Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Zuhanás a szociális otthon ablakából: kiesett vagy kilökték?

Hódmezővásárhely - A közelmúltban történt a vásárhelyi Szivárvány Szakosított Szociális Otthonban: az egyik ápolt – a hivatalos verzió szerint – kiesett, kiugrott a földszinti ablakon, míg a család állítja, egyik társa lökte ki a kihajoló Krisztiánt.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Az egyik vasárnap, mikor édesanyám bement Krisztiánt meglátogatni Vásárhelyen a Szivárvány otthonba, azzal fogadták, hogy kiugrott a földszinti folyosói ablakon – mesélte Andrea, Krisztián nővére. – Ezt nem akartuk elhinni, a többi gyerek elmesélte, hogy az egyik társa lökte ki, miután kidobta a papucsait, és az öcsém kihajolva azt nézte, hová estek. Kiderült számunkra: az eset alkalmával nem volt személyzet a közelben, ellenőrizetlenül hagyták a gyerekeket, nem tudták, mi történt. A srác, aki kilökte – úgy tudjuk –, agresszív, az ápolók is alig bírnak vele, el kellene különíteni.

A 27 éves Krisztián betegen született, nem tud beszélni, mozgásában is korlátozott kissé, a baleset után pedig, mivel alaposan megütötte magát, ideiglenesen tolószékbe kényszerült. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz, azon belül a kisteleki Napsugár Otthonhoz tartozó Szivárvány Szakosított Szociális Otthonban eddig még nem fordult elő hasonló eset. A vásárhelyi intézmény vezetője, Bereczki Hajnal elmondta: a súlyos értelmi fogyatékos Krisztián állapotából következően nem mérhette fel jól a veszélyt, és a papucsai után menve egyszerűen kilépett az ablakon. Tíz percen belül jött a mentő, vizsgálatra beszállította a kórházba, szerencsére csak kisebb sérüléseket szenvedett. A történtek miatt azonban megfontolandó, bár nem kötelező, hogy a földszinti ablakokat is rácsokkal lássák el – mondta Bereczki Hajnal.

– A vizsgálat azt derítette ki, hogy a mentálisan erősen retardált Krisztián kidobott papucsai után ugrott ki az ablakon. Az eset műszakátadáskor történt, ezért ápoló nem tartózkodott a közelben, két ellátott volt a szemtanú, vagyis a kollégák nem letagadni akarták, egyszerűen nem voltak ott, nem értesültek róla – ismertette a belső ellenőrzés eredményét Berta Árpádné, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei vezetője, aki azt is közölte: azt az ápoltat, aki a balesetet közvetetten okozta, másik osztályra helyezték, pszichiátriai megfigyelés és gyógyszeres kezelés alatt áll.

Olvasóink írták

 • 18. _csutak_ 2013. augusztus 28. 23:54
  „@Óperenciás:
  Nem vállalnám pénz nélkül!
  *
  @killust:
  Ha ráérsz akkor fussunk össze, mert tudok pár olyan papírt mutatni, ami az ellátással kapcsolatos és amit a köjál jogutódjával folytatott levelezésemkor válaszként kaptam!
  Én barátom nem a levegőbe beszélek mit ti!
  Én a legfőbb ügyésztől kezdve végigjártam párszor ezt a küzdelmet, mert ex kedvesem révén belelátok abba ami ma folyik a betegellátás egy részén. Láttam Alzheimer kórós rokon látogatásakor valójában mi folyik a zárt osztályon, én inkább kiugranék az ablakon a nyolcadikról, mintsem oda a lában betegként betegyem!
  Nem az orvosok a felelősek ezért hanem az anyagiak végletes elvonása!”
 • 17. tol 2013. augusztus 28. 23:34
  „zuhanás a földszinti ablakból...nagy utazás...van, akinek csak ennyi jutott...”
 • 16. eternette 2013. augusztus 28. 21:41
  „15. a,harmad annyi ápoló van, mint kellene, szegényeknek a belük lóg a sok melótól...mindez éhbérért.
  b, Nem a mostani kormány tette tönkre az eü-t, hanem sorban mind...
  c, tudtommal nem én vagyok leszázalékolva, és egyelőre az eszemért fizetnek engem
  d, nekem nincs vezérem, nem járok szavazni, mert "...egyik kutya, másik eb...". Te viszont elárultad sokszor, merre húzol.”
 • 15. queenmargareth1 2013. augusztus 28. 19:47
  „ui:beteg emberek nem tudnak csak úgy mindenre odafigyelni, ezért vannak kórházakban, otthonokban, intézetekben!Erre foglalkoztatnak képzett embereket!Akik fizetést kapnak érte, hogy mennyit, kérdezd vezéred.Nem az én hibám, hogy tönkre vágta az eü-t is.Betegesen függsz tőlem, amit zaklatásnak is felfoghatnék, ha nem tudnám:sajnos beteg vagy.Ez korral járhat, örökölhető stb.De kezelhető.Sok sikert és egészséget, erőt mindehhez!”
 • 14. queenmargareth1 2013. augusztus 28. 19:26
  „13. eternette 2013.08.28. 19:03 feküdj be te, mert betegesen üldözési mániád van.Néha olvashatnál más hozzászólást és rájönnél te több emberbe rúgsz. Én tényt írtam.De, ha szerinted megengedhető, ami pl most történt a II. kórházban, hogy egy beteg nőre rámászott egy beteg férfi és csókolgatta, fogdosta, ráfeküdt hajnalban és erre ébredt fel a hölgy akkor legyen. Elmondtuk mi történt a válasz nem megnyugtató. Tehát az, hogy vigyázzanak a betegek egymásra.Ha én írok valamit van alapja.”
 • 13. eternette 2013. augusztus 28. 19:03
  „8. mindenkibe belerúgsz? Menj el oda dolgozni egy hónapra, azután vagdalkózz. Ezt a munkát te is el tudnád végezni. Te többet kapsz a láblógatásért, mint az ápolók 8 órai munkájukért.”
 • 12. Óperenciás 2013. augusztus 28. 18:28
  „Jártam már a Szivárványban.
  Minden elismerésem azoknak akik ott és hasonló helyeken dolgoznak!
  Szerintem rendkívül megterhelő.
  Én semmi pénzért sem vállalnék ilyen jellegű munkát.”
 • 11. killust 2013. augusztus 28. 13:03
  „csutak csak vagdalódzik a vakvilágba, bár az ápolókat megválogatnám!”
 • 10. killust 2013. augusztus 28. 13:00
  „Hm.. igen , kártérítés, vaj´ az a testvér kéri aki soha nem látogatta a fiút , most fellángolt a testvéri szeretet? No ennyit a kártérítésről,féltésről. Fegyelmi bizony kell!”
 • 9. y-akta 2013. augusztus 28. 12:01
  „Igen, legyen kártérítés és fegyelmi, mert az a dolguk, hogy vigyázzanak a sérült gyerekekre. Aki munkaidőben ráér fészezni, azt a vezetőjével együtt rúgnám ki.”
 • 8. queenmargareth1 2013. augusztus 28. 11:35
  „6. jozkó 2013.08.28. 10:55 ...jön a lekötés és az koktél injekció.Így alvás lesz és megnyugodhatnak az ápolók.Lehet facebook-ozni tovább.”
 • 7. pachakuti 2013. augusztus 28. 10:55
  „Egy jó kis kártérítési igényt látok az eset mögött.”
 • 6. jozkó 2013. augusztus 28. 10:55
  „Egyébként pedig mindegy, kiesett vagy a társa lökte ki...
  Az önmagukra és a társaikra vigyázni nem tudó ápoltakat felelőssé tenni nem tudják, szakszerű és folyamatos ápolás, felügyelet híján valószínű, hogy jön a rács vagy a ketrec...”
 • 5. queenmargareth1 2013. augusztus 28. 10:48
  „sok mindent titkolnak még ilyen intézmények...”
 • 4. Óperenciás 2013. augusztus 28. 10:39
  „_csutak_ neked kellene kezedbe venned az ellátást!”
 • 3. waterbear 2013. augusztus 28. 10:33
  „Műszakváltás és elmeháborodottak, mint tanúk.. akár a politikusok, az igazság közelében sem járnak, de jó kis cirkusz...”
 • 2. Roland1000 2013. augusztus 28. 10:28
  „A gyerekek azt mondták el, hogy az egyik társuk lökte ki..., az igazgatónő azt mondta, hogy a gyerek magától ugrott a papucsok után... Na igen: a gyerekek ott voltak, felnőtt azonban egy sem... Vajon kinek kéne hinni? Én a gyerekeknek hiszek...”
 • 1. _csutak_ 2013. augusztus 28. 09:50
  „A hazai mentálhigiénés ellátás állapota nem éri el a XIV. Lajos korabeli ispotályok színvonalát :(”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazatértek Koszovóból

Egyperces néma főhajtással emlékeztek meg kedden a vásárhelyi laktanyában a Koszovóból visszatérő katonák társukra. Tovább olvasom