Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Zsírból lesz energia

Hódmezővásárhely - Megújuló energiaforrásként hasznosítja novembertől az állati zsírt az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. vásárhelyi gyára. A 260 milliós beruházásra 130 millió forint támogatást nyertek. Ezzel a földgázköltség háromnegyedét takarítják meg.
Évi 30–50 millió forintot spórol a földgázköltségén az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. vásárhelyi gyára azzal, hogy novembertől az állati zsírt megújuló energiaforrásként hasznosítja. Minderre közel 130 millió forint uniós támogatást nyertek, amely a beruházás költségének fele – hangzott el tegnap az ATEV Zrt. gyárában tartott rendezvényen.

Egy nagy teljesítményű kazán beállításával negyedére csökkent a földgázfelhasználás, a többi energiát a zsírból nyerik – fogalmazott Szabó Gábor vezérigazgató-helyettes. Bár a fejlesztés nem teremt új munkahelyeket, viszont az is eredmény, hogy megtarthatják dolgozóikat. Jelenleg egyébként a vásárhelyi üzemnek 115 munkatársa van, és évente 70 ezer tonna állati hulladékot dolgoz fel.

Az idén nem csak a zsír feldolgozására költ a gyár. Kapacitásbővítésként a tollat is hasznosítják, amelyből fehérjeliszt készül. Szabó Gábor arról is beszélt, hogy az elmúlt években számos fejlesztést hajtottak végre Vásárhelyen. Saját pénzből átrakót építettek, ezzel megszűnt az az áldatlan állapot, hogy az udvaron, konténerben tárolják az állatok tetemeit. A beruházásokkal a városban és a környékén is sikerült jelentősen csökkenteni a gyárból kiáramló bűzt.

Olvasóink írták

 • 3. donfulig 2010. július 14. 21:03
  „Az a jó, hogy most egész nap 33 fok volt, s este mikor lehetne szellőztetni, akkor "nyomassák a szagot" :((”
 • 2. Filctoll 2010. június 30. 20:14
  „Osztán tessék mondani, ugye nem lesz büdös az a zsirelégetés? Mert én úgy gondolom, minden égésterméknek van valami szaga.
  Néha gyomorforgató a bűz a városban illetve a környező településeken. Ha még zsírt is égetnek, ugye nem lesz "lángos szag" az egész városban?”
 • 1. Norman_Bates 2010. június 30. 16:51
  „zsírból vonja ki a zenergiát , .....teccikéteni!?
  // Végre egy értelmes beruházás, bár akkor meg mit kezdtek eddig azzal a rengeteg zsírral?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyen lép fel a Budapest Klezmer Band

A világhírű Budapest Klezmer Band is fellép Hódmezővásárhelyen július 2-án, pénteken este 7 órától a Mezővárosi Zsidó Napok rendezvénysorozat egyik fő attrakciójaként az Alföldi Galéria udvarán. Tovább olvasom