Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Wakeboard a bányatavon

Kishomok és Kopáncs határában, a homokbánya tőszomszédságában nem mindennapi látvány fogadja az arra járót. Óriási kötélpálya hálózza be az egyik tavat – amelynek vizét wakeboardosok hasítják. Ez az extrém sport hasonlít a snowboardhoz, csak annyi a különbség, hogy nem havas hegyoldalon csúszik a deszka, hanem egy kötéllel húzzák a vállalkozó szelleműt a tavon.
Egy kötéllel húzzák a vállalkozó szelleműt a tavon. Fotó: Tésik Attila
Most mindössze 15–16 Celsius-fokos a Kishomok és Kopáncs között lévő bányató vize. Ennek ellenére Kardos Viktor néhányszor megmártózott benne. A mezőtúri fiatalember nem éppen fürödni jött ide: kezdő wakeboardosként néha a vízbe pottyant.

Hogy mi is az a wakeboard? Egy deszkát csatolnak a versenyző lábára. Ezt követően leül a tó szélére, s jó erősen megragad egy kötelet. Pár másodperc múlva egy villanymotorral hajtott kábelpályához csatlakozva már hasítja is a tó vizét. Röviden ennyi a lényege ennek a nálunk még igencsak ismeretlen extrém sportnak.

A fent említett Viktor egyik barátja, Szűcs József, a többszörös magyar wakeboardbajnok hatására csatolt a lábára deszkát. A fiatalember kezdő, így örül, ha sikerül talpon maradnia, az ugrálós figurák még odébb vannak.

– Öt éve űzöm ezt a sportágat. Tizenhárom évet éltem az Egyesült Államokban, ott találkoztam vele először. Ez annyiban tér el az európaitól, hogy kábelpálya helyett motorcsónakkal húzzák a wakeboardost. Kint az óceánon rengeteg a hely, a benzin is jóval olcsóbb, mint nálunk – magyarázta a kishomoki pálya, teljes nevén a Sun City Wake-
board Vízisí Centrum egyik alkalmazottja, Pricz László.

A tengerparti hangulatot árasztó sporttelep első ránézésre igencsak furcsa látványt nyújt a homokbánya és a tanyák között. A kerítéssel körbevett területre tévedő nagyon nem is tudja, hová került. A parton felépített bár, zuhanyzók, öltöző és vizesblokk egy strandra emlékeztet, de a tó fölött húzódó kötélrendszer nem szokványos.

– Eddig a Balatonra, a Velencei-tóra vagy a fővárosba kellett utazni, ha hódolni akartam ennek az új szenvedélyemnek. Üzlettársammal közösen ezért úgy döntöttünk, megépítjük a dél-alföldi régió első wakeboardpályáját – mesélte az egyik tulajdonos, Bukovinszky Tamás. A 28 éves szegedi fiatalember szerint ez nálunk egyelőre még rétegsportnak számít. Elsősorban a fiatalokat érdekli, de akad egy-két idősebb wakeboardos is. Pedig semmi előképzettség nem szükséges hozzá. Az úszástudás se kötelező, mivel mentőmellény nélkül senkit nem engednek be.

Három oktató ingyenesen megmutatja az alapokat, aztán már lehet is vízre szállni. Csak vízálló, speciális ruhát kell hozni, a többi felszerelést helyben lehet bérelni.


Árak és programok

A wakeboardpályát egy órára 2 ezer 700 forintért lehet kibérelni. A kétórás jegy 4 ezer 500, a négyórás pedig 6 ezer 500-ba kerül. Egy teljes napra 7 ezer 500 forintot kell fizetni, de így nincs időhöz kötve a wakeboardozás. Egy teljes nyári szezonra is lehet jegyet váltani, ennek az ára 170 ezer forint. Bukovinszky Tamás szerint az első kezdőfelszerelés (deszka, kötések, védőruha) megvásárlására 100 ezret kell költeni. Egy profi cuccért azonban a félmilliót is elkérhetik. A II. Magyar Kupa futamnak június 17-én ad otthont a kishomoki pálya. A versenyen vízre száll a tavalyi év világbajnoka, Ékes Csaba is. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogatos vásárhelyi sárgulás

Egy röpke félórára megbénult tegnap kora délután a vásárhelyi belváros közlekedése. A Szegedi… Tovább olvasom