Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Zeneszekrényt ért a szelvény

Lottókombi zeneszekrény – ezt a nem mindennapi nevet viseli az a masina, mellyel a mindszenti Kenderesi Jánosné gyarapította az Emlékpont gyűjteményét. A múzeum büféjében helyet kapó darabot a felajánló édesapja nyerte még egy 1964-es lottósorsoláson.
A vásárhelyi múzeum büféjében kiállított zeneszekrény egy része még most is működőképes
A Kékes márkájú televízió és a lemezjátszó már nem, de a rádió és az erősítő még működképes azon a régi „hifin", amely a vásárhelyi Emlékpont büféjében áll. A masinát a mindszenti Kenderesi Jánosné ajándékozta a múzeumnak.

A múzeum július 7-i megnyitója óta ezt a masinát tartják a legérdekesebbnek a látogatók. A hatalmas faváz nem csupán tévét, rádiót, lemezjátszót, hangszórókat és erősítőt rejt, hanem bakelitlemezeknek is kialakítottak benne egy tárolót. A figyelmes szemlélő pedig oldalt, a tévé alatt egy kis ajtócskát is észrevehet. E mögött pedig egy aprócska bárszekrény található, kétflaskányi és hatpohárnyi hellyel.

– Ez egy igen különleges darab, ugyanis boltban sohasem árulták, hanem direkt lottónyereménynek gyártották. Innen is kapta a nevét: lottókombi zeneszekrény – árulta el a mindszenti asszony.

A gyönyörű masinát a felajánló édesapja nyerte még 1964 júniusában. Mivel egyetlenegy számot sem talált el az ötből, így a nyeretlen szelvények sorsolásán vehetett részt, ahol már kedvezett neki Fortuna. Így került negyvenkét esztendővel ezelőtt Mindszentre a masina.

Kenderesi Jánosné: Ha a boltban is árulták volna ezt a masinát, akkor csak tízhavi fizetésemből tudtam volna megvenni. Fotó: Karnok Csaba
– A zeneszekrény igen drága volt. Ha jól emlékszem, 13 ezer forintba került. Ha hozzátesszük, hogy édesapám 2500 forintot keresett havonta, én meg kezdő tisztviselőként 1200-at vittem haza, akkor ez tényleg hatalmas összeg volt – folytatta Kenderesi Jánosné.

Az Emlékpont felhívását hallva gondolta azt a mindszenti család, hogy felajánlja a zeneszekrényt. Mivel eladni nem akarták, otthon pedig már nem fért el, örömmel hozták Vásárhelyre.

– Ezenkívül azért is döntöttünk így, mert rengeteg szállal kötődünk Vásárhelyhez. Két gyermekem itt érettségizett a gimnáziumban, valamint mind a mai napig sok ismerősünk él a városban, így igen sűrűn átjövünk – mondta végül az asszony.


Tízezredik látogató

Lázár János vásárhelyi polgármester tegnap köszöntötte a tízezredik látogatót az Emlékpontban. Papp Zsolt szegedi cukrász vásárhelyi kiadványokból, könyvekből álló csomagot kapott ajándékba. A szegedi fiatalember elmondta, Vásárhelyen született, s érdekli a város története. Ezért látogatott el a múzeumba. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszámolják a Drúzsbatelepet Mártélyon

Le kell bontaniuk a mártélyi üdülőterületen álló Drúzsbatelep üdülőtulajdonosainak az évtizedekkel… Tovább olvasom