Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Yamahát vett a vásárhelyi zeneiskola

Hódmezővásárhely - Új hangversenyzongorát vásárolt a vásárhelyi Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, jórészt pályázati pénzből. A Yamahát jövő héten pénteken, koncerten mutatják be a közönségnek – de ekkor megszólal még a régi hangszer is, amely 45 éven át szolgálta az iskolát.
A régi, Blüthner márkájú hangversenyzongora nagyon sokáig, 45 évig szolgálta a vásárhelyi Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézményt, ezalatt több felújításon átesett. Tavaly azonban úgy döntött az iskola vezetése, ideje újat vásárolni, és ennek érdekében pályázatot nyújtott be. Az ezen nyert összegből, és az önkormányzat hozzájárulásával több mint 7 millió forintért vették meg az új hangversenyzongorát, amely nemrég érkezett meg az intézménybe – tudtuk meg Vágó János igazgatótól.

– Jelentős esemény ez a Péczely életében – fogalmazott Vágó. – Már nagy szükség volt az új hangszerre. A beüzemelés és a hangolás után tanáraink és növendékeink rögtön birtokba vették, gyakorolnak rajta. A nagyközönség előtt január 30-án este 6 órától az iskolában ebből az alkalomból tartandó koncerten debütál a Yamaha. Érdekes hangverseny lesz, mert még a régi Blüthner is szerephez jut – ezzel búcsúzik –, zongorára írt darabok, illetve nyolckezesek is felcsendülnek. Az iskolában tanító összes zongoratanár és néhány növendékünk is színpadra lép ezen az estén.

Ez a hangszer hétmillió forintot ér. Fotó: Tésik Attila
Ez a hangszer hétmillió forintot ér.
Fotó: Tésik Attila

Az öreg Blüthner a tanév végéig még a színpadon áll, utána az egyik teremben helyezik el, és 2009/2010-től már „csak" oktatási célokat szolgál. Az ezer fiatalt képző és ötven dolgozót foglalkoztató Péczely összesen tíz zongorával és öt pianínóval rendelkezik: tavaly vásároltak még, szintén pályázati forrásból, 750 ezer forintért egy digitálist is. De amint Vágó János elmondta: az egész „hangszerparkra" ráférne a frissítés. Az újonnan gyártottak jobb minőségűek, jobban szólnak, mint a régiek, vagyis réz- és fafúvósokra, ütősökre és vonósokra pillanatok alatt el tudnának költeni legalább 10 millió forintot.

Az anyagiak előteremtésére, a beszerzésre – az évi közel 100 millió forintos költségvetés mellett is – idén is maradnak a pályázati lehetőségek. Ez igaz a többi művészeti ágra is, hiszen a tánchoz használatos különböző népviseletek horribilis árúak, a színjátszóknak a jelmezek készíttetése sem olcsó, és költségigényes a tűzzománc- és a kerámiatagozat is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindszent már nem csak kocsmát árul

Hódmezővásárhely - 8 millióért kocsmát, 2,2 millióért lakóházat, illetve 550 ezerért belterületi… Tovább olvasom