Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

A hétfő délelőttöt kell kibírni

Szeged - Délutántól már távozóban lesz a hideg légörvény. 17-23 fokra számíthatunk ma.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfői veszélyjelzése szerint a nap folyamán várható jelentős mennyiségű csapadék miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megyére, valamint Budapestre adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 milliméternyi eső hullhat. Az érintett tizenhat megyében a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A Kárpát-medencétől délnyugatra lévő hideg légörvény csak lassan helyeződik dél, délkelet felé. Erősen felhős vagy borult lesz az ég, északkeleten lesz szakadozottabb a felhőzet, főként ott lehet némi napsütés. Az északkeleti megyék kivételével, többfelé valószínű eső, zápor, néhol zivatar is előfordul. Késő délutántól, estétől mérséklődik határozottabban a csapadékhajlam. A szél csak zivatar idején erősödik meg. A legmagasabb hőmérséklet többnyire 17 és 23 fok között alakul, északkeleten lehet néhány fokkal melegebb idő. Késő estére 14, 20 fok közé hűl le a levegő - írta az Országos Meteorológiai Szolálat.


Vasárnap

22 óra:
Az ország délkeleti megyéiben továbbra is másodfokú riasztás van érvényben.

Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Közben egy újabb, nagyobb viharfelhő tanyázik felettünk, így estére állandósulni látszik az eső utánpótlás.

Fotó: Időkép.hu
Fotó: Időkép.hu


18 óra: Az Időkép radarképe szerint már távozóban a vihar, de azért hosszabb esti sétára még ne induljunk:

Fotó: Időkép
Fotó: Időkép


Várhatóan hétfő délig, délutánig továbbra is több helyen várható további jelentős mennyiségű csapadék az országban. Az északkeleti területek kivételével területi átlagban még 15-35 mm csapadék hullhat esőből, záporból, zivatarból. Területi átlagban a legnagyobb mennyiségű csapadék a középső országrész déli felében a legvalószínűbb. Hétfőn a nap második felétől országszerte a csapadékhajlam csökkenése várható. Ma szórványosan, hétfőn már csak néhol valószínű zivatarok kialakulása, amelyek környezetében rövid idő alatt 30-40 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék is hullhat - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

18 órakor így kezdődött minden - először Petőfitelepen:

Fotó: delmagyar.hu
Fotó: delmagyar.hu

Fotó: delmagyar.hu
Fotó: delmagyar.hu


Majd a Napfényparkban alakult át az égbolt Mordorrá:

Fotó: Segesvári Csaba
Fotó: Segesvári Csaba

Fotó: Segesvári Csaba
Fotó: Segesvári Csaba


11.11 Hétágra süt a nap Szeged felett. Most akkor ez így hogy? Olyan gyorsan változik az időjárás, mintha április lenne.

08.30 Olvasónk kérdezi, nem tudnánk-e valami jó hírt is mondani az időjárással kapcsolatban? Megpróbáljuk: a megyében sehol sincs tűzgyújtási tilalom, s a kerti kútra kötött szivattyút idén már nem nagyon kell bekapcsolni – lásd még rezsicsökkentés.

07.15 - Vasárnap este óta 50 milliméter eső hullott a szegedi állomásnál - tudtuk meg Tóth Tamás meteorológustól. A belvárosban ennél valamivel kevesebb lehetett a csapadék, s a szakember úgy véli, a legnagyobb "adagon" talán már túl vagyunk. Elmondta, ma is folytatódik a borongós, esős idő.

Ma is erre számíthatunk. Fotó: olvasó-tudósító
Ma is lehet még erre számítani. Fotó: olvasó-tudósító


06.50
A meteorológiai szolgálat vasárnap hajnalban az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint Budapestre másodfokú figyelmeztetést adtak ki - 24 óra alatt több mint 30 milliméter csapadék hullhat.

Ugyancsak a nap folyamán várható jelentős csapadékmennyiség miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Fejér, Heves, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Emellett az ország nagy részére a felhőszakadás veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyében, valamint a fővárosban egy-egy zápor, zivatar során rövid idő alatt is több mint 25-30 milliméternyi eső hullhat.

Mint írták: vasárnap területi átlagban a legtöbb csapadékra elsősorban a Duna-Tisza-közén, a Dél-Alföldön és az Északi-középhegység nyugati felén lehet számítani. Az elszórtan előforduló zivatarokhoz (a sok csapadék mellett) erős vagy viharos (45-70 kilométer/órás, kis eséllyel 70 kilométer/óránál is erősebb) szél és jégeső társulhat – tették hozzá.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagy részén 16-22 Celsius-fok között várható, de északkeleten ennél néhány fokkal melegebb lesz. Késő estére 13-20 fok közé hűl le a levegő.

Vasárnap 06.20
Hol szaporábban, hol csendesebben, de szinte egész éjszaka esett az eső Szegeden.

19.20 Csilla keresztnevű olvasónktól is kaptunk fotót, mint írja, náluk már járt a nagy vihar, s ahogy a fotón is látszik, felborogatta a cserepes virágokat.

A vihar áldozatai
A vihar áldozatai

18.30 Profi fotós kollágánkat, Segesvári Csabát is megihlették a Szeged feletti, valóban durva felhők, ebből még bármi lehet.

Ez is félelmetes. Fotó: Segesvári Csaba
Ez is hozhatja a nagy esőt.
Fotó: Segesvári Csaba


18.20 Olvasónktól kapott fotón a felhők már félelmetesek, de nincs még nincs itt a nagy zuhé.

Szeged felett a felhők
Szeged felett a felhők

Korábban írtuk:

A felhőszakadás veszélye miatt tizennégy megyében elsőfokú, négyben és Budapesten másodfokú figyelmeztetés van érvényben. A meteorológia veszélyjelzése szerint szombaton a hirtelen lezúduló sok eső okozhat gondot. Emiatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint Budapestre. Ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több csapadék hullhat.

Ugyancsak a felhőszakadás veszélye miatt Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Átmeneti szünet után délutántól egyre többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A zivatarokat felhőszakadás és viharos szél (60-80 kilométer/óra) kísérheti. Nagyjából a Budapest-Szeged vonal szélesebb sávjában az esti órákra várhatóan összefüggő csapadékzóna alakul ki "beágyazott zivatarokkal", amelyek egymást követve többször is áthaladhatnak ugyanazon terület felett, így akár több helyen is előfordulhat 30-40 millimétert meghaladó csapadék. 

Az előrejelzés szerint szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet a Nyugat-Dunántúlon 16 és 20, másutt 21 és 26 Celsius-fok között valószínű, de északkeleten, keleten 27-28 fok is lehet. Késő estére 13-19 fok közé csökken a hőmérséklet.

Korábban írtuk:

Az előrejelzés szerint a csapadék több hullámban éri el Szegedet, az Országos Meteorológiai Szolgálat mára több mint 20 milliméter esőt jelez, közel annyit, mint amennyi az elmúlt 30 napban esett. Vasárnap folytatódhat az őszi idő, hétfőtől viszont napos, 23 fokos késő nyárra lehet számítani.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késő délutántól, estétől mérséklődhet az intenzív esőzés

Tizenhat megyében és a fővárosban továbbra is figyelmeztetések vannak érvényben a várható jelentős mennyiségű csapadék, valamint a felhőszakadás veszélye miatt. Tovább olvasom