Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Zaciba viszik az ezüstöt, az aranyat Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A lapunk által megkérdezett két vásárhelyi zálogházban a pénzügyi és gazdasági világválság miatt nem nőtt ugrásszerűen a forgalom, de azért tapasztalják az elszegényedés jeleit.
Az Andrássy utca és a Petőfi utca sarkán lévő zálogházban csakis arany ékszerrel foglalkoznak. Az ott dolgozó Dürgő Zsolt arról számolt be, hogy tavaly ősz óta inkább csökkent a forgalmuk. Ez a vásárlásra és a zálogba adásra – 1 és 3 hónapos futamidőre, ami szinte a végtelenségig hosszabbítható – is igaz. A folyamatot nem tudják mivel magyarázni.

Itt nemesfémekre (arany, ezüst, platina), valamint gyémánttal (brill) ékesített ékszerekre, tárgyakra folyósítanak kölcsönt. Foglalkoznak a zálogba vételtől – 1,5 és 3 hónapos futamidővel, hosszabbítani tulajdonképpen a végtelenségig lehet – a felvásárláson át az árusításig.

– Évekre visszamenőleg nincs összehasonlítási alapunk, hiszen még csak öt hónapja üzemelünk – közölte Rózsa Beáta ékszerbecsüs –, viszont a válság jeleit észleljük. Azt vettük észre, hogy az emberek hirtelen felmerült, váratlan problémák megoldására veszik igénybe szolgáltatásainkat. Ilyen lehet, ha egy kisebb vállalkozás átmeneti krízisbe kerül, a tönkrement hűtő vagy mosógép helyett újat kell venni, vagy a betegség és az azzal kapcsolatos megnövekedett kiadások. Összegét tekintve inkább kisebb tételekkel kopogtatnak nálunk, de olyan is akadt, aki megkérdezte: forgalmazunk-e befektetési célú aranytömböt? Egyelőre még nem, de tervezzük, mivel 10, 20 és 50 grammosra lenne kereslet.

Az Andrássy utcai zálogházban érzik a válság jeleit. Fotó: Tésik Attila
Az Andrássy utcai zálogházban érzik a válság jeleit.
Fotó: Frank Yvette

Minden réteg megfordul az üzletben: akad elegáns, drága autón érkező, jól szituált ügyfél, de olyan is, akiről rögtön megmondható, elzálogosítani jött, nem vásárolni. Olyan is előfordult, mondták, hogy egy fiatal srác egy nap alatt négyszer is betért hozzájuk, apróbb ezüst ékszereket hozott, amelyekért alkalmanként 3-600 forintot adtak.

– Az egyébként jellemző, hogy az ezüstöt néhány száz forintért is elzálogosítják, vagy eladják – mondta Rózsa Beáta –, ebből gondoljuk, hogy nagy lehet a baj, növekszik a szegénység. Ékszerek esetében még a kisebb, olcsóbb daraboknál is a zálogosítást választják, mert ezekhez a tárgyakhoz érzelmileg kötődnek.

Néhány sarokkal arrébb, a Könyves utcában lévő Icuka Használtcikk Kereskedés tulajdonosa, Gulyás Sándorné azt tapasztalja: sem eladni, sem venni nem jönnek hozzá. Nem kell az olcsóbb használt bútor, csillár, szőnyeg, és még hosszan sorolhatnánk a termékeket. Pedig szívesen megszabadulna az évek alatt felhalmozott készlettől. Arra gondol, hogy a rászorulók inkább a piacon maguk adják el értékeiket, így jutva egy kis pénzhez.

Váratlan vendégek

Anonimitást kérve egy nyugdíjas asszony elmondta, miért tért be a zálogházba. Ottjártunkkor éppen kiváltotta a korábban zaciba csapott ékszereket. – Váratlanul vendégeim érkeztek, és nyugdíjasként a pénzem napra be van osztva. Hogy ne maradjak szégyenben, négy gyűrűt zálogba helyeztem, az ezekért kapott több mint 30 ezer forintból tisztességesen elláttam a vendégeimet – mondta a nyugdíjas asszony.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

80 ezer forintot akart a dóci zsaroló

Hódmezővásárhely - Megfenyegette sándorfalvi ismerősét, és 80 ezer forintot követelt tőle egy 29… Tovább olvasom