Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Zöldségesek, piaci árusok a vásárhelyi utcákon

A nagyáruházak, zöldségesek, piaci árusok mellett utcai árusoktól is vehetünk zöldséget, gyümölcsöt és virágot Vásárhelyen. Az alkalmi standokra az idősek hozzák ki terményeiket. Mivel nagy részük kerékpárral, kiskocsival jön, csak néhány kilónyi árut tudnak egyszerre a belvárosba hozni, így szinte minden reggel elfoglalják a már megszokott helyüket.
A vásárhelyi Andrássy utca és Batthyány utca sarkán naponta két-három asszony kínálja portékáját. A földre terített nejlonról, valamint két zöld asztalról kiskerti terményeket vehetnek meg az arra járók.

– Peperében, valamint a kiskertemben termelek hagymát, zöldborsót, répát, babot, és még sok egyéb más zöldséget. Nyolc esztendeje járok ki az utcára árusítani azt, ami nem fogy el otthon – mesélte Martonosi Istvánné Klári néni.

Az idős asszony, mielőtt utcai árusításba kezdett, terepszemlét tartott a belvárosban. Megnézte, hol és mit kínálnak. Így elsőként a Szántó Kovács János utcában telepedett le a Pestinél, vagyis a mai Match üzletnél. Innen azonban a közterület-felügyelők elküldték. Ezért áttette székhelyét a főiskola elé, az Andrássyra. Klári néni szomszédságában Mészáros Lászlóné árul cserepes virágokat. Elárulta, hogy szívbeteg, ezért nem cipelhet nehezet. Egyszerre csak annyi növényt hoz, amennyi elfér kerékpárja kosarában.

Őstermelőknek lehet

Az önkormányzattól kapott tájékoztató szerint a vásárhelyi utcákon csak azok árusíthatnak zöldséget, gyümölcsöt, virágot, kik rendelkeznek őstermelői igazolvánnyal és van területfoglalási engedélyük. Azonban ezt ők sem tehetik meg bárhol, csak a számukra kijelölt őstermelői kispiacokon. Ilyenek a város 5-6 pontján vannak, például a már fent említett Andrássy és Batthyány utca sarkán, a Szerencse utcában, illetve a Fórum és a Mérleg ABC-nél. A közgyűlési határozat azt is kimondja, hogy közterületen csak az árusíthat, kinek van közterület-használati engedélye. Egyes élelmiszerfajtáknál, például tejtermékeknél még a tisztiorvosi szolgálat engedélyét is be kell szerezni az árusítás megkezdése előtt.

– Reggel fél nyolc felé jövök ki, és ha nincs nagyon meleg, akkor délig maradok. Sajnos naponta néhány cserepet adok el. Jó, ha összejön annyi pénz, amiből fél liter tejet és fél kiló kenyeret vehetek. De nem panaszkodom, mert ez is nagy segítség a 28 ezer forintos nyugdíjam mellett – magyarázta.

Elekesné Nagy Julianna a lelei úti tanyájukról hozza be a városba a tojást, paradicsomot, paprikát, egyebeket. Ő szereti ezt a „placcot", de a délutáni erős napfény miatt csak délig maradnak, mert megfonnyad az áru.

– Próbáljuk úgy adni, hogy vigyék. Nézze, nálam 22 forintba kerül egy tanyasi tojás. A boltban lehet, hogy olcsóbb, de nincs ilyen szép sárga – mutatja.

A fent említett hely mellett még az Andrássy utcai Spar előtt találkoztunk egy árussal, ki epret kínált. A fiatalasszony azonban nem kívánt nyilatkozni. A Szántó Kovács János utcai Matchnél pedig annak ellenére, hogy elvileg nem szabadna árusítani, mind a mai napig találkozhatunk egy-két árussal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várnak az önkéntes egészségpénztárral Vásárhelyen

A jogszabályok változása miatt egyelőre nem segítheti városi önkéntes egészségbiztosítási pénztár a… Tovább olvasom