Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Zsótér István kíváncsi, levizsgázik-e a jegyző

Jövő március 8-áig kér halasztást a mindszenti képviselő-testülettől jegyzői szakvizsgája teljesítésére Hevesi Tamás. Zsótér István polgármester szerint Hevesi rosszul értelmezi a vonatkozó előírást, mert ha most nem vizsgázik le, akkor automatikusan megszűnik jegyzői megbízása.
Jövő március 8-áig kér halasztást a mindszenti képviselő-testülettől jegyzői szakvizsgája teljesítésére Hevesi Tamás. Zsótér István polgármester szerint Hevesi rosszul értelmezi a vonatkozó előírást, mert ha most nem vizsgázik le, akkor automatikusan megszűnik jegyzői megbízása. Hevesi Tamás ma, az előterjesztésével foglalkozó testületi ülés napján áll a vizsgabizottság elé.

Nincs politikai uborkaszezon Mindszenten. Az újabb érdekes témát az az előterjesztés adja, melyet a csütörtökön tárgyalnak a képviselők. A Hevesi Tamás jegyző által készített javaslat arról szól, az előterjesztő kéri, hosszabbítsa meg a testület a jegyzői szakvizsgjának letételére vonatkozó határidőt.

Ma vizsgázik a jegyző

Jegyző csak abból lehet, aki jogi vagy közigazgatási szakvizsgát tett. Hevesi Tamás elmondta, a szegedi egyetem jogi karán 2004-ben végzett, jogi szakvizsgát azonban csak három év gyakorlati idő után tehet. A két részből álló közigazgatási vizsga választott részét már sikeresen teljesítette, a kötelező részét pedig ma próbálja meg.

– Azért terjesztettem be ezt az anyagot, mert két, e feladat ellátásának szabályairól rendelkező jogszabály is érvényben van. Az egyik azt mondja ki, hogy három éven belül kell letennie a közigazgatási szakvizsgát a köztisztviselőnek, egy másik pedig arról rendelkezik, hogy a jegyzőnek kinevezett köztisztviselőnek erre csupán a kinevezésétől számított egy esztendő áll a rendelkezésére. Állásfoglalást kértem ez ügyben a Dél-alföldi Regionális Közigazgatási Hivataltól. A szakvéleménye szerint esetemben nem a 2004. augusztus 1-jén kezdődő köztisztviselői jogviszonyomtól kell a három éves határidőt kiszámítani, hanem a jegyzővé választásomtól, azaz az idén március 9-étől az egy esztendőt – indokolta lapunak előterjesztését Mindszent jegyzője. Hevesi Tamás szerint ezért neki, nem idén augusztus 1-jéig, hanem csak jövő március 8-áig kell levizsgáznia.

A szintén jogász végzettségű, korábban ügyvédként dolgozó Zsótér István véleménye szerint a jegyző előterjesztésében „óriási a csúsztatás".
– A jegyző úr áthelyezéssel került a vásárhelyi önkormányzattól Mindszentre, azaz, folyamatos a közalkalmazotti jogviszonya, ezért augusztus 1-jén letelik az a határidő, mely alatt a kötelező közigazgatási szakvizsgát le kell tennie. Ha most csütörtökön valamilyen oknál fogva nem sikerülne ez, akkor automatikusan megszűnne a jegyzői megbízása, s munkakörére új pályázatot kellene kiírni – mondta Zsótér István. – Nem tudom, miért nem bízik magában – tette hozzá –, de az előterjesztése megítélésem szerint csak arról szól, hogy időt szeretne biztosítani magának. Rosszul értelmezi a jogszabályt, hiszen a vezető tisztségviselőkre vonatkozó egy év nem a három fölött jár, hanem épp ellenkezőleg, rövidebb határidőt jelent nekik a beosztottakhoz képest.
A polgármester hozzátette: a közigazgatási hivatalhoz fordul, ha a jegyző nem teszi le ma a szakvizsgáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villamos erőművet avattak Hódmezővásárhelyen

Száz százalékban a kommunális szemétből fejleszt áramot a tegnap hivatalosan is átadott vásárhelyi… Tovább olvasom