Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Zöld szigetek Vásárhelyen

Ötvenegy hatalmas kerámia növénytartóval, illetve hat zöld szigettel találkozhatnak pár napja a vásárhelyi Andrássy utcán sétálók. A szigetekbe az évszaknak megfelelő növényeket ültetnek: most parkrózsát, tamariszkuszt. Nyáron oleanderek és szalmagyopárok, télen pedig hidegtűrő lucfenyők váltják őket.
Gömb alakú eperfák pompáznak majd a sétálóutcán Fotó: Tésik Attila
Új színfolttal gazdagodott a vásárhelyi belváros. A tavaszi parkosítás jegyében az Andrássy utca két oldalára kerámia növénytartókat helyeztek ki.

– Ez a város leginkább szem előtt lévő része. Ezért arra gondoltunk, hogy az eddigi sivár látványt kertészeti eszközökkel tegyük hangulatosabbá – nyilatkozta lapunknak Kis Katalin okleveles tájépítész mérnök, városi kertész.

A szakemberek fagyálló kerámiákat, valamint telített fából készült növénytartókat javasoltak. Ezeket az utca két oldalán úgy helyezték el, hogy ne zavarják a gyalogosforgalmat, se a parkolást.
Az 51 kerámiaváza egyenként nyolcvan centi magas, és ugyanennyi a felső átmérője is. Jelenleg gömb alakú eperfákat, aljnövényzetnek pedig borostyánt ültettek bele. A hat darab zöld szigetben pedig örökzöld fagyal, tamariszkusz és parkrózsa pompázik.

A szigetek változatosságot is hoznak. Ugyanis az évszakoknak megfelelő növények váltják majd itt egymást. Nyáron törzses oleanderek virágoznak benne, alattuk pedig szalmagyopárok díszelegnek. Télen – a karácsonyi hangulat jegyében – lucfenyők váltják a virágokat.

A tartókat úgynevezett geotextíliával szigetelik, táp- és vízmegkötő anyaggal dúsított komposztba ültetik a növényeket, felső rétegként pedig agyaggranulátumot, illetve fenyőkéregmulcsot kapnak. Hetente több alkalommal öntözik, és a kártevők ellen is védik őket.

– Amint az időjárás megengedi, idényvirágokat, például petúniát is ültetünk, valamint borókafácskákat. Azt szeretnénk, ha Vásárhely a jövőben egyre több zöldfelülettel gazdagodhatna – tette hozzá a városi kertész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakásfelújításra készül Vásárhely

Megvenné a vásárhelyi önkormányzat a munkaügyi központ épületét: lakásokat alakítana ki a házban. A… Tovább olvasom