Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Zöld út a vásárhelyi rehabilitációnak

Hódmezővásárhely - A kormány döntése értelmében Vásárhelyre kétmilliárd forint jut abból a több mint 12 milliárdos támogatásból, amelyet a dél-alföldi régió kap.
A kormány döntése értelmében Vásárhelyre kétmilliárd forint jut abból a több mint 12 milliárdos támogatásból, amelyet a dél-alföldi régió kap. A pénzből felújítják, bővítik a Tornyai-múzeumot, a PMK-t, az Alföldi Galériát, a református és a görögkeleti templomot, valamint új arculatot kap a Szántó Kovács János utca eleje, amit nemrégiben kereszteltek át Rapcsák András utcára. A beruházás 2008 elején indulhat.

A Tornyai János kulturális városrehabilitációs program öt olyan kulcsprojektet tartalmaz, amely meghatározó Vásárhely fejlődése szempontjából. A program nem csupán városszépítést, illetve épületrekonstrukciót takar, de olyan intézményeket is bekapcsol a település életébe, a gazdasági vérkeringésbe, amelyek eddig funkciójuknál fogva inkább passzívak voltak.

A Petőfi Sándor Művelődési Központ, a Tornyai János Múzeum, az Alföldi Galéria, a református ótemplom, a görögkeleti templom felújítása, bővítése, valamint a Szántó Kovács János utca Kossuth tér és Teleki utca közötti szakaszának – amelyet nemrégiben Rapcsák András utcára kereszteltek – átalakítása mintegy 2,6 milliárd forintba kerül. Az összeg nagyobb részét, kétmilliárd forintot a város megnyerte, a többi önrész.

A projektnek köszönhetően egységes képet kap a belváros. A Petőfi Sándor Művelődési Központnak a külső megjelenése és a színpad-technológiája is az ötvenes éveket idézi. Az épület belsejét átalakítják, valamint akadálymentesítik. Többek között új akusztikai rendszert és világosítóhidat kap.

A Tornyai-múzeumot nem csupán átalakítják, de új szárnnyal is bővítik. A modern építészeti környezet kialakításával és az új egységgel arra is lehetőség nyílik, hogy a nagyközönség számára eddig még ismeretlen értékeket is bemutatják, interaktív módon.

Az Alföldi Galériában is elsősorban a raktárban heverő művek okozzák a gondot. Ugyanis helyszűke miatt a látogatók elől elzárva tartanak sok festményt, műalkotást. A helyiségbővítés után a galéria teljes képet tud adni az elmúlt évtizedek alföldi képzőművészetéről.

A rehabilitációhoz tartozik még a református ótemplom és a görögkeleti templom felújítása is. A két épület külső-belső csinosítása mellett a környezetüket is átalakítják. Mindkét esetben egyeztetnek a fenntartó egyházakkal.

A program ötödik eleme a város egyik legfiatalabb utcájának, a Rapcsák Andrásnak a fejlesztése. A Szántó Kovács János utca a várost elkerülő és tehermentesítő út megépítését követően önkormányzati kezelésű lesz, így a Kossuth tér és a Teleki utca közötti része, vagyis a Rapcsák utcában kerékpárutat és sétálóutcát alakítanak ki. Ezt addig nem lehet megtenni, míg itt halad át a 45-ös főút forgalma.

Miután Vásárhely megkapja az állami támogatást, jövő év elején indulhat is a munka. A tervek szerint 2009. október 30-ára el is készülnek a belváros teljes felújításával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormánydöntésre várnak Vásárhelyen

Nem csupán a vásárhelyi helyőrségi klub, de más civil szervezetek is szívesen költöznének a kiürült… Tovább olvasom