehát ne tessék itt az adófizetés ellen hangolni a népeket! ...mert aztán még a végén komolyan veszik.... mert a nép, az isten adta nép oly együgyű......”
 • 12. franko 2008. július 05. 21:19
  „Vásárhelyen és környékén kb minden 4.- 5. családnak van ügye a végrehajtónál. Ennyire jól állunk.”
 • 11. Brutalfalanx 2008. július 05. 20:05
  „Kedves Hozzászólók!

  Igazuk van!
  Ne fizessünk adót!
  Ne kérjük, hogy javítsák meg az útjainkat!
  Ne fizessék ki a pedagógusokat!
  Ne vágják a füvet, hadd nőjjön!
  Ne pályázzon vásárhely semmire!
  Ne kérjenek segélyeket!
  Nem kell panel program!
  Nem kell Óvoda!
  Nem kell mezőőrség!

  Igazuk van Uraim nem kell vásárhelynek semmi, és senki ne fizessen adót!

  Önök egyáltalán józan ésszel gondolkodnak?!”
 • 10. Vlad 2008. július 05. 17:34
  „Azért azt megnézném,ha a putriba kellene menni kocsit foglalni hány végrehajtó térne vissza élve.
  Márpedig a nyakamat teszem rá,hogy elvétve akad cigány aki fizet pl. teljesítményadót,vagy biztosítást.
  Oda persze nem mennek,már megint a a magyarokat cseszegetik.”
 • 9. bogos sandor 2008. július 05. 16:10
  „Gratulálok!

  Nagyon igazuk van! Ideje végre rendet vágni a sok ingyenélő, nem fizető polgár között! Hulljon csak a férgese! Autó, lakás, tv, az kell, mi? Fizetni persze a közösbe, azt már nem?!
  ...ha nem megy, nem kell vállakozni! Amennyiben nem tudják fenntartani, nem kell lakás, meg autó sem, meg enni sem kell annyit, mert csak zsírosodnak az állam pénzén az állam rovására. Nem is értem, hogy lehetünk ilyen értetlen sumák népek?! Nem tudjuk felfogni azzal az önző agyunkkal, hogy a megkeresett forintjaink, az utolsó fillérig a prioritást élvező államot illetik. Mindig sírunk, hogy megsokszorozódott a rezsink, adóságokat termelve élünk, és ráfogjuk a jóakaróinkra, az általunk megszavazott politikusokra, hogy mindez azért van, mert a rendszerváltás óta eddig mindent csak elk...tak? Na álljunk már meg! Nem mi voltunk azok a hülyék, akik ilyenekre szavazunk évtizedek óta? Se emberismeret, se veszélyérzet? Akkor így jártunk!
  Jó kis dolog ez a zéró tolerancia! Isten bizony! Nekem is nagyon megtetszett!! Tudják mit?! Lenne egy javaslatom, amivel további milliárdokat lehetne begörgetni és megsórolni az államháztartás számára!
  A sok ingyenélő, elszámolás nélkül milliókat felmarkoló, a közpénzek felett diszponáló politikus, a választások előtt egy új szerződést írna alá valünk, miszerint is, a hülyeségük, a lezsírozott bulijaik vagy más egyébb okok miatt elpazarolt adóforintjainkért, a saját vagyonukkal felelnének. Akkor aztán mi is jövünk, visszük a házat, az autót, a fillérekért felvásárolt közjavakat, a talált egzisztenciát, meg mindent. Ennek több hozománya is lenne, mert egyből megcsappanna az ingyenélő jelentkezők száma, és pár száz milliárddal több maradna az államkasszában.
  Na, hogy tetszik? Szerintem hatékony lenne. Amennyiben mégse jön be Önöknek, akkor a következő választásokon nélkülünk tessenek próbálkozni. Persze el is lehet fogadni az új játékszabályokat. ...és akkor lehet majd puposkodni! Ez most így annyira nem tűnik elegánsnak. Inkább az erőfölénnyel való visszaélés, és a pofátlanság jut róla eszembe. Úgy érzik van az ilyen dumára erkölcsi alapjuk? A kérdés teljesen pártsemleges, tessék csak magukra venni!”
 • 8. lokálpatrióta 2008. július 05. 13:03
  „Keserves és idegesítő folyton a számlákat a felszólításokat gyüjtögetni és éppen a legerőszakosabb felszólításra költeni a még megmaradt néhány forintot. De talán ez az adóság nem lenne akkora ha nem szaporodnának el az "uzsorának" is nevezhető büntetések, ügykezelési díjak, amit a különböző vérszívók alkalmaznak. 10-20000 Ft néhány napos késése mellé gond nélkül odateszik a késedelmi kamatot és 5-10000 Ft ügykezelési díjat. A különböző közműszolgáltatók meg a mérőberendezés le és felszerelésének irreálisan magasan megállapított díját. Egyszóval rendre kimerítjük a számlánkat és még igy is marad fizetni való. Kockáztatunk, mérlegelünk. Hol uszhatjuk meg olcsóbban? Talán a zöldkártyát nem csináltatom meg most és hátha van egy kis szerencsém és nem ellenőríznek, talán az adót nem fizetem be és ha szerencsém van, akkor megúszom késedelmi kamattal.
  És azután jön az önfelmentés gondolata. Miért is fizessem meg a helyiadómat, ha azt azután értéktelen dolgokra költik? Évi 3-4 tüzijátékra, eldobott és soha fel nem használt tervekre, szakértőkre, tanácsadókra, a még elfogadható felújítására, a gyakran cserélt autókra, a nem hatékonyan működő állam apparátusára, az érdemtelenül felvett milliós jutalmakra, a kormánynegyedre stb. És már fel is mentem magam a befizetés alól.
  E két dolognak valahogy nem találtuk meg az egyensúlyát. Az kétségtelen, hogy nehezen tudjuk kigazdálkodni a túladóztatásunkból adódó terheket, de akkor legalább arra számíthatnánk, hogy erre gondos kezek és felelős személyek jól vigyáznak és arra költik ami közhasznú.

  Az állam luxusát a családok luxusával egy szintre kellene hozni.”
 • 7. Argosz 2008. július 05. 13:02
  „Nem baj.Az a lényeg,hogy Lázár János költségtérítés címén mindenféle számla nélkül a 18-millát fel vette.,mert szerinte ez járt neki.”
 • 6. falusi 2008. július 05. 12:16
  „A családbarát fidesz-es önkormányzat pár ezer forintért elveszi a családoktól a négy kereket. A vezérük VIKTOR tud erről. Még jó, hogy nem országos szinten intézkednek. HAJRÁ MAGYARORSZÁG!”
 • 5. redastra 2008. július 05. 09:57
  „Azért már szaros teljesítmény adóért nehogy már egyből foglaljanak!(mennyi az ?10000-20000 ft?)Megint csak a kis embert merik baszogatni.Baszogassák az ökölnyi vastag fuxos kopaszokat!Baszogassa az önkormányzat meg az apeh a sok segélyen ingyen élő cigányt!!!!!”
 • 4. iGAZi 2008. július 05. 09:32
  „,,Mindez az életszínvonal csökkenésével, ... magyarázható." (Ld. fent!)

  Könnyítésként (a zsebünkön), többet fizethetünk telekadó címén, vehetünk parkolójegyet, bérletet, nagy ívben elkerülhetjük a strandfürdőt, ha a színvonaltalanságért már nem akarunk, vagy nem tudunk fizetni. Behajtják rajtunk az Emlékpont fenntartási, a szoborállítás költségeinek fedezetét (is). Nem vitatom, ez utóbbi megjegyzésem a demagógia körébe tartozik. Jelen polgármesterünket, a szoborállításon túlmenően, szentté is avatja az utókor.”
 • 3. Prehistoric 2008. július 05. 09:11
  „Egyetértek az előttem szólóval. Az egyiknek mindent, a másiknak egy nyaralást se? Egyébként egy évben egy nyaralás mindenkinek járna. És minőségi emberi élet. Nem lenne szabad luxusnak lennie egy színháznak, mozinak, könyvnek. Az, hogy újabb és újabb adókat találnak ki, hogy minőségi élet helyett vegetálni kényszerítsenek bennünket, az a bűn. Törvényt hozni, hogy a századik adót is befizessük? Tudjátok, mi a törvény? A természet törvényei. A többit, amit ember alkotott, meg lehet változtatni és el lehet törölni. Csak nem egymásra kellene irígykedni, hanem kivívni végre ami nekünk jár...”
 • 2. Jo Bacsi 2008. július 05. 08:29
  „Az adok nagyon magasak es minden adoztatva van mert az allam abbol el. Koldussa tenni megtobb embert avval hogy mindenuket elveszik nem megoldas. Persze hogy mennek nyaralni mert probalnak a csaladjuknak gyerekeiknek valami normalis eletet tartani. Sokszor megszokes a valosagtol, a valosagtol ami ott van. Felelem es majdnem nyomor az atlag embernel. El kell torolni azt a sok gatlo torvenyt ami a business fejlodeset gatolja csak. Nyugaton PL. hust arulnak a teheratuto hatuljabol az zsibvasarban. Az utak mellett vontatott bodek allnak ahol szendvicset es elelmiszert arulnak az arra halaldo autosoknak. Nem kell tizenot mosogato es szemelyi meg noi ferfi WC. Nem buntetik az auotsokat 3-4 havi atlag fizetesre szabalytalansagert es foleg nem gyorshajtasert. Ontudatot es onerzetet kell az embereknek adni ahhoz hogy teljesiteni tudjanak es nem felelmet es koldus jovobe nezest. Alloha te lehet hogy tetu vagy de azok az emberek nem tetvek mint ahogy te mondod csak probalnak valamit ami sikeresebbe tenne oket. Ha igy gondolkodsz akkor el is tudom kepzelni az eleted siralmasan bekepzelten Hiun gondolva hogy te jobb vagy mindenkinel. Igen
  - tetu- az olyan ember. le a szabad businesst akadalyozo torvenyekkel es akkor lesz mibol adot fozetni, addig meg remelem mindenki ott csal ahol tud.”
 • 1. alloha 2008. július 05. 07:59
  „Sajnos ilyenek az emberek! Az adót nem fizeti be, de persze nyaralásra futja. Persze nem jelzik, hogy van valami probléma és ezért-azért nem tud fizetni. Majd fizetek, ha már minden kötél szakad. El kellene venni a kedvét az ilyen tetveknek egy olyan késedelmi büntetéssel, ami legalább annyi mint maga a befizetendő összeg (+ természetesen a behajtás költsége bélyegestől mindenestől).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

OBI épülhet majd a Hódtóban

Hódmezővásárhely - OBI Áruház épülhet hamarosan Vásárhelyen, mégpedig a Family Center mellett, a lőtér és a Somogyi Béla utca közt. Tovább olvasom