Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

15 fokkal érkezett a januári tavasz Szegedre

A szerkesztőség hőmérője hétfő délután a kora tavaszra jellemző 15 fokot mutatott, a belvárosban játszó gyerekeket és a télikabátot otthon hagyó fiatalokat láttunk. Hétvégére már legfeljebb 3 fokra és hóra számíthatunk.
– Huh, de jó idő van! A sapkámat sem vettem fel – mondta kora délután kollégánk, amikor megérkezett. A szerkesztőségünk előtti hőmérő 15 fokot mutatott. A belvárosban is kigombolt kabátban járkáló fiatalokat és vidáman szaladgáló kisgyerekeket láttunk.

Vakucz Mihályné az egyik Tisza-parti játszótéren hintáztatta unokáját, Lucát. A nagymama elmondta: szerinte csalóka az idő, ezért nem merte lengébben öltöztetni a kislányt.
Fotó: Kuklis István
Úgy tűnik, a kávézók és éttermek sem hittek a hirtelen jött kora tavaszias időjárásnak, hiszen alig találtunk a belvárosban olyan helyet, ahol kipakolták a székeket, asztalokat. A Kárász utcán például egyet sem. A TIK előtt szólítottuk meg Fazekas Andreát, aki vállára dobott kabáttal sietett a könyvtárba. – Örülök a tavaszias időnek, bár én már az igazi tavaszt várom, amikor már nincsenek vizsgák – mondta nevetve az egyetemista lány.

A Nyugi kávézóban is hasonló véleménye volt Tóth Ferencnek, aki barátjával, Hajas Balázzsal ivott egy kávét a kerthelyiségben. Nem sokkal előtte még a Föld belső folyamatainak ismeretéből tett vizsgát. – A télikabátot ma reggel otthon hagytam, örülök a jó időnek – mondta a fekete bőrdzsekit viselő fiatalember. A Dóm téren is padon üldögélő fiatalokat és unokákat vidáman sétáltató nagyszülőket láttunk.

Dohány Rita meteorológus szerint a mai volt a hét legmelegebb napja, ezután fokozatos lehűlésre számíthatunk.

– Az elkövetkező egy-két napban maximum 5-7 fok körül mozog majd a hőmérséklet, pénteken pedig már havazás is várható. A hétvégén a hőmérő higanyszála pedig maximum 3 fokig kúszik majd fel, éjszaka fagyra lehet számítani – tájékoztatta lapunkat a Szegedi Magaslégköri Obszervatórium meteorológusa.
Fotó: Kuklis István
Az orvos tanácsa
Józsa Terézia háziorvos azt tanácsolja, hogy a hideg időben mindenki öltözzön melegen, ügyeljen arra, hogy a cipője ne csak meleg, hanem csúszásmentes is legyen. – Védőitalként javaslom a forró teát, különösen a zöld teát, mert annak hatóanyagai lassabban szívódnak fel. Az időjárás változásával mindig stresszesebbek az emberek, különösen azok, akik érzékenyek a fronthatásokra. Ezért fontos, hogy pótoljuk a szervezetünkben a D-vitamint, ügyeljünk a fényviszonyokra és arra, hogy milyen színekkel vesszük körül magunkat – mondta Józsa Terézia. Hozzátette: amikor változik az időjárás, a szív- és érrendszeri, valamint a pszichés megbetegedésekkel küzdőknek különösen ügyelniük kell az egészségükre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kemény mínuszokkal támad újra a tél

Kemény mínuszokkal támad újra a tél
A következő napokban továbbra is főleg esőre kell készülni, a hét második felében azonban újra téliesre fordul az idő. Tovább olvasom