Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Vitrinbe tennék a plébános puskáit

Hódmezővásárhely - Csak a bíróság hozhat olyan határozatot, amely szerint ki lehet állítani a székkutasi templom felújítása során előkerült régi lőfegyvereket. A község polgármestere azt szeretné, ha visszakapnák a puskákat, amelyeket még a rendőrségen őriznek.
Állandó kiállításként a székkutasi művelődési ház aulájában felállítandó vitrinbe szeretnék tenni a helyiek a templomukban talált régi fegyvereket. Mint arról korábban beszámoltunk: még tavaly ősszel a község római katolikus templomának felújítása során derült ki, hogy az 1800-as évek végétől a II. világháború befejezéséig tartó időszakból származó kilenc darab lőfegyvert, illetve egy légpuskát, valamint több tucat, különféle fajtájú és kaliberű lőszert rejtett a padozat.

A rendőrség adatai szerint egy még évtizedekkel ezelőtt elhunyt, helybeli tábori lelkésznek, a falu első plébánosának gyűjteményéről lehet szó, amely a gyűjtő halála után feledésbe merült. A harci eszközök néhány darabját az 1920-as és 40-es évekből származó újságokba csomagolva tették a padok alá.

– Nem akarjuk senki elől elorozni a fegyvereket, de úgy tudom, nincsenek a lelkésznek örökösei. Ezért azt szeretném elérni, hogy a falu gyűjteményébe kerüljenek a puskák és a lőszerek – mondta Varga Sándor polgármester.

Még a rendőrségen várnak további sorsukra a régi lőfegyverek. Rendőrségi fotó
Még a rendőrségen várnak további sorsukra a régi lőfegyverek.
Rendőrségi fotó

Pályázati pénzből fel szeretnék újítani a művelődéi ház auláját. Ezt követően beszereznének egy zárható, vastag falú üvegvitrint, amelyben minden biztonsági előírást szem előtt tartva tárolnák a hatástalanított eszközöket. A kultúrház állandó kiállításaként mutatnák be a fegyvereket. A község első embere kiemelte: nem csupán riasztóval szerelnék fel az épületet, hanem megbeszélné a körzeti megbízottal, hogy éjszakánként külön figyeljen a puskákra.

A megvalósítás viszont még várat magára. mA fegyverek továbbra is a rendőrségen vannak, ahol szakértő vizsgálja őket. A templomból előkerült puskák további sorsáról egyedül a bíróság dönthet.

Olajkár Alajos gyűjteménye

A fegyvereket a falu első plébánosa, Olajkár Alajos gyűjtötte, aki 1925-től töltötte be hivatalát, és 1948-ban hunyt el. A plébános az első világháborúban tábori lelkészként szolgált, s feltehetően ekkor szerezte be az első puskákat. Gyűjteményének legrégebbi darabja egy, az 1880-as évek végén gyártott, cári címeres orosz fegyver. A rendőrségre szállított fegyverek jó állapotúak, könnyen működképessé tehetők, ezért hatástalanítani kell őket. Értékük több millió forint.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbocsátások a Villeroynál

Hódmezővásárhely - Félszáz dolgozójától válik meg a vásárhelyi Villeroy, amely idén 15 százalékos… Tovább olvasom