Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Vörös csillag a temetőkapun

Hódmezővásárhely - Egy ötágú vörös csillagot fújt fel valaki a vásárhelyi római katolikus temető Kutasi úti kapujára. A mázolmány felháborította a temetőlátogatókat. Az egyház lefesteti az önkényuralmi jelképet.
Felháborította a vásárhelyi római katolikus temető látogatóit, hogy a Kutasi út felőli főbejárat vaskapujának alsó felére valaki egy ötágú vörös csillagot festett.

– Nap közben nyitva van a nagykapu, így nem tűnik fel azonnal, de jól látható és felháborító. A kapu tetején ott a „Feltámadunk" felirat, fölötte a kereszt, alul meg ez. Hihetetlen – háborgott lapunknak Szalai Imre, aki rendszeresen látogatja a sírkertben nyugvó rokonait.

– A vörös csillag a kommunizmus eszméjét szimbolizálja, az pedig tűzzel-vassal üldözte az egyházakat, a vallást. Ezért is gyalázat, hogy a temetőkapura rajzolták. Ezzel a tettes az itt nyugvókat is meggyalázta – hangoztatta véleményét Kalmár Tiborné.

A sírkert meggyalázott főbejárata. Fotó: Tésik Attila
A sírkert meggyalázott főbejárata.
Fotó: Tésik Attila

A firkálásról lapunktól értesült Németh László plébános, aki feljelentést nem tett, de azonnal intézkedett, hogy fessék azt le. – Nem hallottam róla, hogy hasonló eset történt volna a temetőben – mondta a plébános. Hozzátette, már nem csodálkozik, hogy a temetőkapuval ez történt, hiszen a falfirkálók semmire sincsenek tekintettel. Tizenhét esztendeje látja el a temetőgondnoki teendőket Korsós Mihály, aki nem emlékszik hasonló esetre:

– Háborgunk ezen mi is, nemcsak a csillag miatt, de azért is, mert a temetőkaput nem régen festettük újra.

A kerítésre is jutott

RIP (Rest in peace) Jack, azaz nyugodj békében Jack – ezt a mondatot kék festékkel írta fel valaki a kapu melletti téglakerítésre. Bár ez a mondat nem kegyeletsértő, de nyilván ennek sem itt volna a helye.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. kersizsolt 2009. december 11. 21:46
  „Valaki ezt a csillagot a Heineken üvegre is festi millió számra .
  Oda való? , vagy aki sokat iszik belőle az szegfűvé szelidült jelkép mögé bújt v csillagos pártagkönyvel takarózó bagázs népbutító hülyeségét is elhiszi ?”
 • 34. idir 2009. december 10. 21:52
  „Sinemores. Ha a parlament alkotmanyellenes temetoi rendeletet szavazott meg,akkor a mostani orszaggyulesnek ki kell vizsgaltatni,de olyan demokratikus orszagoktol kerjenek erre jogaszokat,ahol az emberi jogokat betartjak. 1949-ben 99 eves temetofenntartasi koltsegek fizetese mellett kotottek sirhelyre szerzodest. Azutan jott a 25 eves megsemmisitesi rendelet,kivetel az orosz katonai temetok,az allam altal fenntartott felsobbrendu temetok,a varos diszsirhelyei es az egyhazi szemelyek diszsirhelyei. Ezek kiadasait raterhelik igy a 25 ev utan kilapatolhatok utodaira,mert azoknak kell 25 ev utan fizetni allandoan ,ha az oseiket nem akarjak kilapatoltatni. A templommal kotott 99 eves ,kifizetett szerzodest az akkori parlament 25 evre felmondja. A parlament mint szerzodesszego,a szerzodesben kifizetett tovabbi 74 ev penzbeni erteket a mai napig nem fizette vissza a karosultaknak ,igy jogalap nelkuli gazdagodas tortent,koznyelven,rablas. Igen,a rablok szeretnek elfelejteni a mult bizonyitekait ,belleertve a mult bizonyitekainak a sirhelyeit is . Ha kovetni akarjuk a tisztesseget,akkor az 1949-2048 kozotti idore a sirok ki voltak fizetve,irasbeli adasveteli szerzodessel.Utana jott a 25 evre valo rovidites,igy az o sirhelyeiket atvettek azok,akik ezert felelosek voltak. Ez is terrorizmus,terror az emberi jogok ellen. Pontosan az ilyen,terrorizmus elleni harcert kapta Obama elnok a Nobel beke dijat. Erdemes ezen is elgondolkozni.
  Tisztelettel: idir”
 • 33. idir 2009. december 10. 19:55
  „Kedves sinemore.
  Amit a parlamantben megszavaztak es feheren-feketen le van irva,az nem szentiras.Nem az elso eset,amikor a parlamentben alkotmanyellenes torvenyeket szavaznak meg. Miert?
  Irtad: "elevulhetetlen sirhely nincs" Az alkotmany (mint minden torveny feletti torveny) vedi az emberi meltosaghoz valo jogot.A BTK bunteti a halottgyalazast. Szerinted az nem halottgyalazas,ha megfosztjak a halottat a nyugvohelyetol es mas szemelyt temetnek ra,ugy,hogy meg azt is kitorlik,hogy valaha elt?
  Az en velemenyem az,hogy a temetoi rendeletenk a celja az volt,hogy az alkotmanytagadok diszsirhelyekhez juthassanak,amik persze nem elvulnek el meg otven ev utan sem.Meg a hozzatartozokinak sem kell 25 evenkent ujravaltalni sem pedig temetoi fenntartast sem fizetni.Diszkriminacio. A tulelo jogutodait sem terheli az a tipusu halottgyalazas,amirol irsz.Hallottam mar olyat,ami vasarhelyen tortent eset volt,hogy koltseges csaladi kriptakat adtak el,amibol kilapatoltak a csontokat.Sot atvittek csontokat a lezart temetoreszbol,masik csaladi sirhelyhez,de a penz is eltunt,a dokumentumok is eltuntek az atszallitasrol.Igy az illeto megszunt mint ember es mint elhunyt letezni hivatalosan.Azokat a szemelyeket,akiket az 50-es evekben bunelkovetes nelkul buntettek, azoknak a korai halallal elhalt szemelyeknek az azonositasa a megsemmisites miatti utolagos kemiai vizsgalata igy lehetetlenne valik.”
 • 32. sinemores 2009. december 10. 16:21
  „Kedves idir
  nem a pap találta ki a 20 éves újraváltást - egyébként 25 év - hanem a magyar parlament által megszavazott temetői rendelet. Ott feketén-fehéren le van írva, hogy elévülhetetlen sírhely nincs. Temetéstől számított 25 ill. 50 év után lehet újraváltani, de akkor már nem kötelező 25 évre, lehet évente is.
  Kár úgy beállítani a papot, hogy ő a haszonélvezője. Speciel a jelenlegi mindent megtesz, hogy az elődjei által felelőtlenül otthagyott szemetet elhordassa. Inkább tartom halottgyalázásnak, hogy valaki csak akkor tartja magát hozzátartozónak, amikor örökségről van szó, de ebbe már nem fér bele, hogy a sírhelyről gondoskodjon. Milyen érdekes: ha a temető nem egyházi lenne, akkor bizonyára nem a papot szidnád.
  A temetőben vízdíjat, szemétszállítást, útfelújítást, áramot stb. stb. kell fizetni. Ki fogja ezt kifizetni? A zsidó temetőben is fizetni kell a sírhelyért nem is keveset. Amit meg a jogutódokról írsz: két magyar ember három három különböző pártot alapít - hogy lenne egyetértés? Vagy nem hallottál még olyanokról, mikor a család egyik fele elviteti az urnát egy másik sírhelyre, mert éppen összevesztek? Valakinek fel kell vállalni: vagy az egyháznak, ha egyházi a temető, vagy az önkormányzatnak, ha nem, de amit írsz teljes utópia.”
 • 31. idir 2009. december 10. 02:59
  „Probaljuk valosagosan kovetni a kepen az egyben lathato jelkepeket. Kezdjuk a kozepen a "Feltamadunk" felirattal.
  A papsag ezt tanitja es mit tesz ,20 evenkent fel kene tamadni a biologiailag szetesett anyagnak,hogy az orok eletre ahito volt bunos ujabb 20 evre berelni tudja az eppen hasznonelvezo paptol a "feltamadasi helyet, a Jog ertelmeben" .Az emberi meltosaghoz valo jog jogerosen jar a szemely emlekenek es anyagi maradvanyait es adatait is adatvedelmi jog vedi. Az en velemenyem szerint a feliras (Feltamadunk) es a 20 evre berelheto terulet ellentmondasa megteveszto es kimeriti a halottgyalazast,mert az emlekhelyet semmisitik meg. Hogyan kotheto ez a feltamadassal ,ugyanis az eredmeny a szemely teljes megsemmisitese,mert a sirhelyet 20 ev utan berbeadhatjak masnak. A zsido temetkezesi gyakorlatban: a beket a halottaknak (elet utani tisztelet-emlekhely-nyugodjon bekeben-) Ott nem tortenik halottgyalazas,hogy 20 ev utan meg a szemely emlekenek a helyet is megsemmisitsek,ha nincs aki tovabbra is berelni tudna. Igy a 20 eves berelhetoseggel tovabbra nem jelent bevetelt a papnak. Javasolni tudnam,hogy az elhunyt reszere a tulelo csaladtagok megvasarolhassak azt a 2 m2 teruletet,amelyet elevulhetetlen tulajdonjog terhelne.Ezzel biztositva lenne az orokeletu nyughelye az elhunytnak. A jogutodokat viszont minden evben terhelne az orzes es a temeto karbantartasi koltsegenek az elhunytra eso resze.Ezzel erositeni lehetne a csaladok osszetartozasat,a szulok es az elodok tiszteletet.Igy a kisgyerekekben nem valna ertektelenne az emlek ereje.”
 • 30. DIEGO 2009. december 09. 14:49
  „A felirat nem mostanában került oda, hanem még júniusban. Tudom, mivel naponta járok ki a temetőbe. A plébános meg azért csak Önöktől tudta meg, mert nemrég került ide és a kaput már az érkezése előtt megrongálták, szóval nem az Ő szolgálati ideje alatt történt. Azért jó lenne, ha nem riogatnák a népet ilyesmikkel, legalábbis ne fél évvel az eset után hozzák nyilvánosságra a dolgokat. Mellesleg az Önök által "RIP Jack"-nek értelmezett felirat "RIP Jacko", ami Jackson halála után került oda.

  A vörös csillagnak titulált pentagrammról nem is beszélve...

  Köszönettel,
  egy Természetvédelmi Őr”
 • 29. aranka2 2009. december 09. 13:35
  „Valami marha kölyök lehetett, esetleg összetévesztette a horogkereszttel. Nem ér ennyit se.”
 • 28. erpier 2009. december 08. 20:16
  „Nem kell hozzá nagy fantázia. ez valóban nem vörös csillag, hanem egy pentagramm: http://images.google.hu/images?q=pentagramm&oe=utf-8&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=hu&tab=wi”
 • 27. JB007 2009. december 08. 18:54
  „Látom, sokan vízionálnak egy komcsi-kampányt. Most még csak vöröscsillag a temetőn, a következő, hogy úttörőnyakkendőt kötnek a Rapcsák-szoborra? Ingyen fogják osztogatni a kommunista-kiáltványt? Ne hagyjuk!

  Aki szerint ez átgondolt, és a kommunizmus eszméjétől hajtott tett volt, az orvosi eset. (Vagy kicsit sokat olvasta a Timur és csapatát) Ez inkább egy írástudatlan/műveletlen valaki, aki lopott piros festéket.”
 • 26. zero 2009. december 08. 17:54
  „Te nem egy jo ember ismerö lehetsz!”
 • 25. Filctoll 2009. december 08. 16:39
  „Ez csak gyerekcsiny lehet! Ép eszű, felnőtt ember ilyet nem csinál!”
 • 24. utazó81 2009. december 08. 14:46
  „comet, pedig ez sajna még csak a kezdet.”
 • 23. comet 2009. december 08. 14:40
  „a múltkor a ´fel vörösök proletárokat énekelték´ Lendvaiék, most meg valamejik harcostársuk kipingálta a temető kaput.
  A kapu újra festését ki kéne számlázni nekik, a nagyobb partizán akciókat megelőzendő.
  Mondták hogy mocskos kampány lesz, de ez azért sok...”
 • 22. apátfalvifaszagyerek 2009. december 08. 14:26
  „20! Nem zavar? Nem zavar a sátánista fattyak rongálása? Utálom a középkort, de akkor legalább az ilyen <moderálva>”
 • 21. kisokos 2009. december 08. 13:46
  „Ráadásul a címlap fotón látható kerékpáros, bajuszos úri ember nagyon hasonlít az egyik volt alpolgármesterre, aki legkevésbé se szimpatizál a vörös csillagosokkal és a vörös csillaggal.”
 • 20. Én2 2009. december 08. 12:46
  „Tőlem lefér, engem nem zavar minek kell olyan felhajtást csinálni miatta.”
 • 19. efje 2009. december 08. 12:31
  „Nem kell mely eszmefuttatásokba belemenni egy ilyen firka miatt. Láthatóan sietett az elkövető, nem akarta túl bonyolítani feltehetően első alkotását. Ennyi erővel rajzolhatott volna horogkeresztet is. Akkor meg fasisztázna a hozzászólók fele. Festett volna inkább galambokat!”
 • 18. Szemif 2009. december 08. 10:59
  „Ez egy vörös vonalakból álló csillag a temetőkapun, de nem a kommunista vörös csillag. Ez még csak nem is önkényuralmi jelkép, úgyhogy ez max. rongálásnak megy el. Egyébként érdekes, hogy a sátánisták nem tudják, hogy az ő jelképük a fejjel lefelé fordított pentagramma.....szóval vagánykodó hülyegyerekek a tettesek.”
 • 17. keiner 2009. december 08. 10:22
  „16. CsImre, ja, irónikus volt. :-)))
  ;-)”
 • 16. CsImre 2009. december 08. 10:14
  „Mellesleg van egy olyan sztereotípiám, hogy a falfirkáló fiatalok körében a sátánimádatnak nagyobb kultusza lehet, mint a munkásmozgalmi eszméknek, de ez csak feltételezés, persze.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabálytalankodó közlekedőkre vadásznak Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Folyamatos és fokozott ellenőrzést rendelt el a Hódmezővásárhelyi… Tovább olvasom