Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Vonatjeggyel mehetünk a vécébe a vásárhelyi állomáson

A vásárhelyi vasútállomáson az kaphatja meg a vécé kulcsát, aki menetjegyet is váltott, vagy látszik rajta, hogy tényleg szorult helyzetben van: így próbálják megakadályozni, hogy vandálok tegyék tönkre az illemhelyet.
A vásárhelyi vasútállomáson az kaphatja meg a vécé kulcsát, aki menetjegyet is váltott, vagy látszik rajta, hogy tényleg szorult helyzetben van: így próbálják megakadályozni, hogy vandálok tegyék tönkre az illemhelyet. A gondoskodás jele itt is, de a buszállomásnál lévő, és a Kossuth téren álló nyilvános vécénél is szemmel látható: panasz nem lehet a tisztaságra.

Szegeden, az Aradi vértanúk terén álló egykori nyilvános illemhely jelenleg büféként üzemel. Ilyen gyökeres profilváltásra Vásárhelyen nincs példa, ugyanakkor az itteni tűzoltóság épületénél lévő köztéri vécéből előbb villamossági üzlet lett, ma pedig cipődiszkontként funkcionál. Hódmezővásárhelyen hivatalosan most csupán egy köztéri nyilvános vécé üzemel. A Kossuth téren álló, borostyánnal befuttatott kis épületet a Városellátó és Beszerzési Kht. üzemelteti. A helyiségeket folyamatosan fertőtlenítik, így a betérők szép, higiénikus környezetben intézhetik el kisebb-nagyobb dolgaikat. A létesítménynek egyetlen hiányossága van még: a kerekes székben közlekedők számára nincs kialakítva a nekik szükséges speciális fülke.

– Hétfőtől vasárnapig délelőtt 9 és délután 5 óra között tartunk nyitva, ez alól az ünnepnapok sem kivételek – árulta el Varjú Imréné, aki váltótársával felváltva dolgozik az illemhelyen. – A vécé használatáért 40 forintot kell fizetni. Naponta átlagosan 15-20 ember jön be ide, hétvégeken pedig ennél jóval kevesebben. Kivéve akkor, ha valami rendezvény van a téren.

A megújult autóbusz-pályaudvaron és a vasútállomáson is működik egy-egy nyilvános illemhely. Ha valaki az előbbi helyen szeretne könnyíteni magán, az 60 forintot tartozik fizetni a vécés néninek. A helyiség az év minden napján reggel 5 órától este 8-ig kereshető fel, ide a mozgássérültek is nyugodtan betérhetnek. Itt naponta harmincan fordulnak meg, a tisztaságra ehelyütt sem lehet panasz.

A nagy vasútállomás vécéjét mostanában mindig zárva tartják. A kulcsokat csak érvényes menetjegy ellenében lehet megkapni a pénztárnál. A vezetőség ezzel a módszerrel próbálja megvédeni az illemhelyet a rongálóktól, akik korábban rendszeresen tönkretették a vécét. Tapasztalatok szerint ha valakinek nagyon sürgős elintéznivalója akad, annak a pályaudvar dolgozói vonatjegy nélkül is átadják a kulcsot.

Szűcs Csaba
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nejlon alatt ül az igazi Lenin

Az Emlékpont ablakában ülő szobor mása, az igazi „ülő Lenin" egy szigorúan őrzött telepen,… Tovább olvasom