Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Zenészeké a Bessenyei-díj Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A magyar kultúra napját díszközgyűléssel és a Bessenyei Ferenc Művészeti Díj átadásával ünnepelték szombaton Vásárhelyen. Idén Zoltán Péter klarinétművész, tanár és a Városi Fúvószenekar kapta a kétszeres Kossuth-díjas színészlegendáról, a város díszpolgáráról elnevezett elismerést.
1823. január 22-én fejezte be a Himnuszt Kölcsey Ferenc – ezen a napon ünnepeljük a magyar kultúra napját. Vásárhelyen díszközgyűlésen adják át helyi kötődésű művésznek, csoportnak a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat – szombaton immár harmadik alkalommal talált gazdára az elismerés.

– Az elmúlt évszázadok során sokszor csakis nemzeti kultúránk, nyelvünk védett meg minket kritikus helyzetekben, abból meríthettünk erőt támadásokkal szemben, majd az újrakezdéshez, hirdette összetartozásunkat. Egy nemzet akkor lehet erős, ha a kultúra beépül a mindennapi életbe – mondta köszöntőjében Lázár János polgármester. Hangsúlyozta: Vásárhely is mindig fontosnak tartotta a kultúra ápolását, ezért is kerültek előtérbe az ezzel kapcsolatos beruházások, fejlesztések. Bejelentette: indítványozza a közgyűlésnek, a Bessenyei-díjat ezután ne csak vásárhelyi és a városhoz kötődő művészek kaphassák meg, az egész Kárpát-medencéből kandidálhassanak rá.

Filmbejátszással, montázzsal megidézték a névadó színészóriás legemlékezetesebb színpadi és filmszerepeit. Özvegye, B. Élthes Eszter azt mondta: – Nagyon nehéz Feri után megszólalni, ezzel a pár kockával is bizonyította művészi és emberi nagyságát, és azt, a magyar színjátszás egyik, ha nem a legnagyobb egyénisége, alakja volt. Köszönöm szülővárosának, hogy ápolják az emlékét.

A 60 tagú Városi Fúvószenekar nevében Vágó László karnagy vette át az elismerést. Fotó: Frank Yvette
A 60 tagú Városi Fúvószenekar nevében Vágó László karnagy vette át az elismerést.
Fotó: Frank Yvette

A díjról

A vásárhelyi közgyűlés a színészlegenda özvegye, B. Élthes Eszter hozzájárulásával 2008 májusában alapította a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat, amelyet első alkalommal 2009. január 22-én adtak át. Az elismerést minden évben olyan kiemelkedőt nyújtó művészeknek ítélik meg, akik tevékenységükkel méltó módon képviselik a város híres szülötte szellemiségét.

Ezután Lázár János és B. Élthes Eszter átadta a Bessenyei-díjat Zoltán Péter klarinétművésznek, a Péczely Attila Zeneiskola tanárának és a Városi Fúvószenekarnak. Az 1978-ban alakult, 60 tagú együttes nevében Vágó János karnagy vette át az elismerést, amely mindkét kategóriában nettó 500 ezer forinttal jár, a város pecsétjével ellátott oklevél és Bessenyei-plakett mellett.

– Nagy megtiszteltetés és boldogság, hogy olyan elődök, mint Kónya Krisztina és Hegedűs Endre után megkaphattam a Bessenyei-díjat. Külön öröm, hogy szülővárosom ismerte el eddigi munkásságomat, művészetemet – mondta a 37 éves Zoltán Péter, aki tagja a Városi Fúvószenekarnak is. – A tapsok mellé ezzel a díjjal óriási erkölcsi elismerést kaptunk – fogalmazott Vágó János –, ami nagyon fontos a számunkra, és lendületet ad a folytatáshoz. Köszönjük és remélem, még sok örömöt szerezhetünk a vásárhelyieknek.

Himnusz-kiállítás

A díszterem előterében ismét megrendezték a Himnuszhoz kötődő, Nagy Ádám gyűjteményéből összeállított tárlatot, amelyet Árva László, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola Igazgatója nyitott meg. Megható és felemelő volt, hogy a jelenlévők felvételről, Bessenyei Ferenc tolmácsolásában hallgathatták meg Kölcsey Ferenc költeményét.

Olvasóink írták

 • 4. Én2 2011. január 27. 09:44
  „Jó, hogy még a nevét se tudják de mit várunk a délvilágtól.”
 • 3. HCS 2011. január 25. 12:32
  „Gratulálok a díjazottaknak!

  Elnézést kérek a karnagy úr nevében, aki nem Vágó László mint ahogy az a kép alatt szerepel, hanem János!”
 • 2. angyal1064 2011. január 24. 10:57
  „Gratulálunk a városi fúvószenekarnak,akik felejthetlenné tették a tavalyi Bethlen bálat csodálatos élő zenéjükkel!”
 • 1. Én2 2011. január 24. 08:21
  „Zoltán Péternek gratulálok régóta műveli a zenét és nagyon ügyesen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Művészeti díjakat adtak át Hódmezővásárhelyen

Zoltán Péter klarinétművész, tanár és a Városi Fúvószenekar kapta az idei Bessenyei-díjat. Tovább olvasom