Időjárás

2013.11.25. 09:11

Kedd hajnalra szinte teljesen megszűnt a havazás

Éjjel a Mecsekben esett a legtöbb hó, a magasabb helyeken a hó vastagsága ott eléri a 7-8 centimétert, míg a Bakonyban 2 centiméternyi hullott.

MTI

Kedd hajnalra szinte teljesen megszűnt a havazás

Hajnalra szinte teljesen megszűnt a havazás, az autópályák mindenütt jól járhatók - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-vel.

A közútkezelő közleményében ismerteti: az Útinform szolgálat kora reggeli összesítése alapján éjjel a Mecsekben esett a legtöbb hó, a magasabb helyeken a hó vastagsága ott eléri a 7-8 centimétert, míg a Bakonyban 2 centiméternyi hullott.

Az ország nagy részén fagypont körüli a hőmérséklet. A magasabban fekvő területeken előfordulhatnak síkosabb útszakaszok, ezeken az üzemmérnökségek megkezdték a síkosságmentesítést, kora reggel több mint 50 munkagép dolgozott az utakon.

A fő- és az alsóbbrendű utak burkolata a Dunántúl és az Alföld déli megyéiben, a Bakonyban és Sárvár környékén, valamint Pest megyében, a Pilis térségében még sokfelé vizes vagy nedves, máshol már felszáradóban van vagy száraz. Az autópályák mindenütt jól járhatók, az M6-os és az M60-as autópályák Tolna és Baranya megyei szakaszai sónedvesek.

A látási viszonyok általában jók, sűrűbb ködöt csak Szolnok környékéről jeleztek, a látótávolság 200-300 méter közé csökkent, Kápolnásnyék és Salgótarján térségében erősen párás a levegő. A Dunántúlon sokfelé erős széllökések lassítják a haladást. Szombathely, Nagyatád térségében viharos erejű a szél.

Vas megyében a Rába, a Répce és a Pinka áradása miatt lezárt útszakaszok száma is csökkent, már csak Bük és Acsád, valamint Molnaszecsőd és Döröske között van érvényben teljes útzár, Pinkamindszent és az országhatár, Vasszentmihály és Csörötnek, továbbá Gór és Bő között pedig félpályás korlátozás van érvényben.

A következő napokban is reggelente fagypont körüli hőmérséklet várható, ezért a társaság arra kéri a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek, utazás előtt mindig tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezt megtehetik a cég Útinform osztályának és megyei diszpécserszolgálatainak munkatársainál, az elérhetőségek megtalálhatóak a www.utinform.hu oldalon.

Több megyében vizesek, nedvesek, néhol havasak az utak

Országszerte több megyében vizesek, nedvesek a fő- és mellékutak, Kaposvár környékén az alsóbbrendű utakon havas szakaszokra is számítani kell. Az autópályák jól járhatóak - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn kora este.

Közleményükben azt írták: Kaposvár, Pécs, Mohács, illetve Solt, Kiskőrös és Baja térségében havazik. Szállingózik a hó Somogy és Tolna megyében, valamint Kecskemét környékén, Hódmezővásárhelynél havas esőre kell számítani.

Az Útinform szolgálatának este fél 6-os összesítése alapján Zala, Somogy, Veszprém, Tolna és Baranya, illetve Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében vizes, nedves a fő- és mellékutak burkolata. Kaposvár környékén az alsóbbrendű utakon havas szakaszokra is számítani kell.

Az autópályák jól járhatóak, többnyire vizesek, nedvesek, néhol felszáradóban vannak.

A látótávolság kielégítő, néhány helyen párás a levegő. Solt és Kiskőrös környezetében közepes (100-300 méter közötti) a belátható útszakasz. A Dunántúlon és az észak-keleti országrészben erős széllökések lassítják a haladást - írta a közút, hozzátéve: viharos erejű a szél Szombathely, Győr, Veszprém és Sárvár térségében.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 93 üzemmérnökségén az éjszakai órákban is kettes készültség lesz érvényben, szükség esetén bármikor bevethetőek lesznek a munkagépek és a szakemberek is - hangsúlyozták.

A közútkezelő továbbra is fokozott óvatosságra inti a közlekedőket. Azt kéri, hogy utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, elérhetőségeik megtalálhatók a www.utinform.hu oldalon.

Behavazott a Mecsekben. Fotó: MTI (galéria)



Délutánig nagyjából öt centiméter hó esett és mínusz öt fok van Dobogókőn

Hétfő reggel óta 3-5 centiméternyi hó esett a Pest megyei Dobogókőn, ahol jelenleg is havazik, s mínusz 5 fokot mutat a hőmérő - tájékoztatott a helyi sícentrum vezetője.

[namelink name="Lőrincz László"] közlése szerint ha ilyen marad az idő, a hó vastagsága reggelre akár a 30-50 centimétert is elérheti, ám a porhó síelésre még nem alkalmas.

A 24 óra alatt lehullott hó mennyiségét tekintve a hat évvel ezelőtti egyik december végi nap tekinthető abszolút rekordnak, ekkor rövid idő leforgása alatt 70 centiméter esett. A sícentrum vezetője szerint emlékezetes marad az idei március 15-e is, amikor 60 centiméter hó hullott, majd pár nap múlva további 40 centiméterrel lett vastagabb a hótakaró.

Az ország első, 1923 óta üzemelő sípályája az idén komoly felújításon esett át, ám hogy mikor avathatják fel a modernizált létesítményt a téli sportok kedvelői, azt egyelőre nem lehet tudni. A nyitás feltétele, hogy legalább 25-30 centiméteres, jó minőségű, síelésre alkalmas hó fedje a lesiklópályákat - mondta Lőrincz László.

Az országban többfelé havazik és erős szél fúj

Az országban többfelé, így Tapolca, Kisbér, Tatabánya, Kiskőrös és Baja térségében havazik, Kápolnásnyék környékén intenzíven esik a hó. Kiskunhalas és Szeged környékén havas esőre kell számítania a közlekedőknek, és sokfelé erős szél fúj - tájékoztatta az Útinform hétfő déli adatai alapján a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője az MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor elmondta, a főutak burkolata latyakos Tatabányánál, vizes vagy nedves Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Veszprém megyében.

A mellékutak Szentendrénél havasak, Tatabánya környékén pedig latyakosak. Az M1-es autópálya Bicskénél sónedves - tette hozzá.
A Dunántúlon és a középső országrészben néhány helyen párás a levegő. Közepes - 100-300 méter - a belátható útszakasz Tatabánya, valamint Kiskőrös környékén.

Közepes vagy erős széllökésekre kell számítani az autósoknak a Dunántúlon, illetve Csongrád és Békés megyében. Viharos széllökéseket jelentettek Szombathely, Sárvár, Pápa, Csorna, Győr, Veszprém, Szántód és Harkány térségéből.

Négy centis hó Kékestetőn

A hétfő hajnalban kezdődött havazás következtében mintegy 4 centiméter vastagságú hótakaró alakult ki az ország legmagasabb pontján, Kékestetőn - tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat kékestetői obszervatóriumának ügyeletes észlelője az MTI-t.

A szakember elmondta, hogy az éjszakai eső alakult át a Mátrában hóeséssé, amely hétfőn reggel is folytatódott.

Azzal számolnak, hogy a mínusz 2-3 fokos hidegben megmarad, sőt vastagabbá is válik a hótakaró, mivel további havazásokra számítanak - tette hozzá.

Hétfő reggel már havazott a Mátrában

Havazott a Mátrában hétfő hajnalban, a friss hó vastagsága 1-3 centiméter - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője az MTI-vel.

[namelink name="Pécsi Norbert Sándor"] tájékoztatása szerint az autópályák, a fő- és mellékutak latyakosak, vizesek, a térségben jelenleg is szálingózik a hó vagy havas eső esik, a látótávolság helyenként csupán 50-100 méter.

A közleményben arra kérik a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal vezessenek, és mielőtt útnak indulnak, mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról Heves megyei diszpécserszolgálatnál vagy a www.utinform.hu oldalon.

Kövesse és kommentelje a cikkeinket a Facebookon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!