Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

Vizitdíj: 80 helyett 30 beteg Vásárhelyen

A vizitdíj bevezetése óta egy rendelésen a korábbi nyolcvan helyett egyelőre harminc beteget tud ellátni egy vásárhelyi orvos. Kollégájánál egy mérges páciens előbb nem akart fizetni, de miután megtudta, hogy erről jegyzőkönyvet kell készíteni, mégis a tárcája után nyúlt. Más úgy tapasztalja, a betegek egész jól tűrik az új rendet.
Dr. Kiss Györgyi egy fémkazettát vásárolt, hogy abba gyűjthesse a páciensei által befizetett forintokat. A kazettát minden rendelés után hazaviszi, majd másnap visszahozza. A vásárhelyi háziorvos elmondta, hogy a vizitdíj bevezetése óta jelentősen csökkent nála a betegek száma.
– Ha minden szabályt pontról pontra betartok, akkor négy óra alatt mindössze harminc beteget tudok csak ellátni. Nem a nyugtaadás viszi el az időt, hanem annak a kiderítése, hogy a betegre milyen szabály vonatkozik: mennyit kell fizetnie, és fizetnie kell-e egyáltalán. Ehhez meg kell nézni az iratait. Máskor ennyi idő alatt akár nyolcvannal is végeztem – árulta el a doktornő.

Nehezíti a dolgát a rengeteg kivétel. Szerinte nincs pontosan megfogalmazva a törvényben, kinek kell 300, s kinek kell 600 forintot fizetnie, és kinek ingyenes a vizit. A kivételek miatt naponta pár ezer forint kerül a kazettába.
Elmondta, egyik betegének rendszeresen ír fel gyógyszert magas vérnyomásra. Az orvosság 78 forintba kerül, de a páciense a receptért nála hagy háromszázat.

A bevezetés óta eltelt több mint tíz nap alatt dr. Földesi Gyöngy rendelőjében eddig egy beteg nem akart fizetni. A mérges páciens végül mégis a pénztárcája után nyúlt, mert megtudta, jegyzőkönyvet kell felvenni az esetről. Ezt persze nem akarta.
– A díjszedés fortélyain már eligazodom, de hogy mire lehet felhasználni, s hogyan kell elszámolni az összegyűjtött pénzt, az még kérdéses – folytatta Földesi Gyöngy.

Dr. Mester János tömören úgy fogalmazott a vizitdíjról: lesújtó. Véleménye szerint ez egy beteg elme szüleménye. Hozzátette, a betegek meglepően jól tűrik a változtatásokat.
– Nem akarom bonyolítani az amúgy sem egyszerű eljárást. Készpénzt fogadok el és nyugtát adok cserébe, s a könyvelőm elszámol a vizitdíjjal – fogalmazott.
A háziorvos szerint a beszedett forintokkal egyenes arányban csökken a neki járó finanszírozás összege. Az azonban egyelőre még nem ismert, az OEP ezt hogyan fogja majd elkönyvelni. A márciusi finanszírozást ugyanis csak június-júliusban kapja meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üres üzlethelyiségek sorsa Vásárhelyen

Négy vásárhelyi belvárosi üzlet is kiürült az utóbbi hetekben. Három az Andrássy utcai kirakatsoron,… Tovább olvasom