Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Zsótér István: Ítéljen rólunk a város!

Mindszent - Másfél éve tartó botránynak vethet véget a bíróság hamarosan, amikor eldönti: legyen-e Mindszenten időközi polgármester-választás. A város első embere, Zsótér István a határozattól függetlenül azt szeretné, ha a testület feloszlatná magát, mondjanak ítéletet az emberek.
Másfél éve tartó botránynak vethet véget a bíróság hamarosan, amikor eldönti: legyen-e Mindszenten időközi polgármester-választás. A város első embere, Zsótér István a határozattól függetlenül azt szeretné, ha a testület feloszlatná magát, mondjanak ítéletet az emberek. Ellenfelei azt mondják, ha a bíróság úgy dönt, maradjon Zsótér, ők megpróbálnak vele együtt dolgozni. Ez eddig nemigen sikerült.

Jó ideig barangolhat a mindszenti városházán az idegen, ha meg akarja találni Zsótér István irodáját, mert az ő neve nincs kiírva. A kettes számú ajtó mögötti helyiségből jobbra nyílik a polgármester szobája. A belépőnek eszébe juthat az országos sajtót bejárt hír: amikor Zsótért távollétében leköltöztették irodájából a földszintre. Mindszent nem csak ebben volt „úttörő": itt indított először eljárást a testület azért, hogy a polgármesternek ne járjon betegsége alatt költségtérítés – a bíróság jogerősen döntött: jár. Az ellentét az előző ciklusban nem volt jellemző, csak 2006 óta. A tizenhárom képviselőből, ha kenyértörésre került sor, hat a polgármester mellé állt, hét ellene volt. Aztán egyre többször tört a kenyér, és a mérleg billent a fideszes képviselők felé, ők pedig úgy látják, a többségnek kell vezetnie a várost.

A jegyző, Hevesi Tamás is fideszes képviselőként került be a testületbe, később választották meg a törvényesség őrévé. Ez is ritkaság. De olyan sem volt még máshol, hogy a képviselő-testület megszünteti a polgármester tisztségét. Mindszenten ez történt január 15-én. A képviselők többsége úgy látta, Zsótérnak azért kell mennie, mert Polgármesteri hírlevelet jelentetett meg, ez szerintük újság, a lapkiadás pedig összeférhetetlen a városvezetői tisztséggel. Zsótér azt mondta, máshogyan nem tudta tájékoztatni az embereket, fellebbezett, a megyei bíróság fog dönteni. Vagy időközi polgármester-választást kell kiírni a településen, vagy minden megy tovább.

A polgármester úgy látja, vele együtt az egész testületnek le kellene mondania.
Fotó: Tésik Attila

Úgy, ahogy eddig. A Kossuth utcaiak például a minap csodálkozva nézték, hogy egy videós filmezi, amint valaki bedob egy levelet Zsótér István postaládájába. Mint később kiderült: a filmfelvétel azért kell, a polgármester ne tagadhassa le, hogy megkapta a tisztsége megszüntetéséről szóló határozatot. Zsótér erről azt mondja, az ülésen hangfelvétel nem készült, és jegyzőkönyvet sem adtak neki, ezért nem írta alá a határozatot. Ami messziről komédiának látszik, az közelről tragikus.

– A célegyenes felé tart ez az ügy – felelte kérdésünkre a független, de liberális indíttatású Zsótér István, aki 2006 őszén másodszor nyerte el a polgármesteri tisztséget, 1605 vokssal. Ellenfele, a fideszes Antal István 1479 szavazatot kapott. – Születni fog egy döntés, amely a tisztségemről szól. Sokan várták, hogy eljussunk idáig – de közben sok minden változott. Úgy látom, a képviselők többsége nem akarja folytatni ezt az őrületet, lenne rá esély, hogy más szellemben haladjunk. Csak a mindszentiek már nem úgy gondolnak erre a csapatra és rám, mint a választások idején: nincs már meg a közös erkölcsi bázis. Ezért gondolom azt, hogy az egész testületnek le kellene mondania, hadd ítéljenek erről a másfél évről a választók.

Antal István: Közeledtek az álláspontok

– Az elmúlt időszakban sok mindenben közeledtek az álláspontjaink; a polgármester úr is visszaköltözött az irodájába, új szekrénysort is kap majd – mondja Antal István fideszes képviselő. – Abban azonban nem értünk egyet, hogy a testületnek is fel kellene oszlatnia magát. Szerintünk az embereknek egy egész ciklus eredményeiről kell véleményt mondaniuk, a 4. év végén. Mi eldöntöttük: ha a bíróság úgy határoz, hogy Zsótér István folytassa, mi megpróbálunk együtt dolgozni vele.

Akik megosztottak. Akadnak, akik elmondják véleményüket a fórumokon, mások inkább kerülik a témát. A bankpalota megmentésére indított civil kezdeményezés pedig már azt mutatja, formálódik egy önkormányzattól független közélet Mindszenten, amelynek szereplői az összefogást mutatják föl értékként, szemben a „civódó politikusokkal".

A kérdésre, hogyan fognak együttműködni, ha nem lesz időközi választás, Zsótér azt mondja, végül úgy is lehet nézni a helyzetet, hogy ellentétük néhány kiemelt ügyre korlátozódik, és sok ügyben együtt döntöttek. Neki azonban ezután sem fog tetszeni az, hogy a testület eladta Vásárhelynek a HVSZ Rt.-s részvényüket a névérték alatt, hogy vásárhelyi intézményhez került a szociális ellátás öt alapfeladata. Aztán ott a hivatal néhány ügye, amelyek kapcsán feljelentést tett a rendőrségen, a csatornázás lakástakarék-szerződése, és még három polgári peres ügyük a bíróságon.

Ezzel együtt a város működik, és nekik azért beszélő viszonyban kell maradniuk. Lesz is elég feladat, hiszen az 1,1 milliárdos költségvetés mellett 250 milliós a forráshiány, és napi fizetési gondokkal küzd az önkormányzat. Ez pedig évtizedek óta nem fordult elő.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. anno 2008. február 16. 13:16
  „jó napot mindenknek!
  Azt hiszem itt óriási félreértések vannak!A kedves polgármester urat nem költöztette ki senki,sőt furni sem akarták!Egyszerűen csak meglepi készült neki,amit a t. nagyközönség elb...t!Igazi meglepetésként akarták feljavítani,kimeszelni és szép új bútorokkal berendezni az irodáját.A meglepetés oda!Remélem örülnek a rossz akarok!
  u.i:aki nem velünk ellenünk,megy az alagsórba!”
 • 42. akárki 2008. február 09. 23:09
  „Z+
  Nagybetűk nincsenek a gépeden , vagy nem találod őket ? A mondatokat nagy betűvel kezdjük !”
 • 41. Z+ 2008. február 08. 19:55
  „nem hiszem, hogy Szabó úr polgármester akarna lenni. nem hülye. ilyen városban? inkább juhász. ha meg 800 ezret keres meló nélkül, én nem sajnálom tőle. kétlem, de nem sajnálom. megcsinálta a maga szerencséjét. ha már itt tartunk, zsótér úr is. ő sem dolgozik sokkal többet, de kapja a summát, rendesen...”
 • 40. irkafirkász 2008. január 31. 00:26
  „Brutalfalanx...közlöm,hogy Mindszent város képviselőtestülete is narancsba öltözött,és itt senkinek az előéletére nem akarok utalást olvasni.Talán nem tudja,de minden Fidesz-es képviselőjelölt szórólapján volt egy rövidke esszé,amelyben a térség ellenzéki o.gy. képviselője azt ecsetelte,hogy miért megfelelő választás... "X" . Ha tehát a testületet szidja,Dr. Lázár itélőképességét vonja kétségbe.”
 • 39. bumeráng 2008. január 30. 16:42
  „Ha jól emlékszem , Baloghné, Mártély polgármestere szállt " ringbe" Lázár Úrral a képviselői tisztért! Kevés szavazattal maradt le a 2. fordulóban !”
 • 38. brutalfalanx 2008. január 30. 16:34
  „Igen ilyen Ember kell mindszentnek. Abból nem lehet baj ha nem csinál se”
 • 37. wura 2008. január 30. 14:49
  „Lázár csak saját magának segít. Mindent és mindekit bekebelzne, ha tehetné. Igaz, hogy Vásárhely efjlődik, de milyen áron? Lázár a népszerűségért még HAZUDIK is. Aki nincs benne a politikába az csak azt látja, hogy az önkormányzat ad. De hogy honnan a pénz senkit nem érdekel.
  Bacsa is és Hernádi is legalább megmaradt EMBER-nek. Tehát pont olyanok mint Zsótér.”
 • 36. brutalfalanx 2008. január 29. 23:53
  „Lázár mit ártott a Mindszentieknek?

  Jobb lenne, ha Bacsa vagy Hernádi lenne az OGY képviselő?

  Azért ezek helyett csak jobb Lázár!

  Mellesleg én azt látom, hogy Lázár segítene csak faszok a képviselők, és a polgármester is egy farok, mert nem használja ki Lázár kapcsolatait!”
 • 35. Raven 2008. január 28. 19:57
  „Hm most a fizetéseken vitáztok az eggyik az főállású polgár mester a másik csak társadalmi megbizatás:) Alpolgármesternek nem kell fizu hoz a bakbérlet + Tiszai homok a konyhára:) Polgármesterünknek meg kell fizu vagy ő is csinálja másodállásban és legyen főállású ügyvéd léehet azzal jobban keresne és csak salang lenne a polgármesteri fizu:)
  De szerintem nem ez a lényeg lényeg az is ki lessz a helyi tűzoltóelnök no elárulom Fekete Emil na nem a személyével van bajom de tuéajdonképpen azt se tudja mi fán terem az egész de sebaj:) hajrá
  Vissza térve Iboly anyira nem volt nekünk rossz csak a testülete volt szar mint most és igen birka nép a mindszenti még mindíg hissz a Lázáristáknak:) Én már nem:)”
 • 34. bumeráng 2008. január 28. 18:12
  „Nem a bútor körüli huza-vona a lényeg! Az csak egy kis . a többi mellett ill. a bútor takarásában! Sokkal lényegesebb,fontosabb dolgok vannak!”
 • 33. Bíborka 2008. január 28. 17:12
  „Nehogy elájulj a jótékonykodás miatt!Rafinéria van mögötte.Népszerűségre törekvő,/ és sajnos be is jön/ régen alkalmazott ámítás.A hozadéka politikailag több mint maga a tiszteletdíj összege.”
 • 32. brutalfalanx 2008. január 28. 15:27
  „Zsótér 500.000.-Ft keres! Ő mennyit jótékonykodik?

  Vagy már eleve az kegy, hogy bejár néha dolgozni?”
 • 31. wura 2008. január 28. 14:35
  „Az alpolgármester helyében én sem venném fel a pénzt. Ő ugyan is " ki sem lép a háza kapuján és 800.000.- Ft-ot keres" Tehát az önkormáyzati fizetés neki csak csepp a tengerben. Meg jótékonykodni is kell valamiből”
 • 30. brutalfalanx 2008. január 28. 13:32
  „A szekrénysort nem azért kellet kicserélni, mert már lógott rajta a bárszekrény ajtó? Valaki azt írta, hogy Zsótér alkoholista.
  Most jó, hogy a polgármester vissza kerül, vagy nem? A hozzászólások nem egyértelműek.
  Mellesleg ha jól tudom 25 ezer forintot keresnek a képviselők. Az alpolgármester meg, fel sem veszi a pénzt! Akkor, ki is a megélhetési politikus? Zsótér aki fél millát vesz fel a semmiért, vagy az alpolgármester aki nem vesz fel egy fillért sem.

  Természetesen Önök rögtön bebizonyítják, hogy ez így van jól , csak hát ez olyan fából vas karika.”
 • 29. Widéki 2008. január 28. 09:33
  „Ravennnénibácsi!
  A Mincenti nép naná, hogy birka!
  Megválasztotta Nagy***ű Ibolykát, aztán meg rakás fityiszistát a saját nyakára!
  Mostmeg sírtok?
  ÚGYKELLNEKTEK!”
 • 28. Raven 2008. január 28. 07:39
  „Tisztelt agodalmaskodó sporolók:)

  Ha nem tünt volna nektek fel minden eggyes üllés a pénzkidobásról szólt és ha kellet akkor egyhéten 2-3 is volt na nem a sporolás jegyében:) Szerintem a két polgármáster jelölt kérte az újszekrénysort csak elfelejteték, hogy a törvény nem feltétlen velük van és lehet fityiszt is mutat nekik:) kérdem én ha foráshiányosak vagyunk akkor mért kell pazarolni a város pénzét? kédm én hova lett a könyvtár ára? kérdem én az egész évi tavalyi költségvetés hova lett tételesen láta valaki levezetve mit vettünk belőle és kinek? hol van a tiszai homok ára? és kérdem én meddig lesznek a hatalmaskodók feletünk? enyire birka lenne a Mindszenti derék nép, hogy eltürjük őket én nem ha kell tüntek is ellenük. Apropó egy ujabb hír nekünk napvilágot még nem látott de tervben van elakarják adni a köztér 5 szám alatti bérlakásokat am még bérlakás de a tisztelt képviselőknek nem jó a fügetlen szakértő mivel alacsonyra becsülte az amúgy rossz állapotban lévő lakásokat a rossz állapotban lévő házban. Nekik egy saját szakértő kell aki magasra teszi az ingatlan árakat. Mégegy kérdés kinek kell az apár lakás? ha nem a benne lakónak akkor kinek? Ja ajánlom figyelmbe a jegyző úrnak a lakás törvény olvasgatását érdekes tanulmány:)”
 • 27. egyetértő 2008. január 27. 18:07
  „Jogos irkafirkász felvetése.
  Ahol többszáz milla a hiány, ott spórolni kellene. Irodai célra maximálisan elég egy olcsó max. P4-es gép is. Ezt valóban ki lehet hozni monitorral együtt max 100-ból. Op.rendszernek meg irodai célra tökéletesen megfelel akár egy ingyenes ubuntu linux is + szintén ingyenes openoffice csomag.”
 • 26. irkafirkász 2008. január 27. 17:46
  „Egy apró kérdés:mi lesz a régi szekrénysorral? Annyira használhatatlan,hogy tüzelő gyanánt szétosztják a rászorulók között? Vagy egy másik dolog,ami régóta a bögyömben van:csont nélkül megszavazták,hogy 600 ezer forintért informatikai fejleszt az önkormányzat. Vesznek/vettek 2 db asztali gépet,meg 1 laptop-ot. Még mielőtt elkezdődne a magyarázkodás,a monitor,az oprendszer nem része a gépnek,ennyi volt a Mindszenti Hírek-ben. Irodai célra 60 ezer forintból tökéletes gépet lehet összeállítani,míg egy belépő szintű noteszgép 100 ezer forint körül van. Ezek után nem akarok siránkozást hallani,hogy szegény az önkormányzat,mert mindezt harmadából megoldhatták volna,de valamiért nem néztek utána,hogy mi mennyibe kerül.”
 • 25. Widéki 2008. január 27. 08:27
  „Csatlakozom az előttem szólóhoz!
  Zsótér úr a szép új szekrénysor mellett valószínúleg nemcsak a falnak lesz füle...
  abban az épületben egy poloska- és patkányirtás is elkelne, azután jöhet az új választás!”
 • 24. biborka 2008. január 27. 07:26
  „Gyomorforgató! "Őskommunistáznak" majd átveszik módszereiket!
  Leskelődnek,videóznak. III/III-as módszer! Mi következik még?Majd kiderül, a visszaadott iroda és butorzata rejtett kamerázva,poloskázva van.Felháborító a "mindent a hatalom megtartása érdekében"viselkedésük.”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csomagot kaphat a beteg a vásárhelyi kórházban

Hódmezővásárhely - Múlt szerda óta teljes a látogatási tilalom a vásárhelyi Erzsébet-kórházban. Kivételes esetben az osztályvezető főorvosok mégis beengedhetnek hozzátartozókat. Tovább olvasom