Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Vita az egyházak pénzéről

Mire költötték a vásárhelyi egyházak a várostól kapott pénzt? Erre volt kíváncsi a csütörtök esti rendkívüli közgyűlésen Szeli Ferenc képviselő, Lázár János polgármester végül arról is beszámolt, hány fűkaszát vettek az egyházak. A képviselő szerint a polgármester saját hatáskörében intézkedett, s most utólag akarja elfogadtatni a döntéseit. A közgyűlés megszavazta a költségvetés módosítását.
Bán Csaba lelkész a Malom utcai egykori iskolaépületben. Felújításra is jutott az egyháznak adott városi pénzekből. Fotó: Tésik Attila
Csütörtök este azt boncolgatták a vásárhelyi képviselők, mire fordították a vásárhelyi egyházak a várostól kapott körülbelül 35 millió forintos támogatást. A már elfogadott költségvetés módosításával az azóta lefolytatott közbeszerzési eljárások és a járdaépítések miatt kellett a testületnek foglalkoznia. Szeli Ferenc felszólalásában elmondta, az elmúlt esztendőkben a város – helyesen – jelentős összegekkel támogatta a helyben működő egyházakat, segítve a temető rendbetételét, a felújításokat.

A szocialista képviselő azonban arról is szólt, hogy nem tudja, tavaly konkrétan mire is ment el a város által nyújtott harmincmilliós támogatás: a költségvetés módosításából ez nem olvasható ki. A rendkívüli ülésen többször is kért erre választ, annak ellenére, hogy Lázár János polgármester többször is felsorolta, hogy a temetők mellett az egyházi ingatlanok állagának megőrzésére, a hitélettel kapcsolatos rendezvények finanszírozására fordították a történelmi egyházak a várostól kapott pénzt. Majd a vita során bekérette az ülésterembe az egyházak által összeállított listát, s részletesen ismertette, mire ment el a pénz. A polgármester által felolvasottakból még az is kiderült, hogy a temetők fenntartására hány fűkaszát vásároltak.

A város első embere azt is gyakran hangsúlyozta: a közgyűlés az ezzel kapcsolatos beszámolót korábbi ülésén már elfogadta. Szeli Ferenc azonban nem volt elégedett a válasszal. Úgy vélte, hogy a polgármester saját hatáskörében járt el ez ügyben, s ezt utólag akarja a közgyűléssel jóváhagyatni. Végh Ibolya aljegyző arról szólt, hogy a közgyűlés, nem pedig a polgármester döntött az egyházak támogatásáról. Szeli úgy vélte, helyes az egyházak támogatása, ha a pénzek felhasználásáról a nyilvánosság előtt számolnak be.

Havránek Ferenc munkáspárti képviselő, többször is idézve a független könyvvizsgáló jelentését, azt mondta, véleménye szerint a nem kötelező önkormányzati feladatokat csak a város pénzügyi lehetőségeinek függvényében kell vállalni, szerinte a költségvetés módosítása nem felel meg ennek az elvárásnak. Hangoztatta, hogy olvasatában a város 1,2 milliárd forintos forráshiánnyal számolt, s 150 milliárd forintos hitele van. Lázár János ez utóbbi állítást légből kapottnak minősítette.
A testület végül elfogadta a költségvetés módosításáról szóló rendeletet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Debütált a Volán gyorsjárata

Tegnap debütált a Tisza Volán – már ami a szegedi és vásárhelyi vasútállomás közt ingázó… Tovább olvasom